Prøv Procycling Pluss idag

VANT NM - ØNSKET AV KONKURRENTEN: Uno-X-laget vil tappe Joker Icopal for tre mann

VANT NM - ØNSKET AV KONKURRENTEN: Uno-X-laget vil tappe Joker Icopal for tre mann, blant annet Norgesmester Rasmus Fossum Tiller (i midten). FOTO: Ned Alley, NTB Scanpix

Uno-X vil hente Norgesmester, og to til - fra Joker Icopal

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.07.17 07:47

Del på    

- Et steg ned for rytterne, mener Gino Van Oudenhove.

(procycling.no): I løpet av sommeren har du kanskje sett Jens Haugland på TV som frontfigur for drivstoffselskapet Uno-X sin reklamekampanje under Tour de France-sendingene.

Trønderen er også en meget ambisiøs sykkelsjef som har rytternes egenutvikling som sitt kanskje viktigste statutt.

I løpet av jomfruåret på landeveien har Uno-X Hydrogen Development Team imponert mange. De har utvist både kollektiv styrke og solid gjennomføringsevne av ambisjonene. I sykkelkretser snakkes det om at satsingen alt i inneværende år er større enn Joker-Icopals.

Foran neste år blir budsjettene enda større.

Rytterstallen skal økes med fire-fem mann, slik at de skal kjøre dobbelt program. Alt hva både hjerte og hjerne lyster skal være tilgjengelig i kraft av støtteapparat og annet materiell.

I bunnen ligger et ønske om å skape landets beste utviklingsarena for U23-syklister, og i den forbindelse har man gått selektivt – og selvsagt også ambisiøst – ut i søket.

– Vi har ønsket å presentere opplegget vårt for ryttere vi mener har størst utviklingspotensial, og har lagt fram planene våre for dem. Vi skal være et litt annerledes lag. Vi skal sette rytterne våre i situasjoner der de kjører løp for å kjempe om seirer og får mye læring under ritt innenfor U23-kategorien. Vi har sagt at vi ønsker å sette ressursene inn for å sørge for best mulig egenutvikling for rytterne det gjelder, sier Jens Haugland til procycling.no.

Ønsker Tiller, Foss og Knotten

Rytterne som står øverst på ønskelista er Rasmus Tiller (regjerende Norgesmester i eliteklassen), Tobias Foss og Iver Johan Knotten.

Definitivt tre av landets beste U23-ryttere.

To av dem har gått gradene i Lillehammer CK og trenes fremdeles av Arne Gunnar Ensrud, mens Knotten har gått gradene via WANG Toppidrett, og er fra Re utenfor Tønsberg.

– Litt offensivt å gå etter den regjerende Norgesmesteren, Haugland?

– Opplegget for neste år var felt ned på papiret lenge før det ble avholdt et mesterskap i Stjørdal. Men en slik trøye bør uansett ikke være avgjørende når en rytter på 20 år skal gjøre valg for å sikre egen utvikling. Det blir sikkert debatt etter at vi tok kontakt med dem. Vi prøver å bygge et U23-opplegg som vi ikke tror andre lag vil være i stand til å matche. Det vil sikkert andre lag være uenige i, men vi håper at vi skal kunne komme opp med noe bra, sier Haugland.

Rasmus Tiller bekrefter at han var i dialog i Uno-X-laget i etterkant av NM:

– Det har vært en samtale, og det er noe jeg vurderer, er alt han ønsker å si til procycling.no.

Joker: – Vil beholde rytterne

Joker-Icopal reagerer på at de ikke ble kontaktet før Kurt Asle Arvesen opprettet kontakt med rytterne deres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TETTE BÅND: Tobias Foss har blitt trent av Arne Gunnar Ensrud i mange år. Etter ett år i Joker, er han nå ønsket tilbake av Uno-X-laget. FOTO: Tom Guldbrandsen

Sportsdirektør Gino Van Oudenhove understreker at de ønsker å beholde den aktuelle trioen.

– Vi har lyst til å beholde rytterne, vi har satt i gang en prosess med dem vi ønsker å fullføre. Vi har vist med ryttere som Tiller og Foss at det er mulig å kombinere et U23-opplegg med nivået som møter dem et par år lenger ut i karrieren. Vi mener det er en bedre løsning. Å satse fullt ut på U23-ritt, synes jeg egentlig er et steg tilbake for de to, sier Van Oudenhove til procycling.no.

– Hva tenker du om den økte konkurransesituasjonen dere befinner dere i etter framstøtet fra Uno-X?

– Det er ikke noe nytt. Det er egentlig dette vi driver med til daglig. Vi har hentet ryttere fra andre lag i hytt og pine, og vi får forespørsler hvert år på våre ryttere fra andre, norske lag.

– Sender ikke ut fancy kontrakter

Haugland mener de har sitt på det tørre, og poengterer at de har vært åpne om sine langsiktige målsetninger som utviklingslag.

Etter den første kontakten, ønsker han ikke å legge mer press på de aktuelle rytterne. De selv må finne ut av om de ønsker et miljøskifte halvveis ut i sin første sesong i Joker-drakten.

– Det er ikke Uno-X som sender ut en fancy kontrakt og prøver å signere ryttere. Det blir opp til dem selv å vurdere opplegget og finne ut om vi står igjen med det beste tilbudet. Mener de ikke det, håper vi de lykkes maksimalt med i Joker med opplegget de har der. For vår del kan en utøver gå til oss, og siden gå tilbake til Joker igjen. Det er utøveren det handler om her. Vi har hatt en åpen og ærlig tone rundt dette, og diskutert dette ledelsen i Joker, påpeker Haugland.

Laget har også lagt fram planene sine for andre ledere i sykkel-Norge og for sykkelforbundet. Uno-X har nemlig sagt seg villige til å sponse U23-satsingen i Nations Cup med oppstart i 2018-sesongen. Altså en oppgradert videreføring av sponsingen Statoil står for på vei mot VM i Bergen.

– Australia, Nederland og Storbritannia er alle eksempler på nasjoner der det finnes et godt samarbeid mellom en kommersiell aktør og det nasjonale forbundet. Vi ønsker å legge betydelige midler i vår U23-satsing og har tilbudt oss å la oppdrag i Nations Cup bli en del av vår satsing.

– Hvordan skal det da løses om en rytter fra Joker eller Coop er aktuell for det laget?

– Det må åpenbart skje med landslagstrøya på overkroppen. Rytteren kan komme fra hvor som helst. Vi ønsker å ha en robust stamme hos oss, og i tillegg fylle på med ryttere fra andre lag. Uttaket skal gjøres av forbundet, mens vi dekker ressursene som kreves til selve gjennomføringen.

Tar steget – mens Joker venter

Satsingen til Uno-X-laget er vevd sammen med klubbmiljøene rundt Ringerike SK og Lillehammer CK.

Mens laget i år har hatt 11 ryttere, vil stallen utvides til 14-16 mann neste år. Arne Gunnar Ensrud – som trener Tiller og Foss i dag – tar permisjon fra rollen sin hos NTG Lillehammer neste år, og blir engasjert som trener på heltid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLAR TIL Å KJEMPE: Gino Van Oudenhove. FOTO: Kjetil R. Anda, procycling.no

I tråd med det oppgraderte U23-satsingen, håper laget Audun Brekke Fløtten (26), lagets ener denne sesongen, får muligheten på et høyere nivå neste år.

– Han fortjener sjansen på et større lag enn vårt. Vi håper han lykkes med det, sier Haugland.

– Hvordan ser dere på konkurransen mot Joker i framtida?

– Jeg regner med at de jobber steinhardt for å være Norges beste lag og å komme seg ett nivå høyere opp, til prokonti. Jeg ser ingen andre miljøer i Norge som er bedre rustet for det. Det hadde vært et naturlig steg, og trolig det beste for oss alle.

– Med knallhard U23-satsing, et par overårige ryttere og et solid fundament rundt; du synes ikke dere blir for like dagens Joker-satsing?

– Joker har hatt masse U23-ryttere på laget, men når de har syklet U23-løp, har de gjerne konkurrert i landslagstrøya og NationsCup. Joker skal ha ambisjon om å sykle De Panne, Paris-Camembert, Tour de Bretagne og Paris-Troyes, men det må samtidig gå an å ha et lag som ønsker å syklet Lombardiet rundt U23, Paris-Troyes U23 og mene at rytterens egenutvikling er vel som bra der, som å sitte sju dager som hjelperytter i regn og sidevind i Bretagne.

– Du sier at det beste hadde vært at Joker kommer opp med en prokontiløsning. Er dere litt «utålmodige» selv, og har endt opp med å ta nye steg i mellomtida?

– Det hadde helt klart vært ønskelig med et norsk prokontimannskap, men vi har aldri jobbet for å bli del av dette selv. Det er dette vi ønsker å gjøre, og vi kommer ikke til å støtte et slikt prosjekt (prokonti, vår anm.) akkurat nå. Norsk sykkelsport er i en overgangsfase. Noen nye konstellasjoner har kommet fram, og da er det ikke til å unngå at man tråkker hverandre litt på tærne. Endringer er bra, fordi det betyr at vi er i utvikling. Kanskje er dette et lite spark til Høvik (der Joker-Icopal styres fra, vår anm.) om at de nå må gå all inn. De må få til det neste løftet, slik at de kan kapitalisere på læringen de har tilegnet seg i løpet av de siste ti årene.

Har alt sikret seg Leknessund

Hauglands oppfordring til tross, hos Joker Icopal står det foreløpig ingen prokontisatsing og venter rundt neste sving.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SYKKELSJEFEN: Jens Haugland har mot nok til å gå etter Norgesmester Rasmus Tiller. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Det har vært litt løse tanker om samtaler rundt det. For meg virker det kanskje som om Uno-X har blitt litt utålmodige. Nå blir det slik at man jobber litt hvert for sitt. Vi har et lag som vi ønsker å opprettholde, og vi har sagt at om muligheten dukker opp, så ønsker vi å ta steget opp til prokonti, sier Van Oudenhove.

I løpet av årenes løp har Joker hentet flere ryttere fra både Lillehammer og Ringerike. Nå får de konkurranse om talentene, både regionalt og økonomisk.

– Er ikke det bare sunt, Haugland?

– Det er sunt at de blir utfordret til å flytte seg selv videre. Alt som tvinger fram utvikling er sunt. Uno-X har gått inn med store avtaler på både Ringerike og Lillehammer, og henter både trenere og ryttere derfra. Vi vil ha sterk tilknytning mot disse miljøene også framover.

Et eksempel er Andreas Leknessund som har konkurrert for Ringerike SK mens han har utdannet seg hos NTG i Bærum.

Tromsøværingen er under kontrakt med Uno-X-laget i 2018, men vil fortsette å konkurrere for Ringerike SK.

– Det er et tydelig prinsipp i laget vårt, at ingen går rett fra juniortrøya og debuterer for kontinentallaget. Alt skal gå via klubb. Steget fra å være en god junior til å sykle seniorritt er enormt. Det optimale er at han vil gå fra klubb og belgiske gateritt, til UCI-ritt i Danmark, Sundvolden GP, Ringerike Grand Prix og kanskje Norgescup eller NM. Det er nok av eksempler på ryttere som har ødelagt egen utvikling ved å ta dette steget for tidlig, mener Haugland.

PS: I takt med at Uno-X-laget forsterker sin egen U23-satsing, har de samtidig valgt å trekke seg ut som sponsor i Ladies Tour i Halden og etapperittet Tour des Fjords.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse