Prøv Procycling Pluss idag

KLATRET: Tobias Foss tok 7. plass i sammendraget i Tour de l'Avenir. FOTO: Privat

Foss klatret i sammendraget i l’Avenir

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 27.08.17 13:15

Del på    

Russisk etappeseier, colombiansk sammenlagtseier.

(procycling.no): Etter to gode dager i fjellene hadde Tobias Foss kjørt seg opp til en åttendeplass i sammendraget i Tour de l’Avenir. Nordmannen hadde dessverre tapt et minutt på en av rittets første etapper, grunnet en punktering, og kom derfor inn i fjellene med et handicap.

Men med Col de la Madeleine og Col du Mollard på dagens meny var det muligheter for å kjøre seg oppover på resultatlisten. Opp Col du Mollard ble det imidlertid satt et høyt tempo av det colombianske laget, som sørget for at ingen angrep sammenlagtleder Egan Arley Bernal. Bernal angrep selv ved en anledning, men uten å komme noen vei. En mindre gruppe med de best plasserte rytterne kom samlet til mål og dermed sikret colombianeren sammenlagtseieren.

For Foss ble det en ny god dag. Han kjempet seg med i gruppen av favoritter inn og klatret også en plass i sammendraget, etter at britiske James Knox ikke maktet å følge det colombianske hardkjøret på stigningen.

Mer norsk jubel ble det også, ettersom Kristoffer Halvorsen sikret seieren i poengkonkurransen og stikker av med rittets grønne trøye.

Klar for Team Sky

For Egan Bernal ble det en fantastisk dag, med sammenlagtseieren i «Ungdommens Tour de France». Han har dermed en rekke med tre sammenlagtseire på rad, etter å ha vunnet Tour de Savoie Mont Blanc i juni og Sibiu Cycling Tour i juli.

Det colombianske klatretalentet er allerede proff, etter han som 19-åringen tok steget inn i proffrekkene hos italienske Androni-Sidermec-Bottecchia i fjor. Den siste tiden har det vært spekulert i om han var på vei til Team Sky og like etter målgang kom bekreftelsen fra det britiske storlaget.

(artikkelen fortsetter under)

https://twitter.com/TeamSky/status/901762674194870272

Imponerende russer

Pavel Sivakov var en av storfavorittene til å vinne Tour de l’Avenir. Russeren, som ryktes å være på vei til Team Sky, har hatt en fantastisk sesong med seier i Ronde de l’Isard, Giri Ciclistico d’Italia og Giro della Valle d’Aosta, men har slitt i l’Avenir og var langt bak i sammendraget foran den siste etappen.

Opp Col de la Madeleine gikk 20-åringen avgårde fra hovedfeltet og tok snart fronten av rittet, sammen med Neilson Powless (USA) fra bruddet. Amerikaneren var i likhet med Sivakov en av forhåndsfavorittene, men heller ikke han har innfridd.

Inn i den siste klatringen opp til Col du Mollard hadde duoen fire minutters ledelse, og helt i bunnen av den 10 kilometer lange stigningen kjørte Sivakov fra Powless og avgjorde etappen. Oppover Col du Mollards mange serpentinere var Sivakov aldri truet og tapte heller ikke noe tid til hovedfeltet og et hardkjørende Colombia-lag. En mektig imponerende seier til stortalentet.

Slik gikk det til:

En svært krevende, avsluttende etappe av årets Tour de l’Avenir, mellom Bourg-Saint-Maurice og Albiez-Montrond. Over etappens 107,4 kilometer skulle de først over den HC-kategoriserte Col de la Madeleine (24,3 kilometer à 6,2 prosent), før man avsluttet opp Col du Mollard (11,3 kilometer à 7,5 prosent).

Det gikk svært raskt på innledningen av etappen, men etter 20 minutter klarte en gruppe å slite seg løs med Yagor Shpakovski (Hviterussland), Florian Cam (Bretagne), Neilson Powless (USA), Mark Stewart (Storbritannia), Giovanni Carboni, Edoardo Affini (Italia), Pascal Eenkhoorn (Nederland), Hugo Nunes (Portugal) og Aleksandr Vlasov (Russland), men i det man tok fatt på Col de la Madeleine ble det fort tynnet ut i rekkene.

Klatresterk russer går
Med feltet på skuddhold gikk Pavel Sivakov (Russland) løs og prøvde å støte seg opp til bruddet. I front hadde Cam og Powless kjørt fra resten av bruddet, og ikke lenge etter hadde vi en ny konstellasjon i front, med Cam, Powless, Carboni, Vlasov, Eenkhoorn og Sivakov.

Mot toppen av Madeleine var det Sivakov og Powless som var friskest og duoen fikk raskt en solid luke. Over toppen var det russeren som var først, med Powless i hæl, mens landsmannen Vlasov lå 30 sekunder lengre ned i veien. Hovedfeltet hadde sluppet litt opp på farten og var nå nærmere tre minutter bak, men uten noe store bekymringer. De tre forreste var alle omkring 20 minutter bak sammenlagtleder Egan Arley Bernal (Colombia).

Sivakov avgjør
Powless og Sivakov hadde nærmere fire minutter da de var på vei inn i Col du Mollard, mens Colombia hadde begynt å få opp dampen, i et svært redusert hovedfelt. Umiddelbart inn i den kategoriserte delen av klatringen gikk Sivakov til og distanserte Powless. Amerikaneren var uten noe akselerasjon som kunne følge Sivakov og måtte ta sitt eget tempo.

Russeren, som til daglig sykler for BMC Development Team, hadde ingen problemer med å holde Neilson Powless bak seg og hovedfeltet var heller aldri noen trussel. Han fortsatte tidvis å øke ledelsen til det colombianske toget og på toppen av Col du Mollard kunne han juble for nok en stor seier denne sesongen. Tidligere i år har han vunnet Ronde de l’Isard, Giri Ciclistico d’Italia (kjent som «Baby Giro») og Giro della Valle d’Aosta.

Foss kjemper seg med
Etter at det colombianske laget hadde lagt grunnlaget opp majoriteten av Col du Mollard gikk Egan Bernal til og fikk med seg danske Jonas Gregaard Wilsly, men ble raskt nøytralisert av det australske laget. Bernal holdt imidlertid trykket oppe og fortsatte det høye tempoet.

Inn på den siste kilometeren var det en mindre gruppe som kom samlet og til tross for noen angrep ble det ingen avstander. Egan Bernal sikret dermed sammenlagtseieren i rittet, mens Tobias Foss klatret en plass i sammendraget, etter at James Knox (Storbritannia) tapte tid.

Tagget med: , , , , , , , , , , ,

Les også disse