TIDLIG SESONGSTART: Sven Erik Bystrøm åpner sesongen i Australia. Foto: Chris Graythen/Getty Images

Bystrøm: – Har mål om å hevde meg i finalene i klassikerne

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 21.12.19 13:01

Del på    

Haugesunderen er også med i UAEs bruttotropp til Tour de France.

(procycling.no): 21. januar starter Sven Erik Bystrøm på sin sjette fulle sesong som profesjonell syklist, og da passer det jo også fint at UAE-rytteren fyller 28 år samme dag.

Som i 2017 og 2019, starter han nemlig sesongen med en tur til Australia og Tour Down Under.

Bystrøm jakter fremdeles sin første proffseier (hans siste, av to mulige, individuelle UCI-seier var VM-gullet i U23-klassen i 2014), men har samtidig også vist at han begynner å vake i vannskorpen bak de beste i klassikerne. Hovedsaklig kjørende som hjelperytter har heller ikke toppresultatene vært hovedfokus, men foran 2020-sesongen forventes det at nordmannen spiller en viktig rolle i klassikerne.

– Jeg hadde en god prat med sportsdirektørene, og de lovet å gi meg litt egne muligheter også. De forventet å se meg i finalen i klassikerne, så det er et tegn på at de forventer at jeg skal være med. Klarer jeg det, så kan jeg være til hjelp for Alexander (Kristoff) om han er der, men det kan også åpne seg muligheter for meg selv ved å gå etter brudd og lignende. Det er i hvert fall målet mitt å hevde meg i finalene i de tøffeste klassikerne, sier han til procycling.no. 

– Jeg bruker Paris-Nice som den siste viktige oppkjøringen inn mot klassikerne, og der skulle taktikken være at man ikke skulle være så bundet opp til kapteinene. Men vi har Philipsen, Alex og Pogacar der, så det kan jo være at det blir forandringer i planene. I utgangspunktet virker det som om laget ville gi meg ganske mye frihet.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Full rulle i brosteinsklassikerne

Mellom turen til Australia og Paris-Nice, skal han også kjøre UAE Tour. Dermed går han glipp av den belgiske brosteinsåpningen, men med et ønske om å ha en rytter som kunne hjelpe både spurter Fernando Gaviria og sammenlagthåp Tadej Pogacar i rittet på hjemmebane for UAE Team Emirates, var Bystrøm en mann lagledelsen så til for å fylle en viktig rolle.

Etter Paris-Nice kommer klassikerne stort sett på løpende bånd. Riktignok er det usikkert om han blir å se i Milano-Sanremo, et ritt han har kjørt de fire siste sesongene, mens det går mot at det blir tilnærmet full deltakelse i brosteinsklassikerne. 

– Jeg kjører stort sett alle frem til Roubaix. Der kan et ritt byttes ut her og der, men i utgangspunktet kjører jeg i hvert fall Harelbeke, Gent-Wevelgem, Flandern og Roubaix. Så blir det muligens De Panne og noen av de rittene innimellom. Det tar vi litt som det kommer.

Endrer treningen for å sikre Tour de France-plass

I bruttotroppen til Tour de France

Mens Alexander Kristoff kjører Giro d’Italia i 2020, blir det etter alle solemerker ingen tur til Italia for Bystrøm. Han blir nemlig far i slutten av april, og er istedenfor i bruttotroppen til Tour de France.

– Det hadde vært kjekt å kjøre giroen, men det passer litt dårlig neste år. Utenom det så er jeg i bruttotroppen til Tour de France. Det vil jo alltids bli et uttak når vi nærmer oss. Jeg skal nok være med i diskusjonen, men du vet jo aldri hva som skjer. Det hadde vært kjekt å kjøre det igjen, men det er jo andre ting på hjemmebane man tenker på også i den tiden, sier Bystrøm, som kjørte touren for første gang i år.

Inn mot Tour de France står Hammer Stavanger og Critérium du Dauphiné på planen. 

– Dauphiné er der store deler av Tour de France-laget skal, så det er i hvert fall et godt tegn på at de har meg i planene. Så får jeg bare sørge for at jeg i god form der, sier Bystrøm, som også forteller at det kan bli lagt inn en høydeleir i forkant av en mulig Tour de France-deltakelse.

ULIKE VEIER: Sven Erik Bystrøm og Alexander Kristoff kjører også i 2020 mange ritt sammen, men der Kristoff kjører Giro d’Italia, vil Bystrøm prøve å gjøre seg fortjent til en plass i Tour de France. Foto: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Mesterskapshøst med tøffe løyper

Sesongprogrammet hans strekker seg foreløpig til juli, så hvordan sensommeren og høsten blir, er ikke helt sikkert. Bystrøm har til TV 2 tidligere sagt at han gjerne ønsker å være med i en OL-diskusjon.

– Det er litt todelt. Jeg ser at løypa i OL ikke er skreddersydd for meg, men blir jeg tatt ut, så sier en jo ikke nei. Det er en stor opplevelse, og det er viktig å være med om man har muligheten. Er jeg god nok, ønsker jeg absolutt å være der i en ren hjelperytterrolle for for eksempel Carl Fredrik, som satser mer spesifikt mot rittet.

VM i Sveits blir litt i samme kategori som OL, med en løype som er skreddersydd de beste klatrerne. Men får han sjansen, er det også noe han gjerne vil få med seg. 

– Det blir et lite lokk på personlige ambisjoner, men det er viktig å være lojal også med tanke på fremtiden. Plutselig kan det komme en løype som passer meg bedre, og jeg synes jo også det er kjekt å være på lag med andre nordmenn, sier han.

To andre nordmenn er det også i UAE Team Emirates, og Bystrøm melder om at den nylig avsluttede treningsleiren i Spania var god.

– Forholdene ligger til rette for at vi skal få en god sesong. Vi ble nummer fire i år, og jeg tror laget ønsker å rykke enda høyere opp på WorldTour-rankingen. Så da er ambisjonene høye, sier han.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse