GYLNE GUTUER: Sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, drømmer om et Gylne Gutuer-inspirert UCI-ritt i 2018. FOTO: Eivind Flensborg.

I 2018 kan norsk grusklassiker bli UCI-ritt

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 7.09.17 20:24

Del på    

Uno-Xs sykkelsjef vil gi norske ryttere en bedre høstkalender.

(procycling.no): Uno-X er allerede tungt inne i norsk sykkelsport, med sitt eget utviklingslag, Uno-X Hydrogen Development Team, som sponsor i de norske UCI-etapperittene, samtidig som de er investert i en rekke nasjonale ritt og klubber.

Stikkordet i drivstoffselskapets engasjement i norsk sykkelsport er «utvikling» og nå ønsker sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland, å hjelpe nasjonale talenter enda et steg videre, med å utvide rytternes kalender på høsten. Derfor har han satt i gang en prosess med å skape en helg på høsten, bestående av tre UCI 1.2-ritt.

– Det starter litt med at jeg har gått og irritert meg over at vi ikke har flere ritt å tilby talentfulle ryttere utover høsten. Hvis du ser på høstprogrammet til en norsk sykkelrytter som skal prøve å komme opp og frem, så er det rett og slett litt begredelig, forteller Haugland til procycling.no.

(artikkelen fortsetter under)

https://twitter.com/Sykkelsjefen/status/905694491029463040

Dermed plukket han opp hansken og tok en telefon til daglig leder i Lillehammer CK, David Tofthagen, for å sjekke om dette var noe de og Ottestad IL kunne være interessert i å gjøre sammen.

– For å få økt matching og tilby noe som også gir litt internasjonalt trykk så tenkte jeg at det kan være kult å forene krefter i miljøer som vi kjenner godt, som har en robust organisasjon for å håndtere arrangementer og da slo det meg at det er gøy å ha noe på høsten.

Idéen dukket opp i Hauglands hode for omtrent en uke siden, men presiserer at de er ordentlig på etterskudd og at «ingenting er spikret.» UCIs frist for registrering av nye ritt er egentlig 25. juni, tre måneder for styringskomiteen møtes i slutten av september, for å fastsette neste års kalender. Initiativet har likevel fått positive signaler fra Norges Cykleforbund om at det kan være mulig å gjennomføre.

– Det er fortsatt ikke sendt inn en endelig søknad, men vi har en god dialog på hva som skal til for å få det igjennom.

Vil ha Gylne Gutuer-inspirert ritt

Tanken er at man skal ha en helg med ritt fredag, lørdag og søndag, hvor man har en tempo på fredag, noe Haugland synes man burde ha mer fokus på.

– Vi legger opp til en tempo, fordi det er noe vi bruker litt for lite tid på i Norge og vi må ha muligheten til å tilby ryttere å utvikle tempoferdigheter også. Så det blir en fullverdig tempo på fredag. 

Lørdag og søndag er tanken å ha to 1.2-fellesstarter, med et Gylne Gutuer-inspirert ritt til å avslutte helgen. Gylne Gutuer er for øyeblikket en del av Norgescupen og store deler av rittet går på grusveier i området rundt Stange. Dette ønsker Haugland å få med i den potensielle UCI-helgen.

LES OGSÅ: – Jeg har ikke hørt om noen som ikke elsker dette rittet

– Jeg ble veldig inspirert av den fine vårhelgen de også har i Danmark, med GP Horsens, (Rent Liv Løbet) Skive og GP Viborg. Tenkte at det kunne være gøy om vi kunne tilby det samme til våre danske venner i norsk høstvær. Det var egentlig tanken, så får vi bare se om vi rekker å få det igjennom og få det til allerede i 2018. 

(artikkelen fortsetter under)

GRUS: Store deler av Gylne Gutuer, for øyeblikket en del av Norgescup-kalenderen, foregår på grus. FOTO: Eivind Flensborg.

– Etapperitt har vi nok av

Haugland sier at det allerde er veldig mye bra på den norske sykkelkalenderen, med helgen med Sundvolden GP og Ringerike GP, samt de tre etapperittene (Tour of Norway, Tour des Fjords og Arctic Race of Norway), hvor Uno-X er inne og bidrar i alle.

Han synes likevel det er viktig for unge, norske rytteres videre utvikling at man forsterker den nasjonale kalenderen ytterligere, spesielt på høsten.

– Det er utrolig mye spennende som skjer på høsten (internasjonalt) og det å få opp flere ritt som både er for norske kontinentallag, men også for sterke klubblag i Norge, og så mikser vi det opp. Det er jo en veldig fin kontinentallagsbase i Danmark og så videre. Hvis vi er heldige får vi noen opp fra Nederland også, så er jo det her noe som er kjempeutviklende for ryttere å sykle. 

Selv om ritthelgen starter med en tempo presiserer han at det ikke er ønske om en etapperittet. – Det synes jeg vi har nok av. Vi har tre femdagers etapperitt i Norge og det holder i massevis det.

Foreløpig går rittene under arbeidstitlene Hafjell GP, Lillehammer GP og Gylne Gutuer GP.

PS: I takt med at Uno-X-laget forsterker sin egen U23-satsing, har de samtidig valgt å trekke seg ut som sponsor i Ladies Tour i Halden og etapperittet Tour des Fjords. Mer om det her!

Tagget med: , , , , , , , , , , ,

Les også disse