NYTT VM, NY PLAN: Stig Kristiansen er enda mer sikker i sin sak på at det er Alexander Kristoff som skal levere varene for oss under mesterskapet i Qatar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vurderer å sende kontinentalryttere til proff-VM

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 27.08.16 21:33

Del på    

Stig Kristiansen snakker om VM-uttaket, mens Vegard Stake Laengen kan komme til å droppe VM.

(procycling.no): VG kunne tidligere i uken fortelle at Norges kvote til VM kom til å være på ni mann. Bare timer senere offentliggjorde det internasjonale sykkelforbundet (UCI) den offisielle bekreftelsen på at Norge får full kvote til fellesstarten i Qatar, den 16. oktober.

Det betyr altså at vi kan stille med åtte mann rundt Alexander Kristoff, for å maksimere Storhaugekspressens sjanser på edelt metall i oljelandet.

Norge har i 2016 tolv proffer, hvorav ti kjører på World Tour-nivå, mens to sykler for prokontinentallag. Landslagssjef Stig Kristiansen er klar på at det viktigste er å finne de ni rytterne som passer best til å klare de forskjellige rittscenarioene landslagsledelsen ser for seg.

Da er det ikke sikkert at det bare blir proffer på nimannslaget i Qatar. På spørsmål om det er aktuelt å ta med kontinentalryttere, svarer landslagssjefen kontant ja.

Klatresterke ryttere også aktuelle

Lars Petter Nordhaug, Sindre Lunke og Odd Christian Eiking er alle ryttere som har sin forse i bakker. Men selv om profilen ikke favoriserer klatregeitene, presiserer Kristiansen at de absolutt ikke er uaktuelle.

– De er ikke de første du setter til å beskytte andre mot vind, det er de ikke. Men de er jo blant Norges sterkeste ryttere uansett hvordan du vender på det, så når vi har ni mann, så kommer de inn i diskusjonen, i aller høyeste grad, forteller Stig Kristiansen mens han kjører den lange veien hjem fra Tour de l’Avenir.

To andre ryttere som også er aktuelle, er Daniel Hoelgaard og Kristoffer Skjerping. De er henholdsvis første- og andreårsproffer, og har ikke kjørt inn de helt store resultatene i år. Men Stig Kristiansen forteller at når ni ryttere skal tas ut, er det ikke sikkert at alle ni har resultater å vise til.

– Det er vanskelig å produsere resultater som første- og andreårs World Tour-rytter, enn det vil være som U23-rytter i en U23-klasse. Det må alltid tas i betrakning til hvilken type rytter det er.

At landslagssjefen skulle få ta ut ni ryttere, tok han ikke for gitt. Det er nemlig ikke alltid like lett å forstå seg på UCIs regelverk til tider, men sykkelforbundet var sikre på at de skulle få minst seks ryttere. Helt klare på at det ble ni, var de ikke før de fikk vite det av UCI, timer før de offentliggjorde det på sine nettsider.

Avhengig av å få kjøre ritt

Dermed vil det uten tvil bli diskusjoner rundt hvilke ryttere som skal delta for Norge i Qatar. Rittet er tre uker senere enn vanlig, og flere ryttere har hatt lange sesonger. Blant dem er Vegard Stake Laengen.

Han er høyaktuell til troppen som skal sendes nedover, og flere sterke prestasjoner denne sesongen har gjort ham aktuell for blant andre Team Sky.

Men det har vært en lang sesong for askerbøringen, og den blir enda lengre med en tur til Qatar.

Overfor procycling.no bekrefter han at han er avhengig av å få kjøre ritt etter Vuelta a España, som han sykler for øyeblikket, for å være villig til å ta turen.

– Jeg skal se på det etter vueltaen. I utgangspunktet ja (til å kjøre VM), men jeg er avhengig av et løpsopplegg fra IAM etter vueltaen og fram til VM. Uten løp er det bedre å avslutte sesongen, men jeg skal prøve det jeg kan for å få noen løp.

TRENGER RITT: Vegard Stake Laengen sier han trenger ritt etter vueltaen for å sykle VM. / © Tim De Waele

TRENGER RITT: Vegard Stake Laengen sier han trenger ritt etter vueltaen for å sykle VM. © Tim De Waele

Tradisjonelt sett går VM-fellesstarten den siste uken i september, men er nå altså flyttet til 16. oktober. Flyttingen kommer som følge av den ekstreme varmen i Qatar, og man har flyttet fellesstarten til midten av oktober for å få det så kjølig klima, som overhodet mulig.

IAM Cycling-rytteren startet sesongen helt tilbake i januar, hvor han innledet med ettdagsrittene på Mallorca. Siden den gang har det gått slag i slag for ham. Etter solide prestasjoner ble ritt på ritt, med blant annet belgiske vårklassikere, både på brostein og i Ardennerne. Etter det ble han sendt videre til Giro d’Italia, som han fullførte, før NM i Bodø avsluttet første del av sesongen.

– Alle har hatt en lang sesong

Deretter var han sammen med landslaget på høydesamling i Livigno, før turen gikk til OL i Rio. For øyeblikket står han med 60 rittdager denne sesongen. Hvis han fullfører Vuelta a España vil tallet være 73, hvor det nærmest har gått i ett i syv-åtte måneder for 27-åringen.

Mannen som skal ta ut laget til VM er landslagssjef Stig Kristiansen. Når procycling.no snakker med ham, er han på vei hjem fra et svært vellykket Tour de l’Avenir, med to etappeseiere og flere dager i gul og grønn trøye. At VM går sent på året, gjør at alle merker den lange sesongen, forteller Kristiansen.

– Alle har jo en lang sesong. Noen tar noen pauser underveis, men i og med at VM er flyttet tre uker, betyr det at alle kjenner at sesongen har vært lang.

Uansett blir det interessant å se hvordan det norske lage mønstres, hvilke ryttere som er i form, og om det blir tatt ut noen kontinentalryttere.

Tagget med: , , , , , , , , , ,

Les også disse