TUNGT ÅR: Kroppen nekter å bli frisk. Det er ikke bare bare for Fredrik Strand Galta. Foto: Even Emberland, www.procycling.no

– Våkner uten krefter i kroppen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 8.08.17 20:46

Del på    

Fredrik Strand Galta blir ikke kvitt sykdommen, og setter en strek over 2017-sesongen.

(procycling.no): Det siste året har vært en eneste lang motbakke for Fredrik Strand Galta. 24-åringen syklet som proff for Delko Marseille i 2016, men etter en sesong med få høydepunkter returnerte Stavanger-syklisten til Team Coop. Dog ble ikke 2017 den oppturen vestlendingen hadde håpet på. De første månedene av sesongen var brukbare, men etter velten i Sundvolden GP har det vært bekmørkt.

– Nei det er vel ikke noe form i meg. Jeg veltet jo i Sundvolden, og så gikk det veldig lang tid før det ble fint. Jeg trodde det ble fint i starten, men da jeg skulle begynne å trene igjen så fikk jeg vondt i hodet. Ble kvalm og svimmel. Det var sånn smerte som strålte. I starten så klarte jeg ikke kjenne hvor det kom fra, så jeg begynte å bli litt nervøs, sier Galta til procycling.no.

– Vi fant ut av det til slutt. Det var et muskelfeste som var revet av i nakken. Så ble det hovent og presset på noen nerver som går opp i hodet, forklarer Coop-rytteren.

En kropp uten overskudd

Etter nakkeskadene ble ordnet opp i var det en mystisk sykdom som skulle sette en stopper for resten av 2017-sesongen til 24-åringen.

– Nakken ble fin for kanskje en måned siden. Jeg går ennå til fysioterapeut og trener litt. Men det er så godt som fint. Det er ikke noe som hindrer meg. Det er bare for å passe på at det blir helt bra igjen, forklarer Stavanger-syklisten.

– Så har det overlappet med sykdommen. Jeg merket det kanskje ikke da jeg trente, men jeg har blitt litt syk. De finner ikke noe på blodprøvene heller. Men det har vært sånn at jeg våkner opp, og føler meg fin. Så kan jeg trene tre dager, og så blir jeg syk igjen. Sånn har det vel gått i en 5-6 sykluser nå, beretter Galta før han ler oppgitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VELTET: Fredrik Strand Galta var innom sykehuset etter velten i Sundvolden, som preget ham den neste tiden. FOTO: Team Coop

– Jeg kan ha feber på kvelden. Uten at vi vet hva det er. Jeg er jo ikke lege, men jeg lurer på om det har noe med at jeg var litt syk i oktober. Men jeg måtte til Kina da jeg var i Delko. Jeg syklet et nidagers etapperit, og ble ganske syk igjen etter det. Jeg burde ikke vært der. Men det måtte jeg. Etter det så har jeg følt at jeg har tålt veldig lite. Jeg blir veldig lett syk. Nå får jeg det bare ikke vekk. Jeg tror ikke det er noe sesong igjen for meg, konstaterer han.

Tour of Hainan var etapperittet nordmannen ble sendt til av sin franske arbeidsgiver. Etter den siste etappen startet han, og brøt, et kinesisk endagsritt noen dager senere, før Tour of Taihu Lake ble 24-åringens tredje Kina-ritt i månedsskiftet oktober/november. Galta fullførte den 5.9 kilometer lange åpningsprologen på en klar sisteplass, og startet ikke på den andre dagen i åttedagersrittet.

Stammer ikke fra Kina

Coop-syklisten tror dog ikke at sykdommen tok tak mens han var i Kina, men at den krevende turen svekket immunforsvaret.

– Det er ikke fra Kina. Men jeg lurer på om det er en ettervirkning av det. Noe med immunforsvaret. Jeg blir så fort syk, etter den greia der. Jeg merker at jeg tåler mindre. Nå er det egentlig sånn at jeg kan våkne noen dager, og det er ikke krefter i kroppen. De dagene jeg føler meg fin, og går og trener. Da blir jeg syk etter to-tre dager igjen. Det har skjedd mange ganger på rad nå, sier den tidligere sykkelproffen.

– Om du ser treningsdagboka mi så er det bare flekker med noen timers trening, og så står det ‘syk’ etterpå. Så går det noen dager, noen treninger, og så står det det samme. Det er bare copy paste nedover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MISLYKKET: Profflivet i Delko Marseille Provence KTM ble ikke helt slik Fredrik Strand Galta så for seg. FOTO: Procycling.no

Etter et tungt år i Delko Marseille hadde Strand Galta håpet på en opptur tilbake i trygge rammer og Team Coop.

– Det er veldig frustrerende når det gikk så dårlig i fjor og. Jeg følte meg egentlig bra før jeg skadet meg i Sundvolden. Det er bare sånn det er. Jeg har jo blitt litt vant med det og, selv om det er ganske kjipt.

Lite sykling etter skaden

Tre måneder etter velten i Sundvolden, og to turer på fire timer er det lengste Galta har å vise til i treningsdagboka. Selv tror han ikke det blir flere ritt i 2017.

– Jeg tror ikke det. Det er ikke noe jeg har diskutert skikkelig med Coop, men det ser ikke sånn ut. Egentlig så har jeg ikke trent skikkelig siden Sundvolden. Det lengste jeg har syklet siden Sundvolden er fire timer, to ganger. Jeg har prøvd å trene litt annerledes nå. Det er så tungt å sykle. Det er kjekt å gjøre noe annet. Jeg har gått noen fjellturer og jogget litt. Men så blir jeg jo dårlig igjen. Nå har jeg vært dårlig i tre dager. Jeg har liksom ikke noen gode svar. Jeg har tatt blodprøver som ikke viser noe. Da er det ekstra frustrerende at kroppen ikke virker.

Nå er det kun en ting som gjelder for Stavanger-mannen: hvile.

– Jeg har pratet med Stein (Ørn), og det er egentlig bare å ta det med ro. Og så får vi prøve å se om det er noe vi kan gjøre for styrke immunforsvaret på noen måte. Jeg tror bare det tar lang tid når du får noe sånt. Det minner jo litt om de samme symptomene jeg fikk i høst. Da gikk jeg jo egentlig to måneder der jeg nesten bare trente styrketrening. Jeg var ganske skeptisk før sesongen på hvor lang tid det skulle ta før jeg kom i form. Jeg hadde trent ganske lite i høst, men så gikk det jo egentlig ganske greit. Men da ble jeg også ganske tom i kroppen. Det funket ikke. Men om det var det samme jeg fikk, det vet jeg ikke. Det føles i hvert fall veldig likt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>DA HAN BLE OPPDAGET:</b> Det var gjennom strålende kjøring i Tour of Norway profflaget Delko Marseille først fikk opp øynene for Fredrik Strand Galta. Femteplassen på den fjerde etappen la grunnlaget for en fjerdeplass sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

TILBAKE I COOP: Fredrik Strand Galta syklet for Team Coop i 2015, og var tilbake i 2017. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (www.procycling.no)

Stadige tilbakefall

At kroppen nekter å våkne opp begynner å tære på Strand Galta, som har hatt uvanlig mange timer i horisontalen de siste månedene. Siste uka i juli føltes kroppen bedre, før energien forsvant på nytt.

– Jeg var helt sikker på at nå var jeg bra. Jeg våknet og følte meg helt normal. Så trener jeg litt igjen, og plutselig er jeg bare slapp igjen. Ligger og sover på sofaen på dagtid, og ti timer på kvelden. Det er ikke noe jeg pleier å gjøre. Du har ikke gjort noen ting, så det burde være nok krefter i kroppen, forteller Galta, før han nok en gang ler oppgitt.

– Men jeg er på en måte vant med at ting går dårlig. Så det går greit. Samtidig så begynner det å bli ganske frustrerende. Siden det var litt dårlig i fjor og.

Hva fremtiden nå bringer for Fredrik Stran Galta vet han ikke engang selv. 24-åringen vil ta ting som de kommer.

– Jeg har ikke tatt noen avgjørelse på noen ting egentlig. Jeg får se hvilke muligheter jeg har. Det har jeg ikke bestemt meg for. Akkurat nå prøver jeg bare å få trent igjen. Jeg hadde jo håpet at jeg skulle rekke å kjøre noen løp i september. Selv om jeg kommer til å ha dårlig form så hadde det vært kjekt å være med. Det kan jo ennå gå, at jeg bare er med til Belgia. Eller i NorgesCup bare for å gjøre det igjen. Men det får heller være en bonusting om jeg klarer det. Det viktigste for meg nå er at jeg klarer å trene. Jeg savner jo det.

– Jeg er vant til å være mye på tur og trene mye. Plutselig så sitter du bare hjemme måned etter måned. Det blir en stor overgang. Jeg graver meg ikke ned av den grunn. Jeg vet at det ikke hjelper. Da tar det bare lengre tid om jeg skal sitte og være deprimert. Så det får bare gå sin gang. Så tar jeg det som det kommer.

Tagget med: , , , ,

Les også disse