- MASKIN: Bradley Wiggins vant Tour de France i 2012, og gir Edvald Boasson Hagen sin del av æren. - Dere skal være stolte av ham, Norge. Skriv det ned, formaner Wiggins. (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

«Dere skal være stolte av ham i Norge, skriv det ned»

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 21.05.19 12:59

Del på    

Sir Bradley Wiggins vil ikke være med på at Boasson Hagen har skuffet.

(procycling.no)Bradley Wiggins er aktuell via podcasten «The Bradley Wiggins Show» som lages av Eurosport. I den forbindelse fikk procycling.no anledning til å stille Tour de France-vinneren fra 2012 noen spørsmål. Dette er del 3 av intervjuet vi gjorde:

– Alle vet at Edvald nok er den mest talentfulle rytteren i sykkelfeltet, akkurat nå. Han er i stand til å gjøre akkurat som han vil, uttalte Bradley Wiggins om den gang 21 år gamle Edvald Boasson Hagen på vei inn mot sin første Sky-sesong i 2010.

Det er over ni år siden, og Wiggins – som også han var nyankommet fra Garmin-Slipstream, tegnet et bilde av en rytter som var skrudd sammen for å vinne de aller største rittene i sykkelsporten:

– Det er nesten skremmende å tenke på hva han kan oppnå i løpet av ti år, når han har blitt 32 år gammel, uttalte han.

Les også del 1 av Wiggins-intervjuet: «Drit i dronninga. Jeg har fått en melding fra Gud»

Vel, den 17. mai i år fylte Edvald Boasson Hagen 32 år. Han holder det fremdeles gående som kaptein, nå i Dimension Data. Og triumfene han har kjørt inn siden den gang skriver seg fra Eneco Tour (sammenlagt ’11), Tour of Norway (sammenlagt ’12, ’13 og ’17), tre etappeseirer fra Tour de France (’11 x 2 og ’17), GP Ouest France – Plouay (’12), Vattenfall Cyclassics (´11),  Tour of Britain (sammenlagt ’15), samt en rekke etappeseirer fra Eneco Tour, Critérium du Dauphiné og Tour of Norway, i tillegg til VM-sølv fra Valkenburg i 2012.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Rudsbygdingen har også sittet i finalen av Dwars door Vlaanderen og Paris-Roubaix, uten å nå helt til topps der, og vi må vel innrømme at han fremdeles har et godt stykke opp til de sju triumfene Eddy Merckx tok i Milano-Sanremo, tre seirer i Paris-Roubaix, fem seirer i Liège-Bastogne-Liège og samme antall sammenlagtseirer i Giro d’Italia og Tour de France.

Så skal det også legges til at nordmannen aldri har bedt om å bli sammenliknet med sykkelsportens storheter, men først og fremst har hatt et ønske om å få være seg selv.

– Edvald har hatt en fantastisk karriere

I tillegg til en mer enn respektabel sykkelkarriere, har han skaffet seg venner for livet. Kanskje spesielt i løpet av sine fire sesonger hos Team Sky.

Både Geraint Thomas og Mark Cavendish var til stede da han giftet seg med Marlen i januar i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VM-SØLV: Det var kun Philippe Gilbert som sto i veien for norsk VM-gull i Valkenburg i 2012. Edvald Boasson Hagen tok til slutt med selv sølvet hjem etter fest i løypa som vanligvis ble benyttet under Amstel Gold Race.

Også Bradley Wiggins har trykket ’Eddy’ til sitt bryst. procycling.no gjorde et intervju med Tour de France-vinneren fra 2012 og 39-åringen er ikke akkurat vrien å få i tale på akkurat det området. Wiggins vil dog ha seg frabedt ’den norske skuffelsen’ og inntrykket av at Boasson Hagen ikke har levd opp til merkelappene ham selv og andre har tillagt ham:

– Boasson Hagen har ikke hatt den utviklingen gjennom karrieren som mange hadde håpet på. Var det galt av ham å signere for Team Sky?

– Først og fremst må jeg si at Edvald har hatt en fantastisk karriere. Han har vunnet etapper i Tour de France, han er VM-medaljør. Det kommer an på hvilke forventninger folk hadde til hans karriere. Han var en stor del av min Tour-seier, og ofret mye for å hjelpe meg det året. Han vant Gent-Wevelgem og har hatt en god karriere. Han har alltid jobbet for andre ryttere, og brukte jo mange år i Sky. Mens han har vært i eksepsjonell form, har han ofret seg for andre ryttere. Det er vanskelig, det der. Det er to forskjellige ting å håndtere egne og andres forventninger. Han har hatt en fantastisk karriere, og jeg mener det blir feil å stille spørsmålet «hvor har det gått galt».

Wiggins: – Han var en maskin for oss

Høsten 2014 ble det klart at Boasson Hagen kom til å forlate Team Sky til fordel for MTN-Qhubeka (nå Dimension Data).

Han har aldri klaget offentlig på de fire sesongene han hadde i Sky, men motivasjonen for å jakte seirer i klassikerne og vende tilbake til en mer eksplosiv kjørestil, var én av grunnene til at han til slutt søkte et miljøskifte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VILLDYRET: Edvald Boasson Hagen gir alt i kamp mot Alexander Kristoff, Caleb Ewan og Elia Viviani under en etappe av Tour of Britain. Her endte rudsbygdingen opp å bli deplassert for å endre sporvalg underveis, men i løpet av karrieren står han fremdeles oppført med to sammenlagtseirer fra Tour of Britain. (Photo by KT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images)

I forbindelse med VM i Ponferrada det året, fortalte han følgende:

– Det blir rart ikke å være på lag med dem lenger, men jeg kjente det var greit å prøve noen nytt. Jeg har hatt det veldig bra i Sky, men det er greit å prøve noe nytt etter fem år, uttalte han til procycling.no.

Del 2 av Wiggins-intervjuet: Les hva han sier om «den nye generasjonen» i Team INEOS

I Sky snakker man fremdeles høyt om jobben han gjorde under 2012-utgaven av Tour de France, altså den Wiggins endte opp med å vinne.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det er vanskelig, fordi han var så talentfull at han kunne gjort hva som helst. Når man kan gjøre alt, er det litt vanskelig å spesialisere seg. Det er litt det som er nedsiden med å være så talentfull. Edvald var i stand til å klatre med de beste i fjellene, spurte mot de beste på flatene og være helt der oppe i klassikerne. Det året jeg vant touren, var han en maskin for oss. Han var der på dagens siste klatring og tauet for oss, og han ville også være der i spurtene, sier Wiggins til procycling.no.

– Halve problemet er at det ble vanskelig å spesialisere seg. Edvald var også villig til å utfordre seg selv. Han var villig til å gå ned mye i vekt for å se hvor godt han kunne klatre, og han var villig til å prøve nye ting, legger han til.

Mener Edvald er en skikkelig sosialist

Også denne sesongen åpnet Boasson Hagen med et smell. Han vant tempoetappen under Volta a la Comunitat Valenciana og beholdt ledertrøya fram til den 4. etappen.

Deretter pådro han seg sykdom under Algarve rundt, og var på etterskudd i klassikerne etter det.

Samtidig har også Dimension Data opplevd en trøstesløs sesong så langt, noe som gjør at laget igjen trenger en sårt tiltrengt opptur når både rudsbygdingen og Mark Cavendish inntar Tour of Norway i neste uke.

Wiggins peker på at Boasson Hagen karrieren igjennom har vist at han er kapabel for å ofre egne sjanser for andre, og at det fremdeles er gjeldende i samarbeidet med nettopp Cavendish i Dimension Data:

– Vi har også sett det i Dimension Data, at Edvald kjører for Cav til han overlater ansvaret til ham. Han er en utrolig fin fyr, Edvald, og det er det kanskje en del av nedsiden ved ham, at han ikke står opp for seg selv. Jeg har imidlertid sett ham gjøre noen fantastiske ritt, blant annet etappene han har vunnet solo i Tour de France. Dere skal være stolte av ham i Norge, skriv det ned. Han er en flott ambassadør for landet deres. Han er også en skikkelig sosialist. Han har alltid bodd i Norge og betalt skatten sin. Han har ikke pissed of to Monaco og sånt, så vær stolt av ham.

Du kan se og høre mer av Bradley Wiggins i podcasten her!

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

PS: Denne uka skal Boasson Hagen i aksjon under Hammer Series i Stavanger. Han sykler siden etapperittet Tour of Norway fra tirsdag 28.-mai til søndag 2. juni.

Tagget med: , , , ,

Les også disse