Prøv Procycling Pluss idag

FULLSTENDIG KNOCKOUT: Remco Evenepoel tok sin andre verdensmestertittel på én uke, i to forskjellige grener, under Sykkel-VM i Innsbruck. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Ventet på nytt hjul i to minutter – vant likevel nytt VM-gull

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 27.09.18 17:56

Del på    

Remco Evenepoel i en egen klasse blant juniorene.

(procycling.no): For to dager kjørte Remco Evenepoel (18) inn til et overlegent gull på temposykkelen. Torsdag hadde han byttet sykkel, men var like overlegen.

Denne gangen gjorde han det på den vanskelige måten. Et par små kilometer før klatringen opp mot Gnadenwald gikk en stor velt i hovedfeltet, og belgieren var blant de involverte.

Han ble stående tilsynelatende hjelpeløs i veien med ødelagt sykkel, mens konkurrentene tok fatt på bakken. Den unge Evenepoel fikk ny sykkel og passerte et hav av ryttere på sin vei tilbake til fronten.

20 kilometer gjensto da han rykket fra Marius Mayrhofer (Tyskland) og kjørte solo inn til en suveren gullmedalje.

Juniorrytteren som begynte med sykling for bare halvannet år siden, krysset målstreken hele 1:25 foran sin nærmeste forfølger. Jublende med sykkelen over hodet spaserte Evenepoel over målstreken i ensom majestet.

– Jeg er veldig glad. Faktisk så krasjet jeg like før Gnadenwald-stigningen og mekanikeren så ikke at jeg krasjet. Han byttet hjulet til en annen på laget som hadde krasjet. Derfor måtte jeg vente kanskje 20 sekunder og havnet to minutter bak gutta i front. Jeg måtte jobbe veldig hardt, sier Evenepoel.

– Da jeg var tilbake i front var det bare to ryttere der. Det var ikke noe problem siden det var to klatringer igjen på den avsluttende runden.

– Jeg var sikker på å droppe Mayrhofer, han gjorde ingen jobb og klarte ikke å samarbeide med meg. Jeg satte mitt eget tempo og det ordnet seg, sier Evenepoel – som kopierte seiersgesten han gjorde i Kuurne-Brussels-Kuurne Juniors tidligere i år.

– Jeg visste hva jeg skulle gjøre. Jeg ville kopiere det jeg gjorde da jeg tok den første seieren i år, i Kuurne-Brussels-Kuurne løftet jeg sykkelen også. Det har vært en utrolig sesong, sier Evenepoel – som har vunnet 21 ganger i 2018, og signert proffkontrakt med det belgiske WorldTour-laget Quick-Step.

I kjølvannet av den belgiske maktdemonstrasjonen gikk sølvmedaljen til tyske Mayrhofer. Italienske Alessandro Fancellu spurtet ned sveitseren Alexandre Bamler og tok bronse.

Ludvig Fischer Aasheim ble beste norske på en 15.plass.

Slik gikk det til:

1916 høydemeter og 132,4 kilometer sto på menyen for verdenseliten i juniorklassen.

Er du svært lite sykkelinteressert kan det være at du hadde unngått å legge merke til Remco Evenepoel i løpet av denne sesongen, men 18-åringen var uansett storfavoritt etter ett år som har inneholdt i overkant av 20 triumfer så langt.

Norge ligger i øyeblikket på andreplass på Nations Cup-rankingen, og hadde Ludvig Fischer Aasheim som en naturlig kaptein. SK Rye-rytteren er en god, eksplosiv klatrer, mens Søren Wærenskjolds sjanser ville være best i spurt i avgrenset gruppe.

Tyskerne laget sykkelritt

Det var høy fart ut fra start under juniorenes fellesstart. Tyskland var hissige på å lage sykkelløp og la ned lista for et høy utgangshastighet. Det belgiske laget var heller ikke vonde å be.

Fredrik Finnesand gikk på en tidlig punktering, og fikk en tung vei opp i det høye tempoet der framme.

Det knyttet seg spenning til første passering opp Gnadenwald: 10,5 prosent i snitt over 2,6 kilometer.

Ettersom Remco Evenepoel fremdeles er uerfaren i fellesstarter, forventer mange at han kunne angripe allerede der – sju mil unna målgang.

Stor velt i hovedfeltet

Med under to mil igjen til klatringen ble en stor gruppe hindret av velt et stykke bak i feltet. Både Dennis Gråsvold og Finnesand ble hindret, men det så ut til at både Wærenskjold og Aasheim Fischer fikk betalt for sine plasseringer langt framme i feltet.

Nær én tredel av feltet ble hindret av velten. Sakte, men sikkert ble de to gruppene samlet igjen.

Med halvannen mil igjen til Gnadenwald var det igjen orden i rekkene. USA satte to mann i front og fortsatte trenden med å holde høyt tempo.

På vei inn mot bakken skjedde så det som ikke skulle skje: En tsjekkisk rytter gikk ned langt framme i feltet, og forårsaket en massevelt bak seg.

Evenepoel kjørte seg opp på egenhånd

Både Daniel Årnes og Wærenskjold ble hindret, det samme ble Evenepoel – som ble stående å vente i et par minutter for å få nytt hjul til sykkelen sin.

Tyskland, USA og Italia var noen av landene som kom seg greit unna velten, og fikk nå en stor sjanse til å riste av seg den belgiske storfavoritten for godt.

Men 18-åringen ga ikke opp, og startet en klatreoppvisning på vei opp mot Gnadenwald der Wærenskjold var blant rytterne ha suste forbi. Sterke Karel Vacek var en annen favoritt som holdt farten opp i front. Ludvig Fischer Aasheim satt også på skuddhold av de fremste, selv om han slet litt med å utlikne farten oppover bakken.

Også Ådne Holter kom seg unna velten med Ottestad-gutten hadde ikke krefter til å henge på de beste klatrerne opp mot Gnadenwal. Det gjorde at Rye-gutten Aasheim Fischer satt isolert der framme.

Italia utnyttet overtak

Som i jentenes juniorløp tidligere på dagen, satt Italia veldig godt i det. Gli Azzurri hadde hele fire ryttere i første gruppe, og like før toppen angrep de med Andrea Piccolo.

Han fikk følge av tyske Marius Mayrhofer, mens Fischer Aasheim korrekt nok holdt seg i ro i gruppa han befant seg i.

Over bakketoppen hadde Evenepoel fremdeles over minuttet opp til Piccolo og halvminuttet opp til gruppa Vacek, Aasheim og sju andre mann satt i.

Gruppene bak bruddet skulle etter hvert samle seg og den belgiske eneren kastet ikke bort tida. Han angrep med en gang, og fikk Vacek på bakhjulet sitt. Belgia hadde også fått opp et par hjelperyttere og de tok ansvar for lagkapteinen sin da det hele roet seg ned igjen. Det var fremdeles rundt 50 sekunder opp til Piccolo og Mayrhofer.

Hardkjør fra Belgia – Fischer Aasheim får det

Mayrhofer og Piccolo kom inn til runding i sentrum av Innsbruck og la ut på de to siste gangene i «Den olympiske rundløypa». De hadde 55 sekunder tilbake til gruppa med Evenepoel, Fischer Aasheim og Vacek (totalt 35 ryttere) med litt over drøye 47 kilometer (2 x 23,9 kilometer) igjen.

Den innlagte runden byr omgående på stigningen opp mot Igls. 7,9 kilometer lang og 5,7 prosent i snitt. Evenepoel og Belgia hadde en jobb å gjøre her for å kjøre inn Piccolo og Mayrhofer i tet.

Ilan van Wilder ble kommandert fram i gruppa og gjorde alt han kunne for å kappe inn på forspranget på veien opp til Igls. På et punkt skulle så Evenepoel angripe, og deretter også finne ut hvor mye krefter konkurrentene hans hadde igjen etter fellesstart i svært høyt tempo.

Nærmere toppen begynte også Fischer Aasheim og vise svakhetstegn. Det var dårlige nyheter for Norge som hadde Holter, Wærenskjold, Årnes, Gråsvold og Finnesand flere minutter bak de aller beste.

Én mann det dreide seg om

Et støt fra USA noen små kilometer unna toppen ble kontret på av Evenepoel. Da var heller ikke veien lang opp til Piccolo og Mayrhofer.

Det var kun Gabriele Benedetti (Italia), og Vacek som orket å følge belgieren opp til duoen i front. På toppen var de fem mann, og USA, Danmark og Frankrike hadde ryttere like bak kvintetten.

– Han kjører bare Benedetti rett av hjulet. Han sto plutselig helt stille der, det er helt utrolig, kommenterte Christian Paasche i TV 2-sendinga da den ene av de to italienerne ble kjørt av.

Belgieren ga seg ikke før begge italienerne ble kjørt av. Vacek og Mayrhofer var de eneste som holdt bakhjulet til Evenepoel oppe ved Igls.

Stygg velt for dansk unggutt

På vei nedover veltet både Van Wilder og danske Askel Bech Skot-Hansen stygt. Sistnevnte slo en skikkelig kollbøtte, men fortsatte videre med et blodig kutt over det ene øyet.

Samtidig slet Vacek med kramper, og stanset nesten helt opp. Noe som gjorde veien for soloseier overveiende sannsynlig for rittets opplagt sterkeste mann.

Inne på sisterunden, like før halvkjørt bakke, takket Evenepoel tyske Mayrhofer for følget. Med Vacek ute av dansen, var det ikke noe stort håp for hovedfeltet å se belgieren igjen før målstreken.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse