IKKE NOE TOUR DE FRANCE: Alexander Kristoff har slitt seg oppover fjellene i Pyreneene mang en gang, men det blir ikke ingen tur til fjellkjeden på grensen mellom Frankrike og Spania i 2020. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Kristoff: – Jeg ser egentlig frem til å ha fri i sommer

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 20.12.19 12:04

Del på    

32-åringen om den nye klassikeroppkjøringen, mulighetene i Giro d’Italia og en høst uten de største målene.

(procycling.no): Etter å ha kjørt Tour de France de siste syv sesongene, kunne Alexander Kristoff under UAE Team Emirates’ treningsleir i Benidorm denne uka fortelle TV 2 at han neste år skal sykle Giro d’Italia for første gang siden 2012.

Fredag var det hjemreise for Kristoff, som får med seg julefeiringa hjemme i Norge, før han i romjulen igjen drar ned til Gran Canaria for en ny treningsleir i varmere strøk.

Spania står også sentralt i Kristoffs sesongoppkjøring i 2020. Nordmannen har hatt for vane å sesongåpne utenfor Europa så langt i den ti år lange proffkarrieren, med start i Tour of Qatar i 2010 og fra 2012-2016, samt Tour Down Under i 2011. Etter at rittet i Qatar ble lagt ned etter 2016-utgaven, har han dog alternert mer, med start i franske Etoile de Bessèges i 2017, Dubai Tour i 2018 og Challenge Mallorca i 2019. 

Et fast ledd har dog alltid vært Tour of Oman. Der er Kristoff og Michael Schär de to eneste som har kjørt samtlige ti utgaver av rittet (Schär ble også den første som fullførte ti utgaver etter at Kristoff brøt på den siste etappen i år grunnet en velt), men i 2020 blir det ingen tur til Midtøsten. Istedenfor blir det altså Vuelta a Comunitat Valenciana (5.-9. februar), Clasica de Almeria (16. februar) og Volta ao Algarve (19.-23. februar), før han starter på klassikersesongen med Omloop Het Nieuwsblad (29. februar) og Kuurne-Brussel-Kuurne (1. mars).

Se Kristoffs sesongplan her!

– Jeg tror egentlig det er en god oppkjøring. Jeg kjørte Valenciana i år og følte det fungerte fint sammen med Oman. De (Oman) har vel byttet dato til neste år (rittet er flyttet én uke frem), så det passet ikke så godt i lagets oppkjøring og derfor ble det tatt ut. Jeg kunne kjøre UAE Tour, men jeg føler ikke det er den samme oppkjøringen inn mot klassikerne. Det er ikke nødvendigvis hardt nok. Det er jo vind av og til, men det har normalt sett ikke vært så mye kjør. Da tror jeg Algarve er en bedre oppkjøring for meg, og det krasjet vel med UAE Tour. Da får jeg også kjørt Het Nieuwsblad og Kuurne, som er fine ritt å komme i gang med i Belgia for å få rytmen inn, sier Kristoff til procycling.no.

– Hvordan blir det å ikke ha klassikeroppkjøringen i Midtøsten?

– Det blir første gang som proff at jeg ikke er der, men jeg tror det skal gå fint. Jeg tror ikke det gjør så mye. Jeg kjører Valenciana, som er et ganske hardt ritt. Det gikk fort i bakkene i hvert fall. Så sies det at Algarve er noe lignende, og jeg får også Almeria mellom der, så jeg får sikkert tatt i i de rittene der. Jeg tror det skal gå fint å ikke kjøre i Midtøsten, men det som er greit med å kjøre Oman, er jo også at det er veldig trygt værmessig med tanke på å holde seg frisk. Det er litt større risiko for å bli syk i Algarve, sier Kristoff, som nok husker sykdomsproblemene til Edvald Boasson Hagen og resten av Dimension Data-laget i etterkant av årets utgave i Algarve.   

Det er også en liten mulighet for at han sesongåpner i Tour Down Under som i 2011. For øyeblikket er han reserve der, og skulle Jasper Philipsen bli syk eller skadet, kan det bli tur til Australia for Kristoff, uten at det frister for nordmannen.

– Nei, jeg har kjørt der før. Jeg følte meg dårlig helt til mai etterpå, så jeg prøver helst å unngå å kjøre der og heller få en treningsleir i januar.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kjører brosteinsåpningen for første gang siden 2017

Etter høsten/vinterens første samling med laget, i slutten av oktober/starten av november, lå det an til å bli en annen oppkjøring.

Da var beskjeden at han sannsynligvis ville kjøre UAE Tour (23.-29. februar).

Kristoff hadde foran årets sesong et klart ønske om å få kjøre brosteinsåpningen, men måtte istedenfor kjøre opptrekk for Fernando Gaviria i UAE Tour.

Nå får han altså sjansen til å kjøre brosteinsåpningen for første gang siden han kom til UAE. Riktignok har aldri Omloop Het Nieuwsblad vært et spesielt godt ritt for nordmannen, som har en ellevteplass fra 2015 som sin eneste plassering blant de 75 beste på seks deltakelser. 

– Blir det viktig å komme inn i rytmen fra første mulighet?

– Det tror jeg ikke er så veldig viktig. Jeg har aldri klart det før, og det har gått fint selv om jeg ikke har vært i toppen i Het Nieuwsblad. Jeg har glimtet til i Kuurne av og til (Kristoff ble nummer to i 2015 og 2016), men der kjører vi også med Jasper (Philipsen), så vi får hvor mye krefter jeg har tatt ut i Het Nieuwsblad og hvor «fresh» jeg er dagen etter, sier årets vinner av Gent-Wevelgem.

NESTEN I 2014: Kun Mark Cavendish slo Kristoff i spurten i Kuurne-Brussel-Kuurne i 2015. Året etter vant Kristoff spurten i feltet, men da holdt akkurat Jasper Stuyven unna for feltet. Foto: Tim de Waele ©TDWSport.com

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Til neste år er det også noen løypeendringer i Kuurne-Brussel-Kuurne for å gjøre rittet hardere, men med 60 kilometer fra Oude Kwaremont og til mål, tror fremdeles Kristoff det er gode sjanser for at det ender i en spurt. At han trekker frem Philipsen, gjør også at vi må spørre om hvilken posisjon han nå føler at han har i spurthierarkiet innad i UAE, etter at han mot slutten av årets sesong faktisk kjørte opptrekk for Philipsen i GP de Fourmies.

– Jeg føler meg som nummer to (bak Fernando Gaviria), men hvis Philipsen kun kjører i Kuurne, så er det kun der han skal prestere. Jeg har alltid følt meg sliten i Kuurne etter å ha kjørt Het Nieuwsblad, så vi får se hvordan det føles ut. 

Om giroen: – Blir nesten Tour de France-nivå i spurtene

I 2020 går det foreløpig mot at det ikke blir noen ritt hvor han må kjøre opptrekk for noen av lagkameratene, etter at Gaviria har blitt gjenforent med superopptrekker Maxi Richeze.

Mens Gaviria fokuser fullt ut på Tour de France av de tre treukersrittene, blir det altså Giro d’Italia for Kristoff. Nordmannen fikk sin debut i treukersrittene med giroen i 2011 i BMC, og han kjørte også rittet for Katusha året etter. Fra de to utgavene har han to ganger vært topp tre, med andreplassen på den 13. etappen i 2012 som hans beste resultat.

ANDREPLASS: Kristoff har en andreplass fra den 13. etappen i 2012 som sitt beste etapperesultat i Giro d’Italia. Mark Cavendish vant etappen. Foto: Tim de Waele

Neste års utgave byr på syv-åtte muligheter for spurterne, hvor kanskje spesielt den 251 kilometer lange etappen fra Morbegno til Asti på den 19. etappen, klemt mellom rittets to tøffeste fjelletapper, vil passe en seig 32-åring fra Norge. 

Les også: Slik blir neste års Giro d’Italia

Etter møtet med Kristoff, skrev TV 2s Magnus Wikan på Twitter at Juan Sebastián Molano ville bli nordmannens opptrekker.

Akkurat om det blir tilfellet er ikke helt sikkert, men Kristoff ser uansett positivt på at det blir Giro d’Italia, og ikke Tour de France, neste år.

– Jeg ser egentlig frem til å ha fri i sommer. Vi får se hvordan laget blir komponert. Det har vært litt bytting allerede, så om Molano er der for å hjelpe meg i spurtene eller om det blir noen andre, det vet jeg ikke.

– Slik jeg har forstått det, så er det ganske mange sjanser for spurterne og det kommer mange spurtere også. Det blir mange dager der man kan prestere, men det blir ikke så veldig lett å prestere. Det blir nesten som Tour de France-nivå i det rittet i spurtene, så det blir spennende å se om jeg kan få til noe. 

I tillegg til Kristoff, vil Peter Sagan, Pascal Ackermann, Caleb Ewan, Kristoffer Halvorsen og sannsynligvis Dylan Groenewegen være noen av spurterne som stiller i neste års Giro d’Italia.

Tidlig sesongavslutning

Etter at både klassikersesongen og Giro d’Italia er unnagjort, blir det en langt roligere andre del av sesongen.

Forhåpentligvis i godt slag etter giroen, kjører han Grosser Preis des Kantons Aargau (5. juni), eller GP Gippingen om du vil, noen få dager etter, et ritt han har vunnet tre ganger tidligere, og Tour de Suisse (7.-14. juni). Deretter venter NM i Kristiansand (21. juni), etter planen hans eneste UCI-ritt på norsk jord i 2020, før han altså har «fri» i nesten hele juli.

Den forhåpentligvis ganske så aktive sommerferien tar slutt med Vuelta a Burgos (28. juli-1. august), før han sykler EuroEyes Cyclassics Hamburg den 16. august, et ritt som i 2020 krasjer med Prudential RideLondon-Surrey Classic på grunn av forskyvningene skapt av OL i Tokyo. I etterkant blir det trolig enten Deutschland Tour (20.-23. august) eller GP Bretagne (23. august), før han går mot en tidlig sesongavslutning med de to canadiske WorldTour-rittene i Québec (11. september) og Montréal (13. september). 

– (…) en tidlig avslutning på sesongen (i 2020) kan være gunstig med tanke på VM i Flandern (i 2021). Så får vi se hva det blir til av ritt ut på høsten, men vi får muligens litt mer avstand frem til neste sesong (2021), sa trener Stein Ørn til procycling.no tidligere i uka.

Ørn: Mentalt sett smart å droppe Tour de France

Med OL, VM og EM er det mange mesterskap i 2020, men løypene i alle de tre mesterskapene virker til å være for harde for Kristoff. Dermed blir det en høstsesong uten et klart hovedmål, slik VM var i år.

– Det blir kanskje litt lite mål på høsten. Det kan bli litt kjedelig å ikke ha noe skikkelig hovedmål å jobbe mot. Hamburg og Bretagne, om jeg kjører der, er jo ritt jeg har vunnet før. Det er jo noe man kan prøve å prestere i.

Ingen klare forsterkninger til klassikerlaget

Kristoff hadde gjennom sommeren et klart ønske om å få inn en forsterkning til klassikerlaget, og med seieren i Gent-Wevelgem og tredjeplassen i Flandern rundt, viste han også at han fremdeles har et veldig høyt nivå inne i brosteinsklassikerne.

UAE Team Emirates var også meget aktive på overgangsmarkedet, men det var først og fremst store talenter og klatrestyrke som ble hentet inn, mens forsterkningene til klassikerlaget uteble. Samtidig var det ingen fra klassikergruppa som forsvant, og Kristoff tror dermed støtten skal være ganske god neste år. 

– Jeg tror det er bedre enn i år, og vi kjørte jo okey i år. Fernando virker i bedre slag enn på denne tida i fjor, og kan nok bite godt fra seg i klassikerne. Jasper har nok også tatt et steg opp, og da begynner laget å bli ganske habilt. Vi har noen nysigneringer også, så vi får se hvordan de kjører. Det blir spennende å se, men jeg tror i hvert fall ikke vi har blitt dårligere.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse