BØTELAGT: Chris Froome slo en tilskuer på den åttende etappen av Tour de France. Det likte arrangøren dårlig. Foto: YOAN VALAT (Scanpix/Epa)

VIL STRAMME INN: Chris Froome mener reglene for medisinsk fritak må strammes inn. Foto: YOAN VALAT (Scanpix/Epa)

Froome takket nei til medisinsk fritak

Magnus Wikan
Tips meg

Publisert 6.01.17 19:55

Del på    

– Det ville ikke vært moralsk riktig, sier Tour de France-vinneren.

(procycling.no): Under Tour de France i 2015 fikk Chris Froome, som senere vant rittet, tilbud om å benytte seg av et såkalt medisinsk fritak (TUE) for å behandle noen mindre helseproblemer. Froome ble fortalt at han trengte et fritak for å få tilgang på de nødvendige medisinene, men briten takket nei.

Han forklarer at det føltes feil.

– Jeg følte ikke at jeg hadde behov for et medisinsk fritak under den siste uken av touren. Jeg synes ikke det ville vært moralsk riktig, sier Froome ifølge BBC.

Sky-rytteren har benyttet seg av medisinske fritak to ganger tidligere. I 2013 sørget det medisinske fritaket for at han kunne bruke medikamentet prednisolone for å behandle astma – en uke før han vant Critérium Dauphiné – mens han i 2014 brukte det medisinske fritaket under Tour de Romandie. Et ritt som han også vant.

– Må stramme inn reglene

Froomes tidligere lagkamerat, Bradley Wiggins, og laget hans, Team Sky, blir for tiden gransket for Wiggins’ bruk av medisinske fritak og innholdet i pakke med medisiner som han mottok i 2011. Granskningen startet etter at hackergruppen «Fancy Bears» avslørte konfidensiell informasjon om Wiggins medisinbruk. Den tidligere Tour de France-vinneren la nylig opp som profesjonell syklist.

Medisinske fritak (TUE) tillater utøvere å benytte seg av medikamenter som vanligvis står på dopinglisten for å dekke genuine medisinske behov. Wiggins, som har astma, mener at han trengte de medisinske fritakene for å utjevne forskjellene astmaen ga.

Ifølge BBC mener Froome det er fornuftig å stille spørsmål om hvorfor Wiggins fikk medisinske fritak for stoffet tramcinolone før Tour de France i 2011 og 2012, samt Giro d’Italia i 2013.

– At vi i det hele tatt har denne debatten betyr at det er et problem med systemet. Jeg synes Wada (Verdens antidopingbyrå) må stramme inn reglene for medisinske fritak, slik at vi slipper å stille disse spørsmålene, sier Froome, og legger til:

– Det er ikke bra for idretten.

Distanserer seg

Men i oppkjøringen til en ny sesong, som i Froomes tilfelle starter med Cadel Evans Great Ocean Race mot slutten av januar, har Tour de France-favoritten valgt å distansere seg fra saken.

– Det er mye som foregår, men vi (rytterne) har fokus på å prestere. Vi trener og forbereder oss til en ny sesong, sier Froome ifølge Cyclingweekly.com.

– Mange har stilt spørsmål om de medisinske fritakene, og vi venter fortsatt på svarene, men jeg skjønner ikke hvorfor vi skal ta spørsmålene med oss inn i årets Tour de France. Jeg kan ikke gå rundt og tenke på granskingen hver eneste dag. Jeg må fokusere på treningen, legger han til.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse