Prøv Procycling Pluss idag

FOLKEFEST: Tour de France er normalt sett en folkefest. Her fra Brussel, startbyen i fjorårets utgave. Foto: Chris Graythen/Getty Images

Fransk idrettsminister positiv til «Tour de France uten publikum»

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 26.03.20 12:05

Del på    

Fremdeles er det en god stund til en avgjørelse rundt sykkelsportens største ritt tas.

(procycling.no): Tour de France er sommerens store eventyr for sykkelentusiaster, med flere timer lange TV-sendinger nesten daglig gjennom juli. Normalt sett er også treukersrittet en folkefest ute i løypene, med en karavanene som tiltrekker mye publikum og harde fjell som samler tusenvis av tilskuere i jakt på et lite glimt av heltene deres. Årlig er det flere millioner som trekker ut i løypene under Tour de France.

Det har i mange år også vært et lite paradoks i sykkelsporten: Den tilbyr en helt spesiell nærhet for publikum, men samtidig så er det som oftest helt gratis å stå langs veien og heie frem rytterne. Det er i liten grad vanlig med noen form for inngangspenger, som man jo er vant til fra de fleste idretter.

Av den grunn har også den franske idrettsministeren Roxana Maracineanu et håp om at man kan arrangere årets utgave av Tour de France (27. juni-19. juli), men da stengt for vanlig publikum. 

– Den økonomiske modellen i Tour de France er ikke basert på billettinntekter, men på TV-rettigheter. Under denne perioden med isolasjon må alle være veldig forsiktige og oppmerksomme. Alle forstår fordelene med å holde seg hjemme, og dermed se på TV fremfor å være tilskuer selv. Derfor vil det ikke være så vanskelig, siden man kan følge det på TV, sier Maracineanu til France Bleu onsdag.

Enighet om OL-utsettelse til 2021

– Fremdeles for tidlig å ta en avgjørelse

Idrettsministeren var også frempå i mediene tidligere i uka for å si at man fremdeles så på mulighetene for å arrangere rittet, i en nedtonet utgave.

En mulig løsning vil da altså være å gjøre noe lignende som i Paris-Nice, hvor både start- og målområdet var lukket for publikum. Likevel var det en del publikum ute i løypene, så muligens må det enda strengere tiltak til om man skal klare å arrangere et tre uker langt Tour de France. 

Idrettsministeren la selv også ut en melding på Twitter onsdag kveld.

– Tour de France er et monument i idretten. Det er fremdeles for tidlig å ta en avgjørelse. Det er en tid for alt. For øyeblikket har vi en mer presserende kamp vi må kjempe. La oss alle bruke alle kreftene våre på å komme oss over dette fjellet før vi tenker på det neste, skriver hun.

UTEN PUBLIKUM: Flesteparten av etappene i Paris-Nice ble arrangert uten tilskuere til stede ved start eller mål. Her fra den andre etappen, hvor Giacomo Nizzolo (i blått) spurtet inn til seier. Foto: Luc Claessen/Getty Images)

Borgermesteren i Kluisbergen tror ikke på noe Flandern rundt i år

Fremdeles er det altså rundt tre måneder til Tour de France etter planen skal starte. Flandern rundt skulle opprinnelig bli kjørt neste søndag, 5. april, men er naturligvis utsatt for øyeblikket. Den belgiske sykkelsesongen har blitt forlenget til ut oktober, og mange sykkelfans håper derfor at man kan få se noen av de vanlige belgiske vårklassikerne på høsten, hvis man får god nok kontroll på spredningen av koronaviruset Covid-19 innen den tid.

I den nåværende finalen har Kluisbergen, kommunen hvor Oude Kwaremont ligger, en sentral rolle. Borgermesteren i Kluisbergen, Philippe Willequet, ser ikke optimistisk på sjansene for en høstutgave av brosteinsklassikeren.

– Ingen kan spå fremtiden. La oss først se hvordan viruset utvikler seg, og så kan vi om nødvendig stegvis tillate andre ting. Men jeg tror De Ronde er ferdig for denne sesongen og i år. Det vil ikke bli arrangert, sier han til Sporza.

– Hvis det skal kunne holde frem, så vil det ikke kunne være som tidligere utgaver. Når du snakker om Flandern rundt, så snakker du om måneder med forberedelser, sier han videre.

– Å sette en dato nå med kun noen måneders forberedelse ville blitt litt av en utfordring. Og hvis det til slutt er mulig, så vil det være langt fra sin nåværende form. Jeg tror sjansene er små, om ikke ikke-eksisterende, sier borgermesteren.

Tagget med: , , , ,

Les også disse