UTENFOR: Andreas Vangstad (i midten) og lagkameratene lå mannsterke i front av feltet under tredje etappe i Arctic Race of Norway 2015. I år er det usikkert om Sparebanken Sør får delta i rittet.

UTENFOR: Andreas Vangstad (i midten) og lagkameratene lå mannsterke i front av feltet under tredje etappe i Arctic Race of Norway 2015. I år er det usikkert om Sparebanken Sør får delta i rittet.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hushovds lag får i øyeblikket ikke stille i rittet han selv er ambassadør for

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 19.05.17 15:43

Del på    

– Uvirkelig at vi er i denne situasjonen.

HAMAR (procycling.no): Til glede for noen, og kanskje engstelse for andre, blir det et rotterace blant de norske kontinentallagene fram til og med Norgescup 3 i Sandnes, i starten av juni.

Det er nemlig summen av UCI-poeng og prestasjoner i de tre første NC-rittene som avgjør hvilke fire norske lag som sykler Arctic Race med verdenseliten i midten av august.

Team Joker-Icopal har allerede opparbeidet seg en klar luke til de fire øvrige, med nærmere 400 poeng. Bak dem er det hard kamp om de resterende tre plassene.

Dette er stillingen bak Joker akkurat nå – hentet fra utregningene til Norges Cykleforbund:

  1. Team Coop, 148 poeng
  2. Team Uno-X Hydrogen Development Team, 134 poeng
  3. Team FixIT.no, 106
  4. Team Sparebanken Sør, 85,5 poeng

Altså er laget til Arctic Race-ambassadør Thor Hushovd utenfor det internasjonale etapperittet når Tour of Norway er halvveis.

Har plassert sine beste klatrere

Foran etappen på Lillehammer har alle de norske kontilagene klarte å plassere sammenlagthåpet sitt i god posisjon:

Carl Fredrik Hagen (Joker) ligger på fjerdeplass, sekundet foran August Jensen (Team Coop) på femte. På samme tid som Jensen befinner også Bjørn Tore Hoem/Tobias Foss (Joker), Øivind Lukkedal (Team Coop), Åsmund Løvik (FixIT.no), Audun Brekke Fløtten (Uno-X) og Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) seg.

– Vi har ikke tenkt så mye på poengene før, og heller ikke i år – og det får vi kanskje svi litt for nå, men vi får gi full gass i dag og håpe på at Andreas Vangstad er i støtet. Han er i god form, så det går mer på om det blir hardt nok og hvor stor gruppe som kommer til mål, sier sportssjef i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, til procycling.no.

Selv om sørlendingene ligger utsatt til på rankingen nå, kan det også snu fort. Vinneren av 2.HC-rittet Tour of Norway innkasserer 200 UCI-poeng, og holder man seg inne blant de 15 beste – får man minimum med seg 10 poeng i sekken hjem.

Mellom plass 16-40 får man derimot ikke mer enn mellom 3-5 poeng.

Artikkelen fortsetter under bildet!

MÅ LEVERE: Kristian Aasvold og Andreas Vangstad syklet til starten i Hamar med litt ekstra press på skuldrene i dag. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Røinås: – Uvirkelig

Med dette i bakhodet er det et kamplystent og angrepsvillig TSS som tar fatt på avgjørelsen av Tour of Norway.

Laget sendte Ludvig Holstad Aspelund i brudd under åpningsetappen, og plasserte Fridtjof Røinås i front av feltet under etappe 2. Men opptredene i ’TV-bruddet’ gir som kjent ikke UCI-poeng i banken:

– Det er litt uvirkelig at vi er i denne situasjonen. Slik det ligger an, skal vi ikke kjøre Arctic Race. Slik er reglene. At dette skulle skje, tror jeg ikke vi hadde sett for oss på forhånd. Vi må bare ’gunne på’ og gjøre det beste ut av det. Nå blir Fjords og resten av dette rittet viktig for vår del. Og ikke minst NC i Sandnes. NorgesCupen har vi tatt litt lett på tidligere, men nå er det ganske annerledes, sier Røinås til procycling.no.

Kvålsvolls gutter brukte slutten av april (sammen med Joker Icopal) til å kjøre Tour de Bretagne. Samtidig hentet for eksempel Audun Brekke Fløtten (Uno-X) 30 poeng på gode resultater i danske cupritt.

– Vi har valgt å kjøre forholdsvis tøffe løp. I Tour de Bretagne er det vanskelig å kjøre inn mye poeng, men det er et viktig ritt for utøverens utvikling, påpeker Kvålsvoll.

Artikkelen fortsetter under bildet!

NORSKE SJEFER FINREGNER: Foreløpig kan Gino Van Oudenhove (t.v.) og Andreas Gjølberg slå seg litt på brystet, mens Atle Kvålsvoll (t.h.) ikke kan forberede rytterne på å sykle Arctic Race. I midten, sporttsjef i forbundet, Stig Kristiansen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Ville bare ha med to norske

På den årlige samlingen mellom Norges Cykleforbund og de fem norske kontinentallagene i november, var man enige om hvordan de norske representantene til Arctic Race skulle plukkes ut i løpet av første halvdel av den kommende sesongen.

Forbundet tar derfor ikke på seg skylda når det nå begynner å brenne under pedalfestene til noen av dem:

– Utgangspunktet var at Arctic Race ønsket å ha med kun to norske lag fra det kontinentale nivået. Bjørn Sætre, vår forrige generalsekretær diskuterte løsningen opp til fire. Vi har ikke klarte å diskutere det opp til å gjelde alle de fem norske lagene, sier sportssjef i NCF, Stig Kristiansen.

procycling.no har tidligere fått opplyst at ASO på et punkt kommuniserte at de ønsket å ha med Team Sparebanken Sør og ett lag til – men det var ukjente opplysninger for sportssjefen ved etappestart i Hamar, fredag.

– Men det er Arctic Race og ASO som bestemmer dette. Så har de igjen bedt oss om å plukke ut de fire, og da har vi valgt å bruke rankingen. Valg eller pilkast var to andre alternativer, men da er det bedre å bruke ranking. Samtidig har vi i forbundet hatt et ønske om å øke statusen til NorgesCupen, så da har vi åpnet opp for at poengene i årets tre første NC-ritt skal telle halvparten som mye som de gjør i et nasjonalt UCI kategori 1.2-ritt.

Tviler på Hushovd-hjelp

Mens Arctic Race altså har ønsket å begrense den norske deltakelsen, har både Tour des Fjords og Tour of Norway valgt å invitere alle de norske lagene.

For norske sykkelsponsorer betyr det selvsagt en hel del å vite at man skal være synlige under alle de tre store, norske rittene, men slik reglene er nå – vil et av lagene alltid ende opp med å bli skuffet:

– Det er selvsagt kjipt om vi ender opp med å bli det eneste laget som ikke får kjøre. Da får vi kjenne på kroppen hvordan FixIT.no opplevde det i fjor. Arctic Race er et viktig ritt for laget, sier Fridtjof Røinås.

Selv om forbundet i utgangspunktet er positive til å hjelpe norske lag inn, har de foreløpig ikke fått gehør for å innlemme alle fem.

Røinås stiller seg også tvilende til at lageier Hushovds kontakter i ASO-imperiet kan hjelpe dem inn bakveien.

– Jeg tror ikke vi skal føle oss for trygge på at Hushovd-linken hjelper oss. Vi må ha fokus på det sportslige.

Artikkelen fortsetter under bildet!

<b>STORE PLANER</b> Thor Hushovd har bestemt seg for å innta Tour de France i 2017 som sjef for et norsk profflag. Etter Arctic Race fortalte han procycling.no om prosjektet han har jobbet med det siste halvåret. Her ankommer han sammen med Knut-Eirik Dybdal til en av etappene under Arctic Race. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, Scanpix

INGEN HJELP: Tilknytningen til Thor Hushovd er ingen garanti til deltagelse i Arctic Race for Sparebanken Sør. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt, Scanpix

– Hadde brukt alle kontakter

I Team Coop innrømmer Olav Alexander Benjaminsen at de hadde brukt kontaktnettet for alt det var verdt om de hadde havnet i en liknende situasjon.

–Det kan godt være at de kan reddes av Hushovd. Han har en sterke standing og en sentral rolle i dette rittet. Det er jo kjipt for det ene lag som ikke får kjørt, innrømmer han.

På tross av mye sykdom og skader ligger Coop på en ganske klar andreplass, mye takket være August Jensens gode prestasjoner denne våren.

Benjaminsen vet likevel like godt som alle de andre at de kan være laget som havner i ’uløkka’ neste sesong:

– Vi har ingen plan B. De færreste lagene har det. Sponsoren vil ende opp med å gå glipp av mye oppmerksomhet. Jeg synes det er fint at Fjords og Norway inviterer alle. Når man først skal ekskludere et lag, synes jeg man skal fjerne flere og heller kun ta med de to beste. Det blir fort det samme laget som sliter, selv om alle kan ha en dårlig start på sesongen, og sponsorer kan forsvinne fort. Men det er ASO som bestemmer.

På den andre siden av debatten skal man heller ikke glemmet at den nordnorske sykkelfesten huset hele 14 Tour de France-mannskaper i 2016.

Da kan man jo også skjønne at ASO føler det er en slags mismatch å inkludere fem norske lag fra nivå tre i det selskapet:

– Jeg har ikke noe problem om å sette meg inn i begges reaksjon her. Jeg prøver å gjøre det beste for norske sykkelsport til enhver tid. Arctic Race, ASO, WorldTour og ProContilag, det veier tungt det og, men vi må prøve å hjelpe våre norske lag, sier sportssjef Kristiansen.

PS: Ritt som teller på forbundets ranking før uttaket til Arctic Race blir endelig: Tour of Norway (17.-21 mai), Tour des Fjords (23-26 mai) og NC 3 i Sandnes (4. juni).

Tagget med: , , , ,

Les også disse