Prøv Procycling Pluss idag

IRRITERT: Sir Dave Brailsford mener UCIs behandling av Astana etter dopingskandalene er for mild. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix

I HARDT VÆR: Dave Brailsford og Team Sky. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix

Brailsford: – Wiggins brukte forstøverapparat

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.12.16 15:02

Del på    

Avslørte innholdet i den mystiske pakken.

(procycling.no): Mandag har British Cycling og David Brailsford blitt utspurt av komiteen for kultur, medier og idrett i Det britiske parlamentet.

British Cycling ville først ikke si hva som var i den etterhvert berømte pakken som Wiggins fikk utdelt under Criterium du Dauphine i 2011, men Brailsford kunne senere avsløre hva den inneholdt.

– Pakken inneholdt fluimucil, som Wiggins tok via forstøverapparat. Det er det doktor Richard Freeman fortalte meg, forklarte Brailsford under høringen.

Fluimucil blir benyttet som et slimoppløsende middel. Medikamentet er på WADAs liste over lovlige produkter å behandle forkjølelse og sår hals med.

Stoffet ble fraktet med Simon Cope i en pakke fra England til La Toussuire, der siste etappe av Criterium du Dauphine gikk i mål. Stoffet er lett tilgjengelig i Frankrike, men Brailsford hevder at det var enklest å frakte det med Cope til Frankrike.

– Bruker forstøverapparat regelmessig

Hvorfor Brailsford kommer med dette først nå, og ikke da han ble konfrontert av Daily Mail-reporter Matt Lawton, er fortsatt uklart.

Parlamentsmedlem Damian Collins konfronterte Brailsford med at stoffet ikke er lisensiert i Storbritannia, men at det er billig og lett tilgjengelig i Frankrike. Derfor kunne det tolkes rart at det måtte en reise fra England til Alpene for å få levert stoffet.

– Saken er den at Simon Cope allerede har planlagt å reise ned dit (til Dauphiné, vår anm.). Det er noe som skjer hele tida, at folk ankommer og reiser underveis i rittene. Når du får beskjed om det og du trenger noe, kan man heller spørre om de kan ta det med. Jeg tror det er der misforståelsen oppsto, for Cope tok ikke turen ned kun for å levere pakken, forklarte Brailsford komiteen.

Han påpekte også at det i Team Sky er vanlig praksis å benytte seg av forstøverapparat.

– Fluimucil er et stoff vi bruker regelmessig, er det Freeman har fortalt meg. Vi bruker også forstøverapparat regelmessig, så jeg så ingen grunn til å stille spørsmål ved det, forklarte Brailsford.

Møter kritikk

En som har vært kritisk til Skys praksis den siste tiden, er nevnte Lawton. Han reagerer på bruken av fluimucil, og henviser til at stoffet ikke bør brukes av astmatikere. Det er kjent at Wiggins sliter kraftig med både astma og allergi, og det var derfor han har fått medisinsk fritak (TUE) ved tidligere anledninger.

Samtidig påpeker han på Twitter at Brailsford hadde fem dager før de møttes i høst, til å sjekke innholdet i pakken med Freeman. Likevel var Brailsfords budskap at overleveringen aldri hadde skjedd, og kom med forklaringer som senere viste seg å være usanne.

Avslutningsvis, etter en nær fire timer lang høring, ga Brailsford følgende løfte:

– Vi skal være så åpen og transparente som vi kan.

Team Sky har siden oppstarten i 2010 hatt en selvuttalt nulltoleranse mot doping, og har frontet full åpenhet. Det imaget har fått seg en skrape i denne saken, i tillegg til ansettelsen av dopinglegen Geert Leinders og bråk rundt bruk av medisinske fritak.

Tagget med: , ,

Les også disse