DET ALLER STØRSTE TALENTET? Egan Bernal var imponerende sterk alt under Tour de France i fjor. I mai inntar han Giro d'Italia som kaptein for Team Sky. (Photo by David Ramos/Getty Images)

– Egan Bernal kan vinne en Grand Tour i år

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 30.04.19 12:34

Del på    

Bradley Wiggins mener Skys unggutter har tatt eksepsjonelle steg.

(procycling.no): Søndagens Liège-Bastogne-Liège markerte på mange måter et farvel med satsingen vi siden 2010-oppstarten har kjent som Team Sky.

Mandag avslørte laget – som alt har døpt om Twitter-brukeren til @teamINEOS – at laget starter dag 1 av etapperittet Tour de Romandie i en spesialdesignet INEOS-drakt, inspirert av Skys sorte og lyseblå farger, før det endelig designet på den nye drakten blir avslørt morgenen etter.

Del 1 av Wiggins-intervjuet: «Drit i dronninga. Jeg har fått en melding fra Gud»

procycling.no intervjuet nylig Bradley Wiggins om endringene som nå skjer i løpet av kort tid hos hans tidligere arbeidsgiver. Og akkurat drakter og nytt design var noe som hadde gått hus forbi for den nå 39 år gamle sykkelpensjonisten:

– Jeg tror ikke har sett verken drakt eller farger ennå. Disse endringene skjer fort. Det er de samme rytterne, og man venner seg fort til det. Det er litt som Quick Step, som har endret navn til «Demonkey», eller hva de kaller dem nå. Man ser fremdeles på dem som Quick Step. Det handler om rytterne på laget og ikke på navnet, sier Wiggins til procycling.no.

Unggutter briljerte rundt Froome

I uka som gikk fikk vi se Wiggins tidligere utfordrer internt i Sky-rekkene, Chris Froome, ofre seg helt og holdent for 12 år yngre Pavel Sivakov.

Ofte snakker man om utfordringene ved et generasjonsskifte. I tillegg var det knyttet stor spenning til hvordan rytterstallen ville agere etter at det ble klart at Sky trakk seg ut som hovedsponsor etter innværende sesong.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

At INEOS dukket opp og ville ta kontroll i laget alt fra 1. mai skapte nok både lettelse i ny motivasjon blant rytterne på laget.

De siste ukene har vi også sett hva som bor i noen av satsingens nye profiler. Både Sivakov og Tao Geoghegan Hart har overbevist stort under det tøffe 2.HC-rittet i Alpene. I tillegg klargjør storlaget en ny juvel foran årets Giro d’Italia:

– Hvordan ser du på lagets fremtid med tanke på de unge rytterne som er i laget?

– Utviklingen av unge ryttere har vært eksepsjonell. De lærer av de eldre og mer erfarne rytterne på laget og lar seg inspirere. Du ser det på Egan Bernal og Geoghegan Hart, de lærer, og det er veldig bra. Suksess avler mer suksess, og jeg tror det bare vil fortsette. En rytter som Bernal har jo potensial til å vinne en Grand Tour allerede i år, og han er jo bare 22 år, eller hva det er han er. Det er helt utrolig.

– Han vant Paris-Nice, han er sterk nok

Bernal er allerede meldt klar til giroen i neste måned. Dit reiser han også med Sivakov, Geoghegan Hart og Ivan Sosa ved sin side.

På en så stor scene, bør ikke det være avskrekkende i seg selv. Men ingen trenger å tvile på kvaliteten på de unge INEOS-profilene som slippes løs under det knallharde treukersrittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LET’S GO, CHRIS! Chris Froome måtte i askjon tidlig, da Tao Geoghegan Hart og Pavel Sivakov ankom Tour of the Alps i storform. Ungguttenes utvikling innenfor Sky-systemet har imponert Bradley Wiggins. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Alt i fjor viste Bernal seg å være en av de aller viktigste hjelperne rundt Geraint Thomas under Tour de France. Colombianeren ble til slutt nummer 15 sammenlagt og ble kun slått av Pierre Latour i kampen om ungdomstrøya.

Så skal man ikke glemme Froomes bidrag som til slutt holdt til en tredjeplass, samt en svært oppofrende innsats fra «superdomestique» Michal Kwiatkowski.

Wiggins er uansett raus med konfettien:

– Bernal kommer til Giroen med et meget godt lag. Tror du han kan vinne allerede i år?

–  Ja, han er absolutt kapabel til det. Han vant Paris-Nice. Han er sterk nok. I touren i fjor var han god. Vi får se om han klarer tre uker som leder. Det blir en tøff giro med ryttere som Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Tom Dumoulin og Simon Yates til start. Det blir et veldig tøft felt, og hvem som helst av dem kan vinne. Bernal spesielt har vist at han er kapabel. Det blir et veldig bra ritt å følge, mener «Wiggo».

– Synes du giroen passer Bernal bedre enn Touren?

– Sannsynligvis, ja. Så sterke som Sky var i fjor i Tour de France, vil nok Bernal dra nytte av i årene som kommer, og han kan vinne touren også. Jeg tror han er i stand til å vinne hvilket som helst etapperitt de neste ti årene. Han er en eksepsjonell syklist. Giroen er antageligvis den tøffeste av treukersrittene, og det er mye som kan skje, spesielt i løpet av de siste etappene som vi har sett de siste par årene.

Har plassert Halvorsen litt i skyggen

Blant ’unge, lovende’ i det britiske laget kan selvsagt også norske Kristoffer Halvorsen katalogiseres.

Doffen er også blant Sky-rytterne som har bokført seirer i år. Det skjedde under den avsluttende etappen av Sun Herald Tour i februar.

Sammenliknet mot prestasjonene til Bernal og Sivakov, blekner nordmannen fullstendig. Men så er han da også en helt annen type, og har alt vist hva som bor i ham ved å slå Pascal Ackermann i spurten om verdensmestertittelen i U23-klassen i Doha.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TROR DOFFEN HAR GJORT ET KLOKT VALG: Men Bradely Wiggins mener også at nordmannen trolig må finne seg et nytt lag litt senere i karrieren. Foto: H.C Prigge/procycling.no

I 2019 har han for alvor begynt å venne seg til marsjfarten og det høye nivået innenfor WorldTouren. Ackerman fikk revansjert spurtnederlaget fra 2016 under Bredene Classic i Koksijde, mens det ble sjetteplass i De Panne etter at Sky tok teten for tidlig under WorldTour-rittet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Høsten 2017 hadde sørlendingen valget om å gå til Jumbo-Visma eller Team Sunweb, men «ønsket å lære av de beste», og mente selv det ikke var prekært at han ikke ble skolert for Grand Tours tidlig i 20-åra.

Wiggins sier følgende om den norske 23-åringen beslutning om å slutte seg til Team Sky:

– Når man får muligheten i et lag som Team Sky, så må man vurdere det seriøst. Om det er det beste valget for karrieren din eller ikke, vil det alltid være mange meninger om. Han har vokst opp med å se Edvald Boasson Hagen og Kurt Asle Arvesen i Team Sky, og trodde at det var det beste laget for ham og hans utvikling. Han kan lære mye der og eventuelt ta steget videre etter hvert. Han er i veldig gode hender og i et godt system, og på det stadiet han er i karrieren nå, tror jeg det er et riktig lag, men han må kanskje bevege på seg senere.

PS: Bradley Wiggins er også aktuell i podcasten «The Bradley Wiggins Show» som lages av Eurosport. Du kan se og høre mer av 39-åringen synspunkter på den internasjonale sykkelsporten der!

Tagget med: , , , ,

Les også disse