Prøv Procycling Pluss idag

KJEMPET I TOPPEN: Tobias Foss med god kjøring i Tour de l'Avenir. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Jeg fikk gode svar i dag

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 25.08.17 20:14

Del på    

Tobias Foss sikter mot topplassering i Tour de l’Avenir.

(procycling.no): Det ble en maktdemonstrasjon på den første klatreetappen i Tour de l’Avenir. Colombianerne har en rik og suksessfull historie i Tour de l’Avenir, hvor vi har sett talentene til ryttere som Nairo Quintana og Esteban Chaves utfolde seg.

På dagens syvende etappen, i rittet som gjerne omtales som «Ungdommens Tour de France, var det Egan Arley Bernal som skulle vise frem sine strålende klatreegenskaper. 20-åringen, som til daglig er proff i Androni-Sidermec-Bottecchia, kom i mål på toppen av Hauteluce Les Saisies alene, 59 sekunder foran James Knox.

– Han var i en egen klasse, tror jeg. Ganske imponerende, beundrer Tobias Foss til procycling.no over telefon fra Frankrike.

Den colombianske rytteren gikk avgårde tidlig i den avgjørende delen av klatringen og så seg aldri tilbake. Flere ryttere prøvde å gå etter, men ingen maktet å slite seg løs eller nærme seg ham. Tobias Foss gjorde en strålende profil på klatringen og syklet i mål i en mindre gruppe, ett minutt og åtte sekunder bak Bernal, på en syvendeplass.

– Fikk gode svar

Foss er ikke fremmed fra å klatre med de aller beste U23-rytterne, med blant annet gode prestasjoner fra Giro della Valle d’Aosta i fjor. I Fredsrittet i starten av juni havnet han noen minutter bak ryttere som Niklas Eg (Danmark) og Bjorg Lambrecht (Belgia) i sammendraget, mens han i dag fulgte dem hele veien inn.

– Er du overrasket?

– Jeg er ikke overrasket, jeg vet jo hva jeg gjør på trening, men det er jo litt det med å få det ut i konkurranse. Så kjører jeg jo ikke så mye bakkeritt og vet jo ikke helt hvor nivået ligger. Jeg visste ikke om jeg var topp ti eller topp 20, men det var gode svar jeg fikk i dag. 

– Må bare gi full gass hver dag

Med god hjelp fra lagkameratene fikk han en komfortabel reise inn til den siste klatringen opp Hauteluce Les Saisies. Med 15,6 kilometer à 5,7 prosent var det mulig for Foss å ta det litt i sitt eget tempo, etter å ha blitt plassert helt foran inn i bakken.

– Colombianerne satte opp et ganske høy tempo og jeg seig litt bakover egentlig. Jeg er glad jeg var langt foran så det var mulig å sige litt, så gikk det litt platåvis, og jeg klarte å bite meg med i den første gruppa. Da de klinket til igjen så kjørte jeg egentlig bare mitt eget tempo til toppen. Så gikk det grådig fort, og så hentet jeg folk på veien oppover, så var jeg plutselig i gruppe to. Det var en god opplevelse.

Foss tapte et minutt etter en punktering på den tredje etappen og har med det et dårlig utgangspunkt. For øyeblikket er han på 17. plass, to minutter og åtte sekunder bak colombianske Bernal, men har bare et drøyt halvminutt opp til tiendeplass.

Bare to etapper av årets Tour de l’Avenir gjenstår og fallgruvene er mange. I morgen, lørdag, venter 120,5 kilometer lang etappe mellom Albertville og Sainte-Foy-Tarentais, med to førstekategorier og avslutning opp en andrekategori på 6,5 kilometer à 6,5 prosent. Den avgjørende etappen søndag består av Col de la Madeleine (24,3 kilometer à 6,3 prosent), med avslutning opp Col du Mollard (11,3 kilometer à 7,5 prosent.

– Det blir bare å kjøre full gass hver dag. Bare se hvordan det går og om det blir annerledes kjøring i bakkene, og så prøve å karre meg inn til en topp ti-plassering. Det er det jeg har som mål nå, klarer jeg det så blir det vel bra. 

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse