IKKE TIL VM: Sindre Lunke ble vraket av landslagsledelsen. FOTO: David Ramos/Getty Images

IKKE TIL VM: Sindre Lunke ble vraket av landslagsledelsen. FOTO: David Ramos/Getty Images

– Er ikke den som roper høyest, men jeg må innrømme at dette svir

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.09.18 18:03

Del på    

Sindre Lunke følte seg sikker på VM-billett, så kom avslaget.

(procycling.no): Selv om trønderen selv mener han har tatt solid steg denne sesongen, har han vært fortærende nære både Tour de France-deltakelse og VM-billett, for så å miste begge deler i siste liten.

– Det er jævlig surt å miste VM når jeg har hatt det i tankene helt siden touren gikk i vasken. Etter at jeg pådro meg sittesår og infeksjon under Tour de Savoie Mont Blanc, har jeg lagt ned 110 treningstimer i juli med tanke på god avslutning på en lang høstsesong. Jeg har følt meg trygg med tanke på VM-løypa. For Norges del hadde det ikke handlet om å kjøre inn en topplassering, men jeg kunne utvilsomt ha gjort noe der, sier Lunke til procycling.no.

Som procycling.no avslørte tidligere denne uka gikk de norske VM-plassene til Edvald Boasson Hagen, Odd Christian Eiking, Carl Fredrik Hagen, Vegard Stake Laengen og Markus Hoelgaard.

Sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund innrømmer at han var i tvil om han skulle vente med å gjøre uttaket til Lunke har gjennomført tre endagsritt i Italia i midten av denne måneden, men kom fram til at han ville gjøre uttaket nå:

– Da hadde vi sikkert fått kritikk for at laget blir tatt ut for sent, men jeg gjorde en vurdering på om jeg skulle vente med å dele ut den siste plassen eller ikke. Sindre kjørte bra i Vuelta a Burgos. Det var kanskje hans beste ritt i år, samtidig har han ikke fått til det han ønsket denne sesongen, og havnet utenfor Tour de France-uttaket. Det har vært små marginer for å skille de siste plassene på VM-laget, avslører Falk.

Arctic Race ble avgjørende

Med torsdagens bekreftelse havnet Lunke, August Jensen og Krister Hagen definitivt på utsiden.

Faktisk endte Arctic Race of Norway opp med å bli et slags ”amerikansk uttak” om VM-plassene. Der var alle rytterne som kjempet om de siste to plassene til stede (i tillegg til Odd Christian Eiking som var et mer selvskrevent norsk VM-kort).

– Det ble jo slik at de fleste rytterne møttes der oppe, og Sindre gjorde det i hvert fall ikke bedre enn Markus der. Selv om han har proffkontrakt er det ingen garanti for å bli tatt ut til et VM. Jeg tar gjerne ut kontinentalryttere hvis de har vist seg plassen verdig. Et VM skal ikke være en slags belønning for at man har kjørt bra tidligere. Jeg ønsker å ha med de beste syklistene som er i den beste formen. Og det gjenspeiler uttaket vi har gjort nå.

– Så Lunke hadde gjort det lettere for seg selv om han var enda bedre i Arctic Race?

– Det hadde nok gjort veien inn enklere for ham, ja. Arctic Race er jo bare et enkeltritt, og man må også se på helheten. Men man ser jo kvalitetene til Markus ved måten han kjører på der. Han har også vist fram kapasiteten sin tidligere. Jeg tror han hakket bedre enn Sindre i VM-løypa. Han har bra grunnkapasitet og vist en bra utvikling denne sesongen.

– Arctic Race var for puncheurer

Uten å ville mene for mye om hvem som ikke skulle blitt tatt ut på det norske laget, mener Lunke og hans rådgiver Jean Gaundal at vurderingen sykkelforbundet har gjort, er helt feil.

– Jeg fortalte før Arctic Race at dette var en løype for puncheurer. Det var ikke et klatreløp. Det var andrekategorier der som hadde blitt klassifisert som kategori fire om man hadde puttet dem inn i Tour de France. Jeg gikk i brudd for å få laksetrøya. Går du all inn for det, kan du ikke kjøre sammendraget også. Det er det kun Chris Froome som kan gjøre. Hvis han mener at jeg ble frakjørt i Arctic Race, så kan jeg bare opplyse om at der slik man kjører når et brudd blir tatt igjen. Da kjører man rolig for å spare seg til neste dag. Jeg visste at etappene ville bli avgjort i sentrumsrundene og de små kneikene der, og det var ikke mitt hovedfokus i rittet, påpeker Lunke.

Også Gaundal mener man er på ville veier om man sammenlikner utfordringene i Arctic Race med VM-løypa i Innsbruck.

– Denne sesongen har Sindre greie resultater mot tidvis super motstand. Det startet allerede på Mallorca der han holdt følge med teten over siste bakke. Da satt han der sammen med Tim Wellens, Bauke Mollema, Alejandro Valverde og Gianni Moscon, helt til det endte med støting i kampen om etappeseieren. I Occitaine ble han nummer 11 på kongeetappen, og satt med Kenny Elissonde, Daniel Navarro og Valverde. Han ender opp med å bli slått med to minutter av Valverde på den etappen. Det er få nordmenn som klarer å henge med i slike løyper mot så god motstand, påpeker Gaundal.

Han er også kritisk til oppfølgingen fra forbundet underveis i denne sesongen.

– Såpass seriøst satsende som Sindre er, så fortjener han en ærlig og grundig vurdering for uttaket. Såpass må man kunne forvente. Det er kjedelig når Sindre ikke opplever at det har blitt gjort. Det virker som om de gode resultatene til enkeltutøvere i Arctic Race blir brukt som begrunnelse for ikke å ta ham ut, samtidig som kongeetappen der med 2000 høydemeter var mer en sidevindsetappe.

– Skal vise at det er trøkk i labbene

Lunke reiser nå til Coppa Bernocchi, Giro della Toscana og Coppa Sabatini med mål om å vise at landslagsledelsen bommet med VM-uttaket.

– Jeg har følt meg veldig bra etter treninga jeg har lagt ned i sommer, og jeg har hatt troen på å vise meg skikkelig fram i Italia. Når jeg nå fikk VM-beskjeden, skal jeg i hvert fall vise fram at det trøkk i labbene mine.

– Er man for opptatt av å ta ut ryttere som viser form? Hadde det ikke for din vært bedre å få et tidlig klarsignal for å kjøre VM, og legge opp treningen deretter?

– Jo, det var i hvert fall slik jeg tenkte, selv om det nå endte med at jeg ikke fikk klarsignal. Det var med tanke på VM jeg la ned så store treningsmengder i sommer. Hadde man fått beskjeden tidlig, tror jeg de kunne ha forventet av meg at jeg ankom mesterskapet i god form. Jeg har jobbet med Stig Kristiansen tidligere på U23-landslaget, og fikk da beskjed om at jeg skulle kjøre Aosta og l’Avenir: Forbered deg så godt som mulig.

– Jeg har vist ved flere anledninger at jeg klarer å finne formen i etterkant av en litt lengre treningsperiode. Uttaket kan kanskje forsvares ved at han ønsker å ha flere ryttere på hugget og at folk ikke hviler. Men for min del hadde det vært bedre å få klarsignal på et tidligere tidspunkt. Jeg føler det er flere ting som har gått imot meg, og jeg er vanligvis ikke den som roper høyest ut om ting, men jeg må innrømme at dette svir, avslutter Lunke.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , ,

Les også disse