EM-LAGET: Alexander Kristoff fikk hjelp av fem lagkamerater i Alkmaar. I Yorkshire blir det seks ryttere på det norske laget. Foto: Bas Czerwinski/Getty Images

VM-kvotene: Norge får seks ryttere til herrenes fellesstart

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.08.19 12:40

Del på    

Sjekk de ulike klassene her.

(procycling.no): Selv med Alexander Kristoffs fjerdeplass i EM, måtte det ha skjedd et større mirakel for at Norge skulle kapret tiendeplassen på UCIs nasjonsranking, som ville gitt åtte plasser.

Der fikk man istedenfor en spennende kamp mellom Storbritannia og Danmark, hvor danskene gikk forbi etter søndagens EM-fellesstart etter Michael Mørkøvs femteplass og sikret seg åtte ryttere til høstens VM, mens britene må stille med seks ryttere i mesterskapet på hjemmebane.

Norge endte på en tolvteplass på rankingen og får altså med seg seks ryttere, samme antall som de også hadde i fjor.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Det kan de i all hovedsak takke Alexander Kristoff for, som har kjørt inn snaut halvparten av Norges 5161,63 poeng (poengene til de åtte beste fra en nasjon på den individuelle rankingen legges sammen). Rankingen løper kontinuerlig over de siste 52 ukene og VM-kvotene avgjøres med rankingen etter søndag 11. august. 

Les også: Slik blir Kristoffs VM-oppkjøring

Nasjonene som kan stille med åtte ryttere er Frankrike, Italia, Belgia, Nederland, Colombia, Tyskland, Australia, Slovenia og Danmark. Spania kan stille med ni ryttere, om Alejandro Valverde bruker friplassen sin som regjerende mester.

Cuba holdt seg foran de norske damene

For både menn U23 og menn junior har Norge sikret seg full kvote. Dermed kan de stille med fem ryttere i begge klasser. Klarer Norge å holde seg blant de fem beste på NationsCup-rankingen for U23-herrene, vil de få én ekstra plass. Før Tour de l’Avenir ligger de nettopp på femteplass.

Fem ryttere får Norge også for kvinner elite. Der kjørte Stine Borgli, Vita Heine og Susanne Andersen egentlig inn nok poeng til å hoppe forbi både Luxembourg og Cuba i uka som var til å hoppe opp på 15. plass, som ville gitt seks plasser. Men samtidig som de norske kvinnene kjørte bra i Skottland og i EM, vant cubanske Arlenis Sierra fellesstarten i Pan American Games og kjørte dermed inn nok poeng til at Cuba beholdt 15. plassen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Fem nasjoner sikret seg full kvote på syv ryttere: Nederland, Italia, Australia, USA og Polen. Tyskland lå på femteplassen uka før, men ble passert av Polen med elleve poengs margin. 

Nederland kan stille med åtte ryttere dersom regjerende mester Anna van der Breggen bruker sin friplass.

Norge kvalifisert for blandet lagtempostafett

For kvinner junior er det full kvote på fem ryttere til de fem beste nasjonene. Norge endte utenfor topp fem, men får som alle andre nasjoner stille med fire ryttere i VM.

Til de individuelle tempoene har Norge muligheten til å stille med to ryttere i alle klasser.

Norge er også trygt kvalifisert til å kjøre blandet lagtempostafett, hvor det kreves at man må være topp 28 blant både kvinnene og herrene. Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, sa til TV 2 tidligere i sommer at det lå an til at Norge ikke ville kjøre øvelsen og bekrefter til procycling.no at det er ikke noen endring på det for øyeblikket.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse