VANT: Ole Forfang til topps i Tour de Normandie. Trond Håkon Trondsen nummer tre. FOTO: Tour de Normandie

Rutine og bunnsolide lagkamerater sikret Forfang karrierens største triumf

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 31.03.19 20:55

Del på    

– Blir demotivert fra å angripe når det ligger seks mann i front og tauer.

(procycling.no): Etter at Ole Forfang tok karrierens første UCI-seier på den fjerde etappen av Tour de Normandie onsdag har alt handlet om én ting for Joker Fuel of Norway: ingen feiltråkk og få med den gule ledertrøyen hjem etter avslutningen på rittet søndag.

Foran den siste etappen hadde Forfang en ledelse på 31 sekunder tilbake til nederlandske Arvid de Kleijn, mens Trond Håkon Trondsen (Team Coop) lå som nummer tre, 33 sekunder bak. På den 150 kilometer lange etappen mellom Saint-Lô og Caen gjorde det norske kontinentallaget jobben og trillende over målstreken i siste halvdel av feltet strakk 25-åringen hendene i været, og kunne slippe ned skuldrene.

– Jeg tror ikke det har sunket inn helt enda. Det har vært så mye stress og fokus nå de siste dagene, så jeg har bare vært 100 prosent på. Alle de fem andre på laget har vært 100 prosent fokusert på å sikre den sammenlagtseieren. Jeg har ikke rukket å tenke så mye over ting, når jeg har vært midt oppi det, forteller han over telefon fra Frankrike til procycling.no.

Lagets prestasjoner sikrer dem sin første sammenlagtseier i det franske rittet, hvor de har en god historie. I 2014 og 2018 ble de nummer tre i sammendraget med henholdsvis Reidar Borgersen og Bjørn Tore Hoem, i tillegg til fire etappeseire (som er blitt til fem med Forfangs).

ANNONSE: Følg sykkelsesongen på Eurosport. Få tilgang til Eurosport Player her!

– Har vært veldig nervøs

Utrettelig har lagkameratene tauet kilometer etter kilometer i front av feltet i Normandie. For Forfang har det vært personlig vært en ny situasjon, men han har tidligere vært med flere ganger når andre har vært i hans sko. De erfaringene nøt han godt av.

– Jeg har vært veldig nervøs. Jeg har jo ikke vært i den posisjonen at jeg har ledet selv, men jeg har vært med veldig mange ganger å kjørt for en som har ledet, så jeg vet jo veldig mye hva det går i. Jeg har mye erfaring med hva som er lurt å gjøre og ikke. Sånn sett er det veldig greit. Jeg følte jeg hadde god kontroll på avgjørelser jeg kunne ta underveis og hvordan vi skulle gjøre ting. Jeg var veldig klar på hvordan jeg ville ha det.

Samtidig syklet han også med et rutinert lag, som visste hvordan det skulle gjøres.

– Når gutta på laget er så sterke som de er, så er det bare å dirigere dem og så gjør de akkurat som jeg sier. Da blir det om ikke enkelt, så i hvert fall så enkelt som vi kunne ha fått det. Vi følte vi hadde god kontroll egentlig, alle de tre siste dagene.

Demotivere og nøytralisere

Når man har fulgt rittets oppdateringer i sosiale medier virket det aldri som Joker Fuel of Norway var ordentlig truet. Den femte og syvende etappen endte med bruddseier, men med feltet like bak, mens Trond Håkon Trondsen vant massespurten på den sjette etappen.

Lagets tilnærming har vært like enkel som den har vært brutal: sett laget i front og kjør.

ANNONSE: Følg sykkelsesongen på Eurosport. Få tilgang til Eurosport Player her!

– Når vi har sittet med seks mann i posisjon en til seks omtrent konstant tre etapper på rad… Man blir litt demotivert fra å prøve å støte. Det er ikke så mange helhjertet angrep som kommer når man ser det er lag som har så god kontroll. Det var absolutt masse forsøk og det var mye vind i dag, så det var egentlig angrep mot oss hele dagen, men vi hadde full kontroll. Det var egentlig bare å ikke gjøre noen feil, så var det safe.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ØVERST: Ole Forfang hylles som vinneren av Tour de Normandie, med Team Coops Trond Håkon Trondsen på tredjeplass. FOTO: Tour de Normandie

Den kollektive styrken var mer enn nok for å innkassere seieren, uten at Forfang selv måtte ordentlig i aksjon.

– Det var utrolig bra av alle på laget. Jeg trengte jo ikke gjøre noen ting omtrent. Jeg kunne bare følge dem, så var det i boks.

– Føler jeg har hatt det inne veldig lenge

Forfang hadde en krevende 2018-sesong der kroppen ikke fungerte. Gjennom sommeren prøvde han å «tenke så lite som mulig på sykling», før han begynte å komme til hektene igjen på høsten.

Etter å ha syklet for SK Rye og Lillehammer CK på klubbnivå, tok han i 2015 steget inn i Ringerike SK på kontinentalnivå og har syklet for Joker de tre foregående sesongene, hvor han har vært en lojal og solid del av mannskapet. Seirene er det imidlertid andre som har stått for, men i hans femte sesong som kontinentalrytter kom den første seieren, og med den fulgte også den andre.

LES OGSÅ: – Jeg prøvde å tenke minst mulig på sykling

– Hva betyr en sånn seier personlig?

– Jeg har bare ventet på den muligheten og så er det utrolig deilig å klare å fullføre uka når jeg først får muligheten på den måten. Jeg følte i hvert fall at jeg gjorde alt riktig hele uka. Da gikk det som det gikk. Det var helt perfekt, rett og slett.

– Er det noe du har følt på tidligere, at du mangler en seier?

– Det er ikke sånn jeg driver og tenker på. Utenom kanskje i fjor, så føler jeg at jeg har vært oppi der, at det bare har vært noen små ting som måtte falle på plass før det klaffet. Jeg fikk vist det denne uken her. Jeg føler jeg har hatt det inne veldig lenge. Det var utrolig deilig å få det til.

Han fastslår at hele laget er i «utrolig form» og at man neppe har sett den siste seieren fra Joker Fuel of Norway denne sesongen. For øyeblikket står de med tre UCI-seire. Herman Dahl vant én etappe i Tour of Rhodes, samt Forfangs to i Normandie.

For Forfang selv fortsetter sesongen med Volta Limburg førstkommende helg, før et nytt fransk etapperitt – Tour de Bretagne – venter i slutten av april. Før den tid er hans umiddelbar plan å få i seg «noe digg», for å feire seieren.

– Jeg har vært så matlei de siste dagene at det var nesten så jeg ikke fikk ned mat. Man må bare tvinge det i seg. Det er bare å nyte det her nå og så være fullt skjerpet igjen til helgen.

ANNONSE: Følg sykkelsesongen på Eurosport. Få tilgang til Eurosport Player her!

Etappeseieren på den siste etappen gikk til Johan Tiedemann Langballe (Team Waoo), som satt i bruddet som gikk inn. Trond Håkon Trondsen (Team Coop) trillet inn i feltet og endte med det på tredjeplass i sammendraget.

Tagget med: , , , ,

Les også disse