MANGE JERN I ILDEN: Mathieu van der Poel konkurrerer både på landevei, i terrenget og her med cyclocross-sykkelen. Det akter han å fortsette med i 2021, men OL-utsettelsen passet ham likevel dårlig. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Van der Poel: – OL-planen vår i ruiner

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.03.20 05:12

Del på    

25-åringen usikker på prioriteringene neste år.

(procycling.no): Tirsdag kom nyheten om at IOC og arrangørlandet Japan vil prøve å få arrangert Sommer-OL i 2021 i stedet, på grunn av utbruddet av Covid-19-viruset.

Nyheten ble mottatt med forståelse fra mange hold. procycling.no snakket blant Carl Fredrik Hagen og Anita Yvonne Stenberg som begge mente avgjørelsen var fornuftig.

Å utsette mesterskapet ett år, er sannsynligvis en god nyhet for mange, men det passer dårligere igjen for andre. I sistnevnte kategori befinner nok Mathieu van der Poel seg. Fenomenet fra Kapellen i Belgia fikk mange til å riste lett på hodet da han alt i 2017 klargjorde at rundbanerittet i terrenget i Tokyo ville være hans største mål i 2020.

– Jeg tar mine egne avgjørelser, klargjorde den da 22 år gamle nederlenderen.

– Forstår avgjørelsen, men …

Etter tirsdagens nyhet om OL-utsettelsen gikk van der Poel enda mer i detalj om karriereplanen hans.

– For fire år siden tegnet vi opp et løp for Tokyo-lekene. Og den planen ligger nå praktisk talt i ruiner. Det er veldig synd at lekene har blitt utsatt. Men jeg forstår likevel avgjørelsen. Global helse kommer først, men jeg sitter likevel igjen med en dårlig følelse, klargjorde han overfor sporza.be.

Ifølge karriereplanen skulle van der Poel ta det endelige stilskiftet fra terrenget og over mot landeveien i 2021. Det skulle også innebære hans Grand Tour-debut.

Arbeidsgiveren hans, Alpecin-Fenix, sjekket lenge muligheten for å få innpass i La Vuelta i august, men måtte kapitulere. Lagets stjerne hadde en enorm sesong i fjor der han blant annet vant Amstel Gold Race og Dwars door Vlaanderen, og ettertrykkelig satte sitt stempel på både Gent-Wevelgem og Flandern rundt. Han var også utvilsomt blant feltets sterkeste inntil han gikk næringstom mot slutten av fellesstarten under VM i Yorkshire.

Trolig presser et veivalg blant de forskjellige disiplinene seg fram på kort sikt for van der Poel. Det er fremdeles ikke noe som er avklart om når på året OL faktisk kommer til å bli arrangert. IOC meldte i går at det ikke er aktuelt å holde lekene noe senere enn sommeren 2021.

– Jeg håper på omtrent det samme oppsettet slik at jeg kan avslutte klassikerne først, slik jeg hadde planlagt. Den eneste ulempen er at jeg kan ende opp med å måtte velge mellom OL og en Grand Tour. Men jeg kommer uansett til å fortsette med terrengsykling. Vi får ta avgjørelsen på et senere tidspunkt, varsler 25-åringen.

Møter massiv støtte og forståelse

Også en hel rekke andre syklister delte sine synspunkter i etterkant av OL-utsettelsen. De aller fleste mener at hensynet til folkehelsa er nødt til å prioriteres over idrettsarrangementer, selv om OL er noe som vanligvis kun dukker opp hvert fjerde år:

– Jeg ble ikke overrasket. Jeg forventet allerede dette og var ikke så veldig bekymret på grunn av det. Jeg er mer bekymret på vegne av folkehelsa enn av et OL, sier Annemiek Van Vleuten til cyclingnews.com.

– Det er selvsagt synd at OL har blitt utsatt. Det er det største og viktigste mesterskapet på sesongplanen til en utøver. Jeg har forberedt meg til dette siden starten av året, men på grunn av den ekstraordinære situasjonen vi alle befinner oss i nå, tror jeg det var den rette avgjørelsen. Folks helse og sikkerhet bør være hovedprioritet, sier Jakob Fuglsang i en uttalelse fra Astana Pro Team.

– Jeg tror ikke det overrasker noen at de har utsatt OL i Tokyo. Jeg mener det er en god avgjørelse, og det eneste valget arrangøren kunne ta. Det var rykter om at lekene kunne ha blitt arrangert i november eller desember, men det ville ha vært for merkelig å ha et Sommer-OL om vinteren, kommenterer Victor Campenaerts hos NTT Pro Cycling.

– For min del er det bra at OL i Tokyo blir utsatt. Det viser at vi har løftet fokuset over idretten og gjør alles helse til førsteprioriteten. Derfor støtter jeg avgjørelsen hundre prosent. Det er verre for alle utøverne som har planlagt sesongene sine etter dette mesterskapet, men jeg er glad for at arrangøren tok avgjørelsen nå i stedet for å vente til siste sekund, sier Mads Pedersen i Trek-Segafredo.

Tagget med: , ,

Les også disse