Prøv Procycling Pluss idag

OPTIMISTISK: Vegard Stake Laengen ser frem til en ny sesong med UAE Team Emirates. FOTO: procycling.no

Endrer treningen for å sikre Tour de France-plass

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 16.12.19 18:12

Del på    

Stake Laengen stoler på egen erfaring i jakten på ny Tour-deltakelse.

(procycling.no): I sin fjerde sesong med UAE Team Emirates går startskuddet i Tour Down Under for Vegard Stake Laengen. 30-åringen endrer på oppkjøringen for å prestere enda bedre i klassikerne, og legger om på treningen for å kjempe om en startplass i Tour de France.

– Det blir andre gangen min i Tour Down Under. Det er et varmt løp, men opplegget rundt blir totalt sett veldig greit. Man reiser ned tidlig og gjør en treningsleir med gutta i forkant, så får man utnyttet forholdene maksimalt når man først gjør den lange turen. Det blir nesten tre uker i Australia totalt, sier Stake Laengen til procycling.no.

– Jeg har troa på at det blir et bra opplegg, jeg får trent godt i forkant av avreise og før rittet starter. Der nede blir det iallfall meg og (Sven Erik) Bystrøm, så sa er vi i det minste to mann som har lyst å trene bra, sier Stake Laengen som understreker viktigheten av å trener godt under oppholdet i Australia.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Forrige gang jeg var i Australia, så var det kanskje ikke det hardeste løpet jeg har gjort. Feilen man kan gjøre er å ta for mange rolige dager i forkant av løpet, og dermed miste litt av treningsgrunnlaget man ellers ville fått. Vanligvis er det jo treningsleirer i januar, så det kan straffe seg litt utover i sesongen. Etappene går også ganske rolig i starten, så det blir viktig å få trent godt i forkant av løpet der nede. Det har også laget kommunisert til rytterne som skal ned.

Ikke til Midtøsten

Etter Tour Down Under er det planlagt at nordmannen skal starte sin europeiske rittkalender i Spania med Clasica de Almeria og Ruta del Sol. Deretter venter den belgiske klassikeråpningen, før han hopper videre til Frankrike og det tradisjonsrike etapperittet Paris-Nice. Dermed blir det trolig ingen ritt i Midtøsten for Stake Laengen, som tror den endringen vil være gunstig med tanke på oppkjøringen til brosteinsklassikerne, hvor han blir en hjelper for blant andre Alexander Kristoff.

– Jeg føler opplegget er bedre i år med tanke på klassikerne. Oppkjøringen til klassikerne blir nok bedre for min del med Ruta del Sol og Paris-Nice blant annet. Det tror jeg funker en del bedre enn UAE og Tour of Oman for eksempel. Det er litt for lette løp, det blir litt for tynt, mens løpene i Europa er lengre og ofte med litt mer trøkk fra start til mål. Det tror jeg er positivt for min del, analyserer nordmannen.

– Jeg trives best i litt hardere løp; ofte kan det bli litt for kontrollert nedi Midtøsten. For all del kan det gå hardt for seg der nede også, men iallfall i Europa så bruker det å være en del tøffere.

HETT: Det er full sommer når proffsirkuset samles til WorldTour-åpning i Adelaide, Australia midtveis ut i januar måned. Her mottar Vegard Stake Laengen avkjøling under årets Tour de France. FOTO: Fizza Visual Production/UAE Team Emirates

Etter Paris-Nice er Stake Laengen satt opp til å kjøre Driedaagse Brugge-De Panne, Binck Bank E3 Classic, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen og Paris-Roubaix.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Etter Paris-Roubaix tar jeg nok en liten ferie, og etter på er det nok lurt å bruke tiden godt og ta en tur i høyden. Jeg er i utgangspunktet satt opp på Tour of Norway, men der vet vi ikke hva som skjer foreløpig.

– Alternativt til Tour of Norway er det bare satt opp en treningsleir. Jeg er usikker på om det går andre (passende) ritt på den tiden egentlig. Lagets program har ikke andre ting på den tiden. Derfor tror jeg det blir en treningsleir med laget i den perioden. Laget skal uansett ha mer fokus på høydetrening neste år. Dermed blir det flere treningsleirer generelt.

Tour de France

I 2019 syklet Stake Laengen sitt andre Tour de France. Neste sommer håper askerbøringen å være tilbake i Le Tour. Nordmannen er satt opp i bruttotroppen som kjemper om de åtte tilgjengelige plassene.

– Det er avhengig av hvordan det går utover i sesongen. Slik jeg forsto det på laget, så er det muligens et litt mer klatrepreget lag som skal til Tour de France neste år, det er en hard utgave i vente. Så skal jeg klare å komme med på laget, er jeg avhengig av å klatre bedre enn jeg gjorde i år, sier den tidligere Joker-rytteren.

– Jeg har klatret relativt greit tidligere år, så nå prøver jeg å ha mer fokus på den biten. Med tanke på de grepene jeg har gjort på trening allerede, så er jeg faktisk mer optimistisk denne gang, enn jeg var i sommer. Jeg har sluttet med styrketrening. Før årets sesong så begynte jeg med styrketrening, noe jeg har gjort en gang tidligere i karrieren, og ikke hatt sånn veldig god erfaring med. Men nå hadde vi nytt treningsapparat før denne sesongen som var, og de var veldig for styrketrening. Da tenkte jeg at jeg måtte høre på dem. Men på evalueringene vi har hatt etterpå, fant vi vel ut at det ikke var helt min greie. Så (i vinter) har jeg ikke trent noe stryke i det hele tatt. Så nå er jeg plutselig tre kilo lettere allerede. Tre kilo har en del å si i bakkene, pluss at jeg føler meg sterkere. Det er vinn-vinn rett og slett.

– Det er så klart viktig å være åpen for nye ting, for å bli bedre. Laget hadde dessuten hentet inn mange nye i støtteapparatet; trenere og forskere og slike ting. Man skal være litt ydmyk og lytte til andre; dessuten hadde jeg to år igjen av kontrakten, og følte jeg kunne endre på ting. Samtidig så bør man stole på den erfaringen man har selv, og de har egentlig vist stor forståelse for at jeg styrer litt tingene selv. Så jeg er veldig optimistisk med tanke på ny sesong. Det ser lovende ut.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Ny kontrakt

Med en ny deltakelse i Tour de France, vil iallfall en ny kontrakt med UAE være godt innenfor rekkevidde også. Stake Laengens nåværende avtale med laget går ut etter 2020-sesongen, men den etter hvert så rutinerte hjelperytteren er allerede nå positiv med tanke på å lande en ny avtale med UAE.

– Jeg har det i bakhode som alle andre når kontrakten går ut. Men med tanke på den type rytter jeg er, så må man ikke tenke for mye på det heller. Først og fremst gjelder det å gjøre en god jobb for laget. Jeg har fått inntrykk av at de setter veldig pris på jobben jeg gjør, og det skal egentlig ikke være noe problem med å få ny kontakt med dem. Jeg har allerede begynt en prosess med laget via agenten min, og så vidt jeg har forstått så er de egentlig veldig fornøyd med meg som hjelperytter.

– Samtidig har jeg egne mål. Så jeg håper jeg kan klatre litt bedre, komme meg i noen gode brudd og få sjansen der. I samtaler med laget har de hintet litt at jeg kan få litt flere sjanser, samtidig som jeg følger opp jobben som hjelperytter og er en rytter de kan stole på.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse