Prøv Procycling Pluss idag

TILBAKE PÅ TOPPEN: Ole Forfang slet tungt i fjor, men alt på vei inn mot sesongåpninga denne sesongen, visste han at formen var på vei tilbake. Her står han på podiet under Tour de Normandie i slutten av mars, et ritt han endte opp med å vinne sammenlagt. Foto: Joker Fuel of Norway

«Førstevifta-trend» sprer seg i norske sykkelritt: – Vi liker å ha den makta over folk

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.05.19 12:11

Del på    

Ole Forfang om: * Snuoperasjonen * Normandie-bragden * Honning-trenden

(procycling.no): I desember i fjor møtte vi en revansjelysten Ole Forfang på sesong kick-off på Ringerike. Et bedrøvelig 2018 var han i ferd med å legge bak seg.

Les også: – Jeg prøvde å tenke minst mulig på sykling

Det var ikke før i månedsskiftet august-september han begynte å treff på litt form. Men framover så han fremdeles, og budskapet inn mot det nye året var enkelt:

– Målet er å komme tilbake på mitt beste igjen, og det tror jeg at jeg skal få til.

Det tok heller ikke lang tid i det nye året før ting begynte å skje:

– Jeg merket at jeg var tilbake under samlingene allerede i januar-februar. Samtidig er det vanskelig å si før man sykler ritt. Jeg tenkte vel bare at om ting fortsatte i denne retningen, så ville jeg få en OK sesong, forteller Forfang til procycling.no.

Satt med de beste klatrerne på Rhodos

Et frampek kom allerede i forkant av sesongstarten på Rhodos. 24-åringen fra Oslo var ute på treningstur i Follo-traktene på CX-sykkelen.

LIVE: Følg Sundvolden GP og Ringerike Grand Prix via procycling.no førstkommende helg!

Det var fremdeles hvitt ute og det snødde fremdeles.

– Jeg var ute på en skikkelig hard tur helt alene. Det var snø i veien og piggdekk-føre. Jeg kjørte på cyclocross-modellen og holdt rundt 30 kilometer i snitt, selv om det var masse bakker der jeg kjørte. Jeg sjekket litt tider via Strava og så at jeg lå på topp 10 på flere av segmentene jeg kjørte. Jeg tenkte: Nå går det fort.

FØRSTEREIS PÅ PODCAST: Henrik Evensen og Ole Forfang (til høyre) deler fra det indre livet i Joker Fuel of Norway via podcasten «Førstevifta».

Den gode følelsen holdt seg inn mot sesongåpningen på Rhodos.

– Jeg følte meg sterk de første dagene på Rhodos. På den hardeste dagen var det en bakke på litt over to mil vi skulle over. Da jeg hang med de beste opp der, for jeg er jo ingen klatrer, da skjønte jeg: OK, da er jeg i form.

Til topps i Normandie

Som de fleste sikkert har fått med seg nå ble Forfang den fjerde nordmannen som har vunnet Tour de Normandie sammenlagt.

Forrige seier skriver seg helt tilbake til 2001, da Thor Hushovd gjorde det samme. Før den tid har også Steffen Kjærgaard (1999) og Ole Sigurd Simensen (1995) vunnet rittet. Andre nordmenn som har stått på podiet er Trond Håkon Trondsen (2019), Bjørn Tore Hoem (2018) og Reidar Borgersen (2014).

Selv om Forfang visste at formen var god, var det ikke lagt noen spesiell plan for å kjøre for hans sjanser under det ukeslange etapperittet. Her handlet det mer om å ta sjansen når den materialiserte seg, og det klarte Joker Fuel of Norway-rytteren til fulle.

– Vi prøvde en del på tredjeetappen. Det var en hard finish. Jeg støtet selv i finalen og endte opp med å gjøre et opptrekk for Fridtjof Røinås mot slutten. Dagen etter var den hardeste dagen. Det var heftig kjør i noen bakker og gruppa Bjørn Tore Hoem satt i ble etter hvert hentet inn. Det åpnet opp for ny støtecup og da fikk jeg en luke sammen med Erik Resell og Elias Van Breussegem. Det var bare å kjøre på. Det jeg tenkte var vel at her hadde folk brukt mye krefter, og det var bare å gi gass. Jeg visste at jeg følte meg bra, prøvde meg og det funket, sier Forfang.

Les også: Sikret sammenlagttriumf i Normandie

De tre siste etappene handlet om å forsvare trøya og det klarte Joker Fuel of Norway med bravur. Til slutt sto han igjen som vinneren med over halvminuttet å gå på tilbake til Arvid De Kleijn (Metec).

– Det er ikke noe problem å forsvare en trøye når du har det laget rundt deg. Personlig er det en seier jeg setter veldig høyt. Jeg vil helst vinne slike ritt eller enkeltetapper, fra ritt jeg vet er harde løp man ikke vinner på grunn av tilfeldigheter, kommenterer Forfang.

Små justeringer snudde trenden

Som andre ryttere som også har slitt under store deler av en sesong grunnet ’dårlig respons’ fra kroppen, har heller ikke Forfang noen god forklaring eller ’quick fix’ for hvordan han klarte å snu trenden inn i det nye året.

– Nei, jeg kan ikke peke på noe spesielt. Jeg har nok truffet på masse småting. Noen justeringer.

– Hva slags justeringer?

– Jeg har endret litt på treninga. Hvor mye jeg trener og hvor hardt. Jeg tok noen grep på oppbyggingen i vinter også, og la inn forskjellig type trening. Og så har jeg egentlig tatt det ekstra rolig. Jeg har vært nøye med å få nok hvile og ikke tatt noen store sjanser. Jeg har vært ekstra forsiktig, forteller han.

– Har det hjulpet å starte podcast?

– Kanskje det. Det har i hvert fall vært et fint tidsfordriv mellom ritt og etapper. Podcast er greit for du kan styre selv når du skal gjøre det. Det er lite opplegg og ikke noe oppmøte til faste tider. Det passer oss syklister bra.

Les også: – Det er mye rart i sykkelritt som ikke kommer frem i media

Sammen med lagkompis Henrik Evensen står han bak podcasten «Førstevifta» som tar for seg livet som toppidrettsutøver innenfor et norsk kontinentalmannskap.

Honning-trend sprer seg i norsk sykkelsport

Duoen har vært toneangivende både under Tour de Normandie og Tour de Bretagne, og må nå også tåle å bli sett på som rollemodeller for andre i det norske sykkelmiljøet.

– Jeg og Henrik syklet en tur sammen på lørdag, og vi snakket litt om at ting vi tar opp under «Førstevifta» har begynt å spre seg i visse kretser. Jeg har en greie om at jeg spiser en skje med honning på starten foran store ritt. Jeg gjorde det i Tour de Normandie, Tour de Bretagne og Limburg, for å nevne noen. Det har blitt en «Førstevifte»-greie. Så tror jeg det var Ludvig (Aspelund Holstad) som mottok en snap fra Norgescupen, og der sto det nå ryttere før starten som spiste honning. Vi liker å ha den makta over folk, men vi får passe på at vi ikke misbruker den.

Med både Normandie og Bretagne i beina er mai måned tid for formutløsning og vise fram Joker-drakta i front av hovedfeltet under Sundvolden GP, Ringerike Grand Prix og forhåpentligvis også til slutt Tour of Norway.

Alt lørdag smeller det på Ringerike med den tradisjonsrike målgangen opp til Krokkleiva (4,5 kilometer á 7 prosent) under Sundvolden GP:

– Jeg skal kjøre begge dagene, så det blir spennende. Det er nok Andreas Vangstad som er hovedkaptein for oss under Sunvolden GP. Han har jo vunnet der før, så blir det spennende å se om Øivind (Lukkedal) har hodet på plass etter velten i Bretagne.

– Etter skjema for formutløsning etter Bretagne?

– Jeg husker året Vangstad vant Sundvolden foran Carl Fredrik Hagen. Da var Bretagne ferdig uka før (søndag 1. mai, Sundvolden gikk lørdag 6. mai). Det fungerte veldig bra for de to, i hvert fall. I år det litt lengre pause imellom og mer enn vanlig. Jeg tror det slår positivt ut og at det er flere som treffer med formtoppen. Den kommer jo på et eller annet punkt, uansett.

– Det har tidligere vært tøffe dueller mot danskene, som de gjerne har gått seirende ut av. Hvordan tror du det blir i år?

– De kommer nok til å bite godt ifra seg i år også, men jeg kan ikke sette fingeren på hvem som er mest farlige fra den kanten akkurat nå.

– Noen norske outsidere fra klubbmiljøene?

– Da må jeg si Bygdø IL. Kanskje Jon Breivold eller Asbjørn Madsstuen. Med Magnus Drivenes som en outsider.

PS: I morgen klokka 06:00 slippes en ny episode av podcasten «Førstevifta». Gjest er «verdens hyggeligste mann», Fridtjof Røinås fra Grimstad. Du finner podcasten her!

– Det skjer mye rart i sykkelritt som ikke kommer ut i media

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse