PÅ VINNERLAGET: Øystein Moan i Visma er godt fornøyd med tidspunktet de gikk inn som navnesponsor i sykkelsporten på. I løpet av tourens første uke har Amund Grøndahl Jansen og lagkameratene kjørt inn tre etappeseier. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Det er nesten som en drøm

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.07.19 20:08

Del på    

Mer champagne på Amund og lagets norske sponsor.

CHALON-SUR-SAÔNE (procycling.no): Brede smil, gratulasjoner og sikkert også litt lettelse preget ansamlingen utenfor lagbussen til Jumbo-Visma etter at også Dylan Groenewegen åpnet seierskontoen i årets tour.

Teamsjef Nico Verhoeven tok seg god tid til De Telegraafs toppmann, Raymond Kerkchoffs, men deretter tok han turen innom rulla der Amund Grøndahl Jansen satt og tråkket ned, og ga nordmannen en god klem.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Gratulasjoner fikk også den norske Visma-sjefen Øystein Moan fra både Verhoeven, Frans Maassen og toppsjef Richard Plugge etter champagnefest på tre av de første syv konkurransedagene.

– Hvordan er det å stå her og så kommer gutta bort og gratulerer deg?

– Man føler at man er en del av laget. Vi har jobbet tett med dem. Det er klart at det er en stor investering, men jeg føler vi får rikelig igjen for det også, sier Øystein Moan til procycling.no.

Papirutgaven til VG estimerte nylig at software-selskapet er inn med 200 millioner over fem år for å sikre eksponering av navn og logo de neste fem åra.

Grøndahl Jansen tok kontrollen

Det var også et solid norsk bidrag bak Groenewegens seier. Grøndahl Jansen tok nemlig på seg betydelig ansvar og la seg i front av hele hovedfeltet mellom kilometer to og én på vei inn mot målområdet langs bredden av Saône.

– Når Dylan sitter i posisjon så tar jeg like gjerne fronten etter at Wout (Van Aert) er ferdig. Da er det like greit å sørge for at farten er høy nok til at Dylan ikke mister posisjoner. Jeg ser også at BORA sitter mellom meg og de to (Dylan og Mike Teunissen), så da er det også i deres interesse at jeg går i fronten og gir full gass. Så kan BORA sette neste støt inne på den siste kilometeren, og Mike og Dylan løse det derfra, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Les mer om etappe 7 her: – Nesten-uhell ødela for Kristoff

På vei inn mot touren feide Jumbo-Visma all motstand til side i rittene de stilte opp i. De var av et helt annet kaliber enn Tour de France, men etter at hovedfeltet hilste på Philippe av Belgia inne på Grote Markt i hjertet av Brüssel for én uke siden, så har laget aldri sett seg tilbake.

Smått ironisk er at lagledelsen trolig så livet passere i revy da Groenewegen smalt ned i bakken mot slutten av åpningsetappen. Det gjorde ingen ting da Mike Teunissen dro en Jesus-manøver á la påskedagen og sikret etappeseier i første forsøk.

– Det kan ikke gå så mye bedre enn å vinne tre etappeseirer, to dager i gul trøye og seier under lagtempoen. Det har vært perfekt, sier generalmanager Nico Verhoeven til procycling.no.

– Mer enn du hadde forventet?

– Nja. I Dylan hadde vi favoritten foran de flate spurtene. Om Dylan hadde vunnet alle spurtene sine, så skulle vi hatt tre seirer bare der så langt. Det er ikke alltid slik det fungerer i Tour de France, men det burde være mulig å få det til. Nå har Dylan én seier, og vi fikk en uventet seier fra Mike Teunissen. Vi var blant favorittene til å vinne lagtempoen, så at vi tok den var ingen stor overraskelse.

Den største signeringen venter?

Lagets farge er gule og sorte slik fargene til Nederlands største dagligvarekjede også er, men for tida blir alt laget tar i omgjort til gull.

Ettersom Jumbo-kjeden ønsket å ekspandere inn i nabolandet, ga signeringen av Wout Van Aert med Tour de France-start i Brüssel seg selv. Laget gjorde også et svært lurt trekk da de hentet Teunissen tilbake etter to år hos Team Sunweb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALT DE TAR I BLIR TIL GULL: Og ifølge ryktebørsen i hjemlandet er også Tom Dumoulin på vei til laget Nico Verhoeven er øverste sportslig ansvarlige for. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

At på til signeringen av Tony Martin har vist seg som et sjakktrekk av nederlenderen. Tyskeren var bjellesau underveis på en – i den store sammenhengen – litt meningsløs etappe fra Belfort, men bidraget er samtidig viktig når det gjelder å legge forholdene til rette for nye triumfer fra lagkameratene.

Jumbo-Visma-barometeret er ventet å sprenge alle grenser neste år, eventuelt året etter der igjen, når nederlandsk presse anført av De Telegraaf og AD melder at Tom Dumoulin er på vei inn i satsingen.

Verdensledende

Selv uten mannen fra Maastricht ser Jumbo-Visma ut til å klare seg greit.

– Dere har bygd opp et av de aller beste lagene innenfor WorldTouren, helt enkelt?

– Ja, vi bør nevnes helt der oppe. Akkurat nå har vi 38 seirer. Det er bare Quick Step som har flere. I giroen kjempet vi hele veien inn for seieren med Roglic. Han er blant de beste sammenlagtrytterne for tida og Dylan er blant de beste spurterne i verden. Når du har så mange triumfer i så mange ritt kan du nok også kalle deg et av de beste lagene i verden i øyeblikket, svarer Verhoeven.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det sies jo at timing er alt. Timingen mellom Van Aert, Grøndahl Jansen, Teunissen og Groenewegen fungerte ut i fingerspissene på dag der Deceuninck-Quick Step kanskje ble litt for skråsikre på å hente med seg seieren hjem (edit: i en pressemelding fredag ettermiddag skriver det belgiske laget av Elia Viviani pådro seg en punktering).

– Det er nesten som en drøm å være en del av et lag som vinner tre av de sju første etappene i touren, uttalte Grøndahl Jansen etterpå til NRK og procycling.no.

– Rekker dere en liten fest i kveld?

– Det blir nok litt champagne. Det er nesten litt abstinenser etter åpningshelgen. Det skal bli godt å smake champagnen igjen, men vi liker vel egentlig øl best. Det kommer så mange innom fra sponsorer og støtteapparat, så det å sprette champagne er på en måte symbolsk, fortsetter 25-åringen fra Nes på Romerike.

– Sponsoratet passet veldig godt nå

God timing kan da saktens også Visma-sjef Moan beskyldes for. 59-åringen fikk i november i fjor tilbud på å hoppe inn som ny navnesponsor i WorldTour-satsingen og var ikke sen på avtrekkeren.

– Nå tror jeg de fleste i Nederland har sett Visma-logoen. Vi har kjørt mye markedsføring i det siste. Vi fikk mye reklame på lørdag da vi vant i Brüssel. Jeg tror mange begynner å vite hvem vi er også. Vi har passert 2000 ansatte i Nederland og er i ferd med å bli det største softwareselskapet der nede. Sponsorat passet veldig godt nå, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trøya ingen ønsket seg hardt nok

Grøndahl Jansen skinner i Tour de France med det norske flagget på overkroppen. Neste år tar også Tobias Foss steget inn i satsingen.

Moan lover dog å holde seg utenfor de sportslige prioriteringene, men forteller at Richard Plugge snakker varmt om utviklingen av norske sykkelryttere for tida.

– Jeg blander meg selvsagt ikke inn i det sportslige. Det har jeg ingen kompetanse til. Men jeg hører at Richard (Plugge) som er sjefen her sier at det er mange gode talenter i Norge. De følger godt med på norske syklister. At Amund er så sterk og viktig på laget bidrar nok også til at de ser på andre, norske talenter.

På oppfordring fra procycling.no ble det også tid til et kort møte mellom Moan og Grøndahl Jansen rett etter etappen.

– Jeg tror Visma får god avkastning på investeringen i Nederland og Belgia om dagen. Jeg satser på at dere er fornøyd, sier nordmannen med et smil.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse