STARTEN PÅ NEDTUREN: Emilie Moberg hadde sterke smerter etter en velt på første etappe i Tour of Chongming Island der skulderen fikk seg en trøkk. Foto: Hu Chengwei/Getty Images

– Skal jeg være sånn her resten av livet

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 5.12.18 21:09

Del på    

Emilie Moberg har lagt bekymringene bak seg, og er på vei tilbake etter en krevende sesong.

(procycling.no): Emilie Moberg fikk et brutalt møte med noen av sykkelsportens mindre trivelige sider i 2018. Haldenseren har stort sett gått gjennom de første årene av sykkelkarrieren uten alvorlige skader. 2018 skulle bli noe helt annet. Dog startet det lovende de første månedene, men i april startet motgangen for 27-åringen.

På åpningsetappen av det kinesiske WorldTour-rittet Tour of Chongming Island går det en velt i spurten. Moberg klarer ikke kjøre unna og deiser i bakken. Virtu-rytteren karrer seg i mål, men starter ikke den andre etappen. Et leddbånd ryker i høyre skulder, og den norske syklisten med hjem for operasjon.

Halvannen måned senere gjennomfører hun comebacket i Women’s Tour i Storbritannia. NM får hun også med seg, og blir nummer elleve i fellesstarten. Så venter et déjà vu som minner om Kina, men denne gangen er Londons gater arena for Mobergs uflaks. 27-åringen ligger i meget god posisjon inn på The Mall i finalen av RideLondon Classique. 500 meter fra mål deiser en FDJ-rytter i bakken like foran Moberg, som ikke kan gjøre noe for å forhindre at hun selv følger etter. Hun presser seg til start i EM en uke senere, og Ladies Tour of Norway tolv dager etter der igjen, men fullfører ikke. Slik slutter Moberg sin første sesong i Virtu Cycling.

– Jeg tror ikke det er noe annet enn uflaks. Der skjer det jo ofte mye før mål i spurten, men jeg har klart å holde meg unna de fleste. Men i Kina hadde jeg ingen sjanse og kunne egentlig ikke gjort så mye annerledes. Den andre velten i London var egentlig akkurat samme situasjon så det var nesten litt komisk, sier Moberg til procycling.no.

– Det var liksom på samme skulderen og, så det var bare uflaks det og. Jeg hadde jo også mekanisk trøbbel i EM like etterpå. Da toppet det seg litt. Jeg har syklet i åtte år som proff og har hatt syv år uten skader, bank i bordet. Jeg måtte vel få en sånn sesong jeg og. Det gjør jo noe med deg og man finner veldig ut hva man vil når man blir satt ut av det. Hadde jeg nå begynt å føle at det var feil å sykle mer så hadde det vært lettere å være borte. Men det følte jeg aldri, utbroderer den blide haldenseren.

For å sykle mer skal hun. Allerede i sommer visste hun at hun fikk fornyet tillit i Virtu Cycling, men først på mandag kom offentliggjøringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INGEN UTVEI: Emilie Moberg hadde ingen mulighet til å komme seg forbi FDJ-rytteren som plutselig veltet foran henne i London. Skjermdump: Eurosport Player

Hjernerystelse og tunge tanker

Etter mye motgang og en kort sesong begynte tankene å vandre mot mer negative områder da hjernerystelsen etter RideLondon var på sitt verste.

– Det er ganske frustrerende å ikke gjøre det man vanligvis gjør veldig lett. Man får ikke gjort det uten at man får vondt. Når det går så lang tid som det gjorde så kommer det tanker som «Skal jeg være sånn her resten av livet». Det er litt teit å tenke sånn, men de tankene kommer de og, og man blir litt deprimert, forklarer proffsyklisten om perioden som fulgte etter sesongslutt.

– Sportsdirektør Carmen Small har vært veldig støttende. Spesielt etter den siste velten der jeg fikk hjernerystelse. Det tok mye lenger tid enn det jeg trodde, men laget har gitt meg tid og ikke stresset.

Med den verste perioden bak seg evner Moberg å se på det hele med et litt nytt blikk.

– Du får sett livet ditt litt utenfra. De tre månedene der jeg var ute med hjernerystelse så fikk jeg ikke lov til å sykle eller å trene i det hele tatt. Det var helt merkelig. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre av meg. Det var da jeg så det litt utenfra at jeg veldig fort savnet det å konkurrere. Du får et litt annet perspektiv på det. Sykling er ikke alt, men jeg var veldig klar for å komme tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TILBAKE IGJEN: Halvannen måned etter velten i Kina var Moberg tilbake i ritt i Women’s Tour. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Tilbake i full trening

Etter mye prøving og feiling, begynner kroppen å fungere igjen. Og Moberg trener nå nesten som normalt, med blikket festet mot 2019-sesongen.

– Jeg gleder meg veldig. Men ser at jeg må være realist. Å være ute i tre måneder gjør sitt. Jeg må teste ut ting hele tiden for å kjenne at ting går greit. Det er først nå de siste ukene at jeg har trent 100 prosent normalt. Det var en veldig lang periode der jeg prøvde litt ting, og merket at jeg fikk vondt og måtte stoppe igjen. Det var mye fram og tilbake, og da kommer man ikke i god form.

– Nå er jeg tilbake. Jeg har kanskje hatt to-tre dager med litt hodepine de siste ukene. Så nå går ting stort sett som det skal, og det er veldig deilig.

En lang periode der hun ikke fikk lov til å trene fører til en forsinket sesongstart i 2019.

– Tre måneder på sofaen det gjør noe med formen, flirer Virtu-syklisten.

– Jeg er ikke på det samme nivået nå som jeg var for et år siden. Jeg har en vei å gå tilbake, og tar det steg for steg. Så jeg må være tålmodig. Sesongstarten blir sannsynligvis i Omloop Het Nieuwsblad i starten av mars. Jeg har jo tre måneder på å trene, og sånn jeg ser det nå så tror jeg at jeg skal komme tilbake til den formen jeg trenger å være, spår hun.

– Fysisk har jeg vært sterkere

Til tross for mange tunge stunder, så har Moberg også merket progresjon i den første sesongen etter at hun forlot redet i Hitec-Products. Våren var meget positiv.

– Det var veldig gøy å kjøre finalen i Gent-Wevelgem der vi var fire Virtu-ryttere i en gruppe på 30 som skulle kjøre om seieren det var veldig gøy. Så har jeg hatt flere sånne opplevelser som det i etapperitt på våren i Nederland der mange fra laget har kjørt godt sammen og vært i finalen. Begge de to rittene der jeg fikk egne sjanser til å spurte har veien fram til spurten vært mye enklere enn før og jeg har følt meg mye mer beskyttet i finalene, forklarer hun.

– Fysisk har jeg vært sterkere. Men to av de gangene har jeg jo krasjet 300 meter før mål og ikke fått levert siste spurten, men rittet fram til dit har vært veldig bra. Det er noe jeg har jobbet mye med før å få til veien inn mot spurten. Sånn sett tar jeg med meg det som er positivt. Jeg har fått trent veldig bra og ser på tester og sånt at det fysiske har vært veldig bra. Det var kanskje det som gjorde at jeg dro det litt for langt etter den velten i sommer og. Jeg følte meg så bra, men så var ikke hodet helt med, påpeker Moberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL TILBAKE HIT: Emilie Moberg vil jakte sin første triumf for Virtu Cycling i 2019. Foto: Tim De Waele/Getty Images

Venter på den første seieren

Etter en meget god siste sesong i Hitec Products med flere triumfer ble det ingen seiersjubel i 2018. Femte- og sjetteplass i sesongstarten i Tour Down Under ble de beste etapperesultatene. En seier savnes.

– Det hadde vært veldig gøy. Det har vært så mye uhell i laget vårt i år. Det har stort sett alltid vært noen på sykehuset eller med skader. Resultatmessig var det litt under det vi forventet. Jeg tror det er mange som er gira på å få til noe neste år.

For Moberg sin del er nå fokuset flyttet fra skadeproblemer til sportslige mål i 2019.

– Det er masse spennende som skjer neste år. European Games i Minsk i slutten av juni er en løype som passer meg bra. Så er det mange ritt på våren jeg ønsker å kjøre bra i. Rittprogrammet er ikke helt komplett enda. Så er det jo selvfølgelig Ladies Tour hjemme og VM i Yorkshire. Det er bare å komme seg i form, ler 27-åringen.

 

Tagget med: , , , ,

Les også disse