NUMMER TI: Kristoff tok en 10.plass på den 7. etappen i Tour de France. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Nesten-uhell ødela for Kristoff

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.07.19 17:44

Del på    

Nådde ikke helt opp i massespurten på etappe 7.

CHALON-SUR-SAÔNE (procycling.no): Jublende for sin første seier i årets Tour de France blåste Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) over målstreken i Chalon-sur-Saône etter den 230 kilometer lange, sjuende etappen fredag.

Etter et strålende opptrekk av blant andre Amund Grøndahl Jansen slo nederlenderen tilbake med seier etter å ha veltet på åpningsetappen i Brussel og ikke nådd opp i spurtene etter det.

I sin tolvte seier for sesongen vant Groenewegen knepet foran Caleb Ewan (Lotto Soudal) og Peter Sagan (Bora-hansgrohe), mens Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ble nummer fire.

Alexander Kristoff (UAE Emirates) endte på en skuffende 10.plass i det som var en nervøs og fartsfylt massespurt på et slakt oppløp.

I jakten på sin fjerde etappeseier i det franske storrittet ble Kristoff posisjonert av Sven Erik Bystrøm og Jasper Philipsen inn mot spurten som ble dominert av Deceuninck-Quick Step, Bora-hansgrohe og Jumbo-Visma.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Men Philipsen og Kristoff mistet hverandre i den siste svingen og den belgiske opptrekkeren kom foran sin kaptein i mål på en femteplass.

– Jeg kjørte nesten i gjerdet og mistet mange posisjoner dessverre, etter det fant jeg han aldri igjen. Jeg måtte ta mye vind for å komme meg frem. Sven fikk meg frem, men det kostet meg altfor mye, sier Kristoff til TV 2 etter målgang.

– (Jasper) tok en litt tight luke i svingen på 1.5 kilometer rett etter tunnelen. Det lukket seg bak ham og jeg holdt på å tryne. Han er ikke helt vant til jobben på en måte. Når han tar en sånn liten luke, så må jeg hogge i bremsen og da koster det veldig mye… Sven kjører meg frem, men jeg klarer jo ikke å kjøre 800 watt hele veien opp igjen. Så da har jeg ingenting på slutten, selv om jeg er i posisjon. Beina står rett ut. Han må få litt feelingen at han må vente litt når det er sånne tighte situasjoner, sier Kristoff til procycling.no og annen norsk presse utenfor UAE-bussen.

– Jeg satt på hjulet til Viviani og Quick-Step og burde kanskje bare blitt sittende der. Det var kanskje litt feil valg av meg å følge (Japser) på venstre siden, der svingen blir veldig tight.

TETT: Groenewegen tok en knepen seier foran Caleb Ewan på den 7. etappen. Foto: Getty Images.

Norgesmester i front

Da feltet stormet over Sâone-elven med 7.5 kilometer igjen hadde spurttogene for lengst mobilisert an masse. Like etter tok Team Ineos fronten med Michal Kwiatkowski, som hadde blant andre sin kaptein Geraint Thomas, trygt posisjonert på hjul. Jumbo-Visma, anført av tempo-maskinen Tony Martin, ledet an i 60 km/t på brede sentrumsgater og sørget for at Groenewegen var i god posisjon da veien snevret inn ved tre-kilometers merket.

Ut av en avrundet u-sving ved 1.6 kilometer, drev Grøndahl Jansen et utstrukket hovedfeltet rett inn på oppløpet. Norgesmesteren holdt koken oppe i 500 meter til, og avleverte dermed Mike Teunissen og  Groenewegen i perfekt posisjon til å vinne.

Elia Viviani hadde fire Deceuninck-Quick Step-ryttere foran seg med 500 meter igjen og så ut til å sanke inn sin andre seier i denne åpningsuken, men italieneren punkterte på forhjulet og fikk seierssjansene sine spolert.  Den gul-sorte ekspressen Groenewegen kom lynkjapt ute på høyre side av veien og suste forbi både Sagan og Ewan på slutten.

– Det var en tight spurt til slutt, men dette er Tour de France, høyere nivå enn dette får man ikke. Det er rått at han tar den, sier Grøndahl Jansen til TV 2 etter målgang.

– Vi sitter egentlig fint bak Sky (Team Ineos) med Wout som kjører en solid føring. Så jeg sitter fint beskyttet for vinden. Vi må slåss litt med Bora om den plassen. Vi sa på forhånd at det viktigste var at Dylan kom godt plassert gjennom rundkjøringen og den (svingen) på 1.6 (km)

– Jeg tok en føring frem til siste kilometer, og så før vi hjelp av Bora som tar en god føring foran Mike (Teunissen) og Dylan. Det gikk som vi hadde planlagt egentlig.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Quick-Step kjører hovedfeltet på den lengste etappen i årets Tour de France. FOTO: Chris Graythen/Getty Images)

Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) fullførte etappen med hovedfeltet og forsvarte sin gule trøye på en dag der sammenlagtlisten så ingen betydelige endringer. Litt spenning oppsto dog da Dan Martin (UAE Emirates) og Nairo Quintana (Movistar) i et uoppmerksomt øyeblikk ble distansert da feltet gikk gjennom den innlagte spurten med 33 kilometer igjen. Både den irske og den colombianske favoritten hadde imidlertid hjelpere rundt seg til å lose dem opp igjen til feltet.

To mann i brudd

Bruddkameratene Stéphane Rossetto (Cofidis) og Yoann Offredo (Wanty-Gobert) fikk sine timer foran TV-kameraene på den lange veien Chalon-sur-Saône.

Duoens parademarsj hadde en ledelse på fem minutter på det meste, men ble ikke uventet jevnt og trutt nøytralisert av spurtlagene Jumbo-Visma og Deceuninck-Quick Step – anført av Tony Martin og Yves Lampaert henholdsvis. Franskmennene ble ”stekt i sitt eget fett” helt frem til tolv kilometer gjensto, da et frådende hovedfeltet slukte dem hele, etter hele 214 kilometer i front.

Colbrelli var først over den innlagte spurten 33 km fra mål da hovedfeltet gikk gjennom. Italieneren tok spurten foran Sagan og Viviani, med Matthews på fjerdeplass. Etter sju etapper har Sagan ikke uventet en solid ledelse i poengkonkurransen.

Tagget med: , , ,

Les også disse