EN MANN MED MANGE INTERESSER: Retro-sykler, scootere, gitarer, musikk og engelsk fotball er bare noe av tingene som interesserer Bradley Wiggins. Vi har tatt en prat med ham om kjærligheten for Liverpool FC. (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

Wiggins etter Tour de France-triumfen: - Drit i dronninga. Jeg har fått en melding fra «Gud»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 26.04.19 11:14

Del på    

Én spiller endret alt i oppveksten til Liverpool-supporteren.

(procycling.no): I 2012, etter at Sir Bradley Wiggins hadde vunnet Tour de France, strømmet det inn gratulasjonsmeldinger fra fjern og nær.

Noen av dem til og med fra royalt hold.

– Kona tok helt av ettersom Dronningen hadde sendt oss et brev, og jeg sa: Drit i henne, Johnny Marr (gitarist i The Smiths) har sendt meg en melding på Twitter. Og Robbie Fowler. Jeg har fått en melding fra «Gud» i tillegg, uttalte Wiggins og snakket fortsatt om Liverpools legendariske «nummer ni».

For mannen som kronet 2012-sesongen med olympisk gull på hjemmebane i London, har flere andre ikke-sykkelrelaterte interesser fulgt ham i oppveksten.

En av dem er en tung musikkinteresse, den andre er kjærligheten for Liverpool FC.

John Barnes endret alt

Går man grundig til verks, finner man ut at Wiggins i barndommen var Arsenal-supporter.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det hadde nok sammenheng med at etter han ble født i Gent, der mor Linda og far Gary Wiggins bodde på den tiden, tok faren, en australsk syklist, med seg familien videre til London. Fra to-årsalderen var det her Bradley vokste opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALLTID I SØKELYSET: Bradley Wiggins klargjøres for Giro d’Italia i 2013. (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

Kameratene hans holdt med Tottenham Hotspur, så da endte det opp med at unge Bradley også fulgte med på kampene deres, men som elev ved St Augustine’s Junior School i Westminister, var det et annet lag og spesielt én annen spiller som fanget oppmerksomheten hans:

– Da jeg var en liten gutt på skolen, var John Barnes den beste og mest spennende fotballspilleren å se på. Det handlet om å ha helter, og jeg forelsket meg i Liverpool FC på grunn av John Barnes. Han skilte seg ut ifra de andre, sier Wiggins til procycling.no om venstrevingen som ankom klubben fra Watford foran 1987-sesongen.

Barnes, som ble født i hovedstaden Kingston på Jamaica, ble gjerne omtalt som Liverpools «sorte perle» den gangen man fremdeles kunne dele ut slike merkelapper og komme unna med det.

Han hadde en spillestil som skilte seg ut for det mange britiske spillere sto for, og han ble også en viktig rollemodell for fargete fotballspillere som på midten av 80-tallet fremdeles var langt unna å være fullt ut integrert del av britisk toppfotball. Det finnes blant annet et berømt bilde av Barnes som under en kamp mot Everton i 1998 hælsparker en banan – kastet inn på banen av motstanderfansen – av banen.

– Han skilte seg ut fra de andre. Ian Rush hadde bart, Bruce Grobbelaar hadde bart. Du hadde Ronnie Whelan og alle de gutta, men John Barnes var denne fantastiske spilleren som scoret fantastiske mål, og man blir tiltrukket av sånne spillere, forteller Wiggins.

På Anfield med Fowler

38-åringen som i dag bor i Eccleston ved Chorley, Lancashire er for tida aktuell med «The Bradley Wiggins Show», en podcast som produseres av Eurosport.

Les også: Wiggins håper timesrekorden hans ryker

Det var i den forbindelse han lot seg intervjue av procycling.no denne uka.

I podcasten har han blant annet uttalt seg om forholdet til Chris Froome, timesrekordforsøket til Victor Campenaerts i forrige uke og vårklassikerne de siste ukene, men vi ønsket blant annet å høre mer om fotballinteressen hans.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I disse dager ber Wiggins, som tusenvis av andre Liverpool-fans høyere makter, og et Manchester City skal trå på et bananskall i løpet av de siste tre Premier League-omgangene slik at ettpoengsledelsen de har til Merseyside-klubben fordufter.

Wiggins forteller til procycling.no at løftet om at han skulle bli invitert til Anfield etter 2012-triumfen hans i Tour de France, ikke ble fulgt opp.

Han har dog ved flere anledninger sett de røde i aksjon, blant annet sammen med en annen spiller han har sett opp til lenge:

– Jeg har vært der og sett match med Robbie Fowler noen ganger. Vi har sett kamper både mot Arsenal og Burnley i hvert fall. Han jobber for Liverpool, så han må jobbe under matchene.

– Det hadde vært utrolig

Som nostalgisk historiker er Wiggins naturlig nok oppmerksom på at The Reds ikke har stukket av med det gjeveste trofeet i britisk fotball siden 1989/1990-sesongen.

Sesongen i forkant inntraff tilskuertragedien som har preget enhver scouser siden den skjedde. 15. april 1989 spilte klubben semifinalen mot Nottingham Forest på Hillsborough Stadion.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOLDT HVILEDAGEN HELLIG: Bradley Wiggins slapper av mellom slagene under 2012-utgaven av Tour de France. I ettertid har han uttalt at ingenting som opplevde på sykkelsetet kunne måle seg med å spille gitar med Paul Weller. FOTO: (c)Tim De Waele (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

Et arrangement der det lokale politiet ikke klarte å holde orden på menneskemengdene og det endte med at 94 mennesker døde på grunn av trengselen og kaoset som oppsto i en tribuneseksjon som var overfylt av Liverpool-fans.

– Hva vil det bety for deg og for Liverpool by dersom dere skulle klare å ta tittelen fra Manchester City i år?

– Det ville ha vært utrolig. 30 år er lenge (teknisk sett 29, vår anm.). Det er også jubileum for Hillsborough. I en hvilken som helst annen sesong, hadde de allerede vunnet nå. De kan ende opp med 97 poeng og likevel ende på andreplass. City er sannsynligvis et av de beste lagene i Europa, om ikke det aller beste laget, og kanskje det beste laget som noensinne har spilt i Premier League. Det er synd at når Liverpool er så gode, så blir det utfordret av et enda bedre lag. Men de kan ennå vinne Champions League, og det ville ha vært en meget god trøst, svarer Wiggins.

Liam Gallagher eller Jürgen Klopp?

Som vi har nevnt tidligere er Wiggins en mann med flere jern i ilden. Han er blant annet en lidenskapelig samler av retro-racersykler og scootere.

Han har også en stor samling gitarer i hjemmet sitt i Eccleston som har sitt utspring i musikkinteressen hans. Band som Oasis, The Smiths, The Stone Roses og Ocean Colour Scene er blant favorittene hans.

Hans aller største musikalske forbilde er gitaristen Paul Weller blant annet kjent fra The Jam og senere som soloartist. I november 2012 møttes de to for å lage et spesialprogram om musikk for BBC Radio 6 Music. 

De har også spilt gitar sammen, noe som fikk Wiggins til å uttale:

– Jeg hadde tatt gitarene min over alt som har med idrett å gjøre. Å spille gitar med Paul Weller var det beste jeg gjorde i hele fjor, det var utvilsomt større for meg enn OL, bare fordi det var noe jeg aldri hadde forventet jeg kom til å gjøre.

I duellen mellom Liverpool og Manchester City, står et par andre av hans musikalske forbilder i veien. Rockescenen i Manchester har alltid vært pulserende, og Wiggins var inspirert av brødrene Noel og Liam Gallagher som ung mann.

– Det jeg likte med Liam og Noel var holdning deres: Om at de bare ga faen, har han uttalt.

Etter den 12.-mai blir det klart om det blir Manchester City som kan juble for sin 5. seiertittel eller om Liverpool FC tar sin 19. – og dermed kun er én tittel bak Manchester United totalt.

Vi spurte Wiggins om han aller helst ville spist lunsj med Liam Gallagher eller Jürgen Klopp på vei inn mot den dramatiske avgjørelsen av årets Premier League-sesong:

– Jeg har spist lunsj med Liam, så det måtte blitt med Jürgen, sier Bradley Wiggins.

PS: Dersom du trenger en påminnelse. Liverpool møter Huddersfield alt i kveld, og avslutter Premier League-sesongen mot Newcastle (borte, 4. mai) og Wolverhampton (hjemme, 12. mai). Manchester City møter Burnley borte på søndag, før kamper mot Leicester (hjemme, 6. mai) og Brighton (borte, 12. mai) gjenstår. Etter at City slo byrivalene United 2-0 tidligere i uka, leder de fremdeles tabellen med ett poeng.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse