MÅ SVARE FOR SEG: Team Sky er for tiden på treningsleir på Mallorca

MÅ SVARE FOR SEG: Team Sky er for tiden på treningsleir på Mallorca, og dit har britiske journalister valfartet det siste døgnet. Men fortsatt bedyrer 32-åringen sin uskyld. FOTO: AFP/Jaime Reina

– Dette er ikke en positiv test

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.12.17 13:20

Del på    

Chris Froome bedyrer sin uskyld i BBC-intervju.

(procycling.no): En urinprøve Chris Froome avga etter den 18.-etappen av årets Spania rundt, viste en konsentrasjon av salbutamol på 2000 nanogram per milliliter.

Det er det dobbelte av grenseverdien WADA (verdens antidopingforbund) benytter som tillatt grense. Maksgrensen for inntak innenfor et tidsrom på 24 timer, er på 1600 ng/ml.

I et intervju Chris Froome har gjort med den britiske allmennkringkasteren BBC fra Team Skys treningsleir på Mallorca, fastholder 32-åringen likevel at han ikke har gjort noe galt.

– Jeg kan forstå reaksjonene til mange der ute, spesielt med tanke på historikken til denne idretten. Men dette er ikke en positiv test. Idretten vår stammer fra en veldig mørk bakgrunn og jeg har gjort alt jeg makter i løpet av min karriere for å vise at idretten nå har snudd, sier Froome i intervjuet med BBC.

Må søke om høy dosering

Salbutamol regnes av WADA som et spesifikt stoff. Hvis man overskrider grenseverdiene, gis det derfor midlere sanksjoner en ved bruk av et av de forbudte stoffene.

Reaksjoner: Hvordan i helvete klarte Froome det?

Dersom man benytter seg av høy dosering av stoffet, som blant annet finnes i astmasprayen Ventoline, trenger man et medisinsk fritak (såkalt TUE).

Froome har tidligere innrømmet å ha benyttet seg av medisinsk fritak i 2013, som sørget for at han kunne bruke prednisolon-tabletter i astmabehandlingen sin, rett i forkant av Critérium du Dauphiné. Han benyttet seg av en ny TUE underveis i Tour de Romandie året etter, men har samtidig vært en pådriver for at regelverket på området skal strammes inn.

– Jeg kjenner godt til regelverket, og jeg har ikke gjort noe galt. Jeg skjønner at dette kommer som et stort sjokk for mange. Jeg har definitivt ikke brutt noen regler, sier Froome i intervjuet.

Froome mener han ikke har noe å skjule

De to siste syklistene som er blitt tatt med overskridende grenseverdier etter bruk av preparater som inneholder salbutamol er Diego Ulissi og Alexandr Pliuschin.

Begge utøverne ble idømt en utestengelse på ni måneder.

Dersom Froome skal unnslippe karantene, kan en måte å gjøre det på være å gjennomføre et vitenskapelig forsøk der man under gitte omstendingheter inntar lovlige doser salbutamol – og samtidig greier å bevise at inntaket gir grenseoverskridene utslag på antidopingtesten, selv om man holdt seg innenfor de lovlige verdiene.

Les også: Undersøkelsene som kan redde Froome

Froome gjør det klart at han kommer til å kjempe for å renvaske sitt navn, men enkelt blir det ikke.

Sky-kapteinen, som vant både Tour de France og Vuelta a Espana, denne sesongen forteller at han økte doseringen av astmapreparatet underveis i det spanske rittet, men at han hele veien holdt seg innenfor lovlige doser.

– Jeg har en veldig klar rutine når jeg bruker inhalatoren min og hvor mange ganger jeg kan trykke. Jeg har gitt UCI all informasjonen for å hjelpe til med å komme til bunns i dette.

– Frykter du at ettermælet ditt er påført uopprettelig skade etter dette? blir Froome spurt av reporteren.

– Nei, lyder svaret.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse