EN GOD SESONG: 2017 var et bra år for Ole Forfang, men på vei inn mot årets sesong fikk han ikke responsen han håpet på fra en småsyk kropp. FOTO: Knut Andreas Lone, procycling.no

– Jeg prøvde å tenke minst mulig på sykling

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.12.18 11:03

Del på    

Ole Forfang på stedet hvil i 2018.

STEINSSLETTA (procycling.no): Den 28. mars i fjor får Ole Forfang en krystallklar beskjed fra Gino Van Oudenhove i forkant av Muur van Geraardsbergen:

– Sitt på hjulet til Gilbert!

Det er dag én av 2HC-rittet ’Tredagers i De Panne’. Forfang har dokumentert grei form i forkant ved å kombinere klokskap og kraft til 8.-plass i Kattekoers et par dager i forveien.

Etter å ha involvert seg i 15-mannsmanøver over Ten Bosse – snaue sju mil unna målgangen i Zottegem, sitter den da 22 år gamle med i finalen under karrierens hittil største ritt.

– Det er jo det som er gøy … Å kjøre sånn løp. Jeg satt i bruddet med blant andre Dries Devenyns, Luke Durbridge og Philippe Gilbert. Fire dager senere vinner han (Gilbert) Flandern rundt. Det er ikke det letteste hjulet å henge seg på når han kjører maks opp Muuren, sier Ole Forfang til procycling.no.

Tungt 2018

Det er nå over fem år siden jeg intervjuet ham første gang. Da en solid overraskelse under junior-VM i Firenze.

SK Rye-syklisten ble sjettemann over 22 kilometers temposykling den dagen. Karrieren fortsatt hos Team Ringeriks-Kraft før han ble plukket opp av Joker-Icopal foran 2016-sesongen.

Året etter, i 2017, hadde han opplagt sin beste sesong i seniorkarrieren. Denne sesongen derimot, har ting gått uvanlig tungt for 23-åringen fra Oslo.

– Det startet litt trått allerede i desember. Jeg slet med å få kroppen til å fungere og slik var det ut februar. Jeg fikk trent det jeg skulle, men responsen var ikke slik jeg hadde håpet. Sesongstarten i mars-april var helt greit, men aldri bra. Jeg var litt sliten etter Bretagne og fikk det tøft på Sundvollen. Etter det var jeg syk og ting løsnet egentlig ikke helt før utpå høsten, sier Forfang.

Isolerte seg fra Tour de France-sendingene

Det var perioder der han forsøkte å distansere seg litt fra det hele. Når man trener og tenker så mye sykling i løpet av et år som rytterne på kontinentalnivået gjør, er det ikke fremmed for at man får en nedtur når resultatene uteblir.

– Det var vel fra juni, tenker jeg. Jeg forsøkte å holde syklingen til bare det å sykle og utover det tenke minst mulig på sykling. Det ga meg litt dårlige assosiasjoner, så da ble det til at jeg ikke fulgte noe særlig med på sykling på TV og egentlig forsøkte å få det litt på avstand. Jeg ville få inn litt andre impulser enn bare sykling hele tiden, og jeg synes faktisk det fungerte bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR MISTET TROFEET: Geraint Thomas.

ORKET IKKE FØLGE MED: Det ble stort sett svarte TV-skjermer for Ole Forfangs del under årets Tour de France.

Han vokste seg ut av U23-klassen i 2017 og befinner seg nå i gruppen ryttere som ikke hadde noe profftilbud å hoppe videre på. Det er slett ingen skam i det, og overgangene til Krister Hagen, Carl Fredrik Hagen og August Jensen viser også at det ikke er noe å stresse med.

Lagkameratene i Joker-Icopal peker i retning av blant andre Forfrang når de blir spurt om en rytter de tror kan oppleve solid utvikling i laget neste sesong.

– Jeg håper Ole kommer tilbake i slag. Han har slitt i år, men vi vet hvor god han kan være. Fridtjof (Røinås) også: Vi vet hvor bra han er når han er ’på’. Jeg håper virkelig han kan være med på å kjempe helt der framme i rittene. Det unner jeg ham virkelig, sier Henrik Evensen.

Spennende nykommere

Selv om Forfang valgte å ’nappe ut pluggen’ i sommer, har han på ingen måte tenkt til å si seg fornøyd med en skjermet tilværelse på kontinentalnivået.

– Jeg har begynt å trene igjen og kroppen fungerer veldig mye bedre. Målet er å komme tilbake på mitt beste igjen, og det tror jeg at skal få til. Jeg tror ikke dette laget vil stå mye tilbake for det vi hadde i år. I år kjørte vi inn veldig mange gode resultater med forskjellige rytter. Når jeg ser på ungguttene som har kommet inn, så holder de også veldig høyt nivå, sier Forfang og tenker på Daniel Årnes, Søren Wærenskjold, Ludvik Holstad og Kristian Klevjer.

Joker-Icopal har vært en konstant utvikler av utenlandsproffer de siste årene, og det er ingen som skal fortelle Forfang at det er sterke individer i gruppa som er Joker-Icopals største ressurs.

– Nei, det er gruppa i laget. Vi rytterne, som er det aller viktigste. Sammen med støtteapparat og ledelse. At vi klarer å bli en så bra gruppa er den største hemmeligheten. I mange løp kan du se lag med seks ryttere som kjører uavhengig av hverandre. Vi kjører alltid på lag, og om vi ikke har en tydelig plan den dagen, så finner vi alltid muligheter underveis for å spille hverandre gode. Det handler ikke bare om hvordan jeg kan vinne, men hvordan én av oss får størst mulighet til å vinne.

– Joker kjørte bra, men …

Med den mentaliteten hender det også at det vanker kritikk utenfra dersom Joker-Icopal ikke lykkes med å vinne. Lagstyrken ble blant annet vist fram under femte etappen av Tour des Fjords i 2017.

Her ble hovedfeltet sprengt på Joker-Icopals initiativ.

– Joker kjørte kjempebra. De hadde hele laget i front og laget egentlig splitten. De kjørte proft. De tok initiativet i sidevinden. Lotto-Soudal hadde vel tenkt til å gjøre det, men så kom Joker dem i forkjøpet, uttalte Edvald Boasson Hagen etterpå.

Samtidig ble det påpekt at laget til slutt endte opp med 14.- 16.- og 19.-plass og ikke maktet å forbedre Carl Fredrik Hagens 10.-plass i sammendraget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I BRUDD: Mads Würtz-Schmidt og Ole Forfang (med flere) i brudd i De Panne for to år siden. FOTO: Tim De Waele

Det var likevel lagarbeid fra aller øverste hylle og et slags trademark for hvordan Joker-Icopal ynder å operere ute i felt.

– Hvis løpet passer for deg og du kjører bra, så blir det kjørt for deg. Denne sesongen kom Herman Dahl inn som ny i laget, og det var ikke åpenbart at han skulle rett inn og motta opptrekk. Men samtidig: Er du sterk nok får du sjansen, og det var alle innforstått med. Da ofrer gjerne jeg eller Bjørn Tore (Hoem) eller en av de andre på laget sjansen vår for deg. Det gjelder for alle rytterne på laget og det er ingen som sluntrer unna det arbeidet, sier han.

Resultatene lot heller ikke vente på seg. Carl Fredrik Hagen vant Tour du Jura sammenlagt, Henrik Evensen triumferte i Ronde de l’Oise, Herman Dahl vant GP Horsens og kjempet i toppen av Tour de Bretagne hele veien inn. I tillegg noterte laget seg for sterke prestasjoner i de franske 1.1-rittene i slutten av oktober og kjempet i toppen av Arctic Race og Tour of Norway hele veien inn, blant annet med Carl Fredrik Hagen og Markus Hoelgaard i hovedrollene.

Tror Joker-Icopal blir best – også i 2019

2018 har ikke bare vært enkelt, verken for Forfang eller Joker-Icopal. I sommer ble budsjettene trimmet på grunn av sviktende inntekter i eierselskapet Interspons, og det gikk også utover kontinentalsatsingen.

– Vi merket egentlig ikke så mye til i det i forhold til syklingen. Vi hadde litt mindre støtteapparat, men vi hadde fortsatt både massører og mekaniker. Vi merket nok mest at det var litt tynt i rekkene i august, men da var laget også i aksjoner under Tour d’Alsace og Danmark rundt samtidig, forteller han.

– Hva tenker du om konkurransen de norske kontinentallagene imellom; det satses friskt både i Coop og Uno-X også?

– Vi skal ikke avskrive noen. Jeg tror både Uno-X og Coop vil gjøre det bra neste år, men jeg tror vi kommer til å kjøre inn flest UCI-poeng og fortsette med å hevde oss i ritt av høy kategori. Ser du på resultatene i år har vi vært klart best, og det er det som teller. Det viktigste er ikke hvor mye penger man har, men at man har et sterkt lag og en god gruppe. For oss er lagfølelsen det viktigste og at vi gjennomfører det vi har blitt enige om underveis i rittene.

Tagget med: , , ,

Les også disse