Prøv Procycling Pluss idag

KLAR FOR TOUREN: Odd Christian Eiking får endelig sjansen til å skinne i verdens største sykkelritt. FOTO: Hecke/Getty Images)

Wanty-Gobert satser tungt med Tour de France på hjemmebane

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.01.19 10:25

Del på    

– WorldTour-status er et ønske – når tiden er inne.

(procycling.no): Odd Christian Eikings lag, Wanty-Gobert, er i ferd med å avslutte årets første treningssamling i spanske Albir, utenfor Benidorm.

Derfra er det bare en kort flytur til det som blir askøyværingens sesongdebut på Mallorca.

– Det er trening, hvile og spising, oppsummer 24-åringen greit om hva det går i.

Samtidig har det via flere belgiske medier kommet ut en del nytt om det wallonske sykkelprosjektet. 2019 blir et ekstremt viktig år. Mandag 8. juli, starten på dag tre av årets Tour de France, foregår i byen lagets hovedsponsor holder til.

– Bince er byen Wanty kommer ifra, så det der blir helt på hjemmebane for oss. Derfor lå det også litt i kortene at vi skulle få utdelt fripass til Tour de France, i og med at de første tre etappene starter i Belgia, sier Eiking til procycling.no.

Sikrer innpass i WorldTour-ritt

Det er ikke bare den belgiske kobling som banet vei for Wanty-Gobert inn i La Grand Boucle.

Eikings lag har tre år på rad tronet på toppen av Europarankingen noe som hvert år har blitt belønnet med invitasjon til Tour de France.

Denne sesongen skal UCI gjennomføre en ny WorldTour-reform, noe som vil gi de to beste lagene på denne rankingen innpass i alle WorldTour-ritt i 2020-sesongen.

Å vinne denne på nytt er et av Wanty-Goberts små steg mot å nærme seg status som fullverdig WorldTour-satsing på sikt.

– Fra og med denne uka har vi fått fra å kalle oss Wanty-Groupe Gobert til Wanty-Gobert. Det betyr at vi har en plass ledig for en tredje navnesponsor, som vil øke budsjettene våre ytterligere med mål om videre framgang og nærme oss WorldTouren mer og mer. Vi tar det steg for steg, men er ikke i mål ennå. Det neste steget er å holde oss i utvikling, og hvorfor ikke bli en del av WorldTouren? Det er en ønske vi har på det rette tidspunktet, sier generalmanager Jean-Francois Bourlart i et intervju med rtbf.be.

Har samarbeidet med Bardet

Eiking forteller at det ikke har vært så mye snakk om WorldTour-status på samlingen hittil, men at det er én ting det snakkes mye om:

– Vi snakker mye om å vinne Europa-rankingen. Det er viktig for laget vårt, forteller han.

Les også: Eiking om TDF: – Nesten nødt til å kjøre der

I et intervju tidligere i vinter fortalte nordmannen at Wanty-Gobert i større grad enn tidligere kommer til å ta over ansvaret for treningen hans i 2019.

Alt i fjor var Fredrik Veuchelen på plass som trener i systemet. Foran årets sesong er også Samuel Bellenoue på plass. Han har tidligere jobbet med Romain Bardet, og skal nå samarbeide med Eiking.

– Skal snakke med beina

Tour de France på hjemmebane er utvilsomt sesongens største mål for laget. Bourlart forteller til rtbf.be at Guillaume Martin reiser dit som lagets kaptein, og at han skal ha «god støtte rundt seg i fjellene».

Det betyr at Marco Minnaard og Thomas Degand skal opp i ringene på nytt, dessuten er den nyankomne kapteinen i brosteinsklassikerne, Loic Vliegen, tiltenkt en rolle på flatene i touren.

Eiking bør også ligge godt an dersom laget stort sett fokuserer på fjellene, men foreløpig vet han ikke all verden om hva laget ønsker fra ham denne sesongen.

– Jeg håper jo at jeg skal være med i Tour de France, men vi har ikke snakket så mye om det. Jeg har bestemt meg om å la snakkingen foregå med beina. Dersom jeg ankommer ritt i god form, så løser det seg av seg selv, forteller han.

Utgående kontrakt

Med Gran Départ i Brussel, blir det naturlig nok et rotterace om de 8 Wanty-plassene til touren.

Foran årets sesong har alt Ludwig De Winter blitt hentet inn fra WB Aqua Protect Veranclassic. Det er ikke noe spesielt ved ham vurdert ut i fra hans palmares, men han har en fortid fra Wallonie-Bruxelles og er nettopp fra byen Binche.

Det er slike småting som kan være en faktor når Tour de France ankommer byen. Foran Giro d’Italia i fjor fant Israel Cycling Academy for eksempel plass til to israelitter på laget, noe som var dårlig nytt for både August Jensen og Sondre Holst Enger.

Eiking befinner seg også i en litt delikat posisjon ettersom han sitter på utgående kontrakt. Dersom han har ekstremt gode resultater denne våren, kan Wanty ta fram en kontraktsforlengelse alt før Tour de France-vedtaket er gjort. Så da gjelder det å ha oversikt over eventuelt andre tilbud, før man eventuelt fører pennen til papiret.

– Jeg trives godt her, og hvis ting fortsetter på denne måten, ser jeg ingen grunn til å bytte. Men jeg vet ikke hva som skjer inn i framtida.

– Ser du for deg at Tour de France-uttaket vil avgjøre om du blir værende eller ikke?

– Det kan ha noe å si, men jeg er innstilt på å sykle Tour de France i år. Punktum!, sier han.

Tar med seg den første dagen på Mallorca

At managementet ønsker å ta satsingen opp på WorldTour-nivå på sikt, vil uansett telle positivt når nordmannen skal sette seg ned og vurdere alternativene for framtida.

Akkurat nå er fokus rettet inn mot starten av sesongen som venter. Selv om Eiking ikke har alle brikker på plass ennå, kan han røpe følgende:

– Den første dagen på Mallorca, Marseillaise, Provence, Ruta del Sol og trolig Katalonia rundt. Så får vi se hva som skjer etter det. Vi kjører vanligvis ikke i Baskerland, men jeg regner med å sykle i Ardennene, avslutter Eiking.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse