Prøv Procycling Pluss idag

VALVERDES BESTE SJANSE: Movistar-laget kom med en åpenbar plan foran etappen i Andorra: Simon Yates skulle kjøres av for enhver pris. FOTO: Getty Images/Tim De Waele

VALVERDES BESTE SJANSE: Movistar-laget kom med en åpenbar plan foran etappen i Andorra: Simon Yates skulle kjøres av for enhver pris. FOTO: Getty Images/Tim De Waele

Valverde sprakk opp siste fjell – Yates nærmer seg seier i vueltaen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 14.09.18 16:29

Del på    

Nå tyder ingen ting på at briten sprekker.

(procycling.no): Simon Yates ledet Giro d’Italia fram til den 19.-etappen før han gikk på en stjernesmell, og tapte 40 minutter.

Historien skulle IKKE gjenta seg på dag 19 av vueltaen.

Movistar og Alejandro Valverde gjorde alt de kunne for å legge press på briten. De angrep til og med i sidevinden på flatene.

Men oppover Naturlandia i Andorra, der Yates bor i det daglige, viste Mitchelton-Scott-kapteinen seg å ha mer enn nok krutt igjen i støvlene.

Pinot tok sin andre etappeseier

LottoNL-Jumbo angrep med Steven Kruisjwijk, mens Movistar sendte ut Nairo Quintana. Da Jack Haig kapitulerte, gikk Yates etter selv. Det var fortsatt over 10 kilometer igjen til toppen.

Quintana slapp seg bakover igjen, men Valverde hadde slett ingen god dag i det lille skatteparadiset. Yates endte opp med å distansere Valverde i sammendraget, mens Thibaut Pinot fikk æren av å vinne etappen.

– I dag følte jeg at jeg hadde beina igjen, og følte det var riktig å gå tidlig, uttalte etappevinner Thibaut Pinot etterpå.

Det skiller nå 1:38 mellom Yates og Valverde idet to etapper av vuelten gjenstår.

Sammenlagt etter 19 av 21 etapper (les referat under resultaene):

1. Simon Yates (Mitchelton-Scott) 76:44,41
2. Alejandro Valverde (Movistar Team) +1:38
3. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) +1:58
4. Enric Mas (Quick Step-Floors) +2:15
5. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) +2:29
6. Nairo Quintana (Movistar Team) +4:01
7. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) +5:22
8. Rigoberto Uran (EF Education) +5:29
9. Ion Izagirre (Bahrain Merida) +6:30
10. Tony Gallopin (Ag2r-La Mondiale) +7:21

Slik gikk det til:

Drøye 15 mil sto på menyen. Starten i Lleida og målgang på toppen av Naturlandia i Andorra. Foran avslutningshelga av La Vuelta, var det bare å gripe anledningen for lagene som ønsket å rive Simon Yates ned fra tronen.

Det ble en frenetisk affære.

Først gikk Michal Kwiatkowski (Team Sky), Simon Clarke (Education First-Drapac) og Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension Data) i brudd.

Så ble det støtet bakfra, noe som gjorde at Alessandro De Marchi (BMC Racing), Igor Anton (Dimension Data), Jesus Herrada (Cofidis), Pierre Rolland (EF Education First), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Benjamin Thomas (FDJ) og Sergio Henao (Team Sky) tok seg opp til bruddet.

Men selv om det tidvis så spennende ut for både Team Sky og EF Education First med tanke på etappeseier i Andorra, så fikk feltet aldri helt den store avstanden bakover.

Vanskelige arbeidsvillkår for bruddet

En gruppe på 12 mann ble redusert til 7, og denne gruppa ble også kjørt inn ved omtrent halvkjørt etappe. Det åpnet selvsagt for nye angrep: Thomas (FDJ), Jonathan Castroviejo (Team Sky) og Tom van Asbroeck (Education First), etter at Thomas De Gendt (lederen av klatrekonkurransen) gjorde et mislykket stunt for nye poeng.

Det var begrenset hvor lenge van Asbroeck var villig til å investere i tremannsbruddet, så han slapp seg ned og lot Castroviejo og Thomas fortsette for egen maskin. Duoen ble holdt i ørene av Movistar-laget, så antok at Alejandro Valverde kunne knappe inn noen av de 25 sekundene opp til Yates i sammendraget.

Også Astana var aktive med tanke på at Naturlandia kunne passe klatreegenskapene til «Superman» Lopez.

Castroviejo og Thomas fikk ei luke på to og et halvt minutt av hovedfeltet, men forspranget ble kjørt ned til halvannet minutt, da Movistar klinte til i et parti med sidevind.

Kjørte av Yates i sidevinden

Simon Yates hang ikke med i svingene, og ble sittende i gruppe to. At vinden ikke var sterk nok – og at strekket ikke var langt nok, gjorde at gruppene samlet seg igjen kort tid etterpå. Movistar-laget skal likevel ha for forsøket og for sin iherdige jobbing i front av hovedfeltet på den 19.-etappen av rittet.

Hovedfeltet tok seg inn i Andorra, og ved foten av den siste bakken var det slutt for Castroviejo og Thomas.

Movistar kjørte fullt trøkk inn i bakken, og håpet var at Valverde skulle gjøre kort prosess med Yates.

Yates klinte til tidlig

George Bennett økte farten i front av feltet og fikk følge av lagkamerat Steven Kruijswijk og Nairo Quintana. Bak i feltet forsøkte Simon Yates å bevare roen, og holde stand ved bakhjulet til lagkompis Jack Haig.

Deretter bestemte Thibaut Pinot til å kjøre seg opp til duoen, etter at Bennett var nødt til å slippe.

Da det også var nok for Haig, valgte Yates å svare selv. Enda det var over 10 kilometer igjen til toppen, akselererte den offensive briten og kjørte seg opp til trioen der framme.

Valverde valgte å holde bakhjulet til lagkompis Richard Carapaz, men det var nok ikke en slik utvikling Movistar-laget hadde sett for seg. Spanjolen hadde selvsagt også støtte fra Quintana i bruddet.

Full sprekk for Valverde

Carapaz fikk det og Quintana måtte slippe seg ned fra bruddet. Bak hadde Valverde slettes ingen god dag, og endte opp med å tape over minuttet på Yates i sammendraget.

Pinot fikk æren av å vinne etappen, Yates ble nummer to – mens Steven Kruijswijk tok tredjeplassen. Nederlenderen passerte både Enric Mas og Miguel Angel Lopez i sammendraget, og avanserte opp til sammenlagtpodiet.

– Jeg forventer meg et digert angrep fra Movistar i morgen, uttalte han etterpå.

En utslitt Valverde tapte hele 1:10 til Pinot og totalt 1:12 til Simon Yates. Dermed er han uoffisielt 1:37 bak Yates foran de to avsluttende etappene.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse