KVALITETSSIKRING: Tour de l'Avenir er viktig for Tobias Foss denne sesongen. For å komme dit må Norge stille til start i NationsCupen

KVALITETSSIKRING: Tour de l'Avenir er viktig for Tobias Foss denne sesongen. For å komme dit må Norge stille til start i NationsCupen, og derfor valgte Uno-X å bidra med midler til en slunken forbundskasse. FOTO: Scanpix

Uno-X redder U23-satsingen til sykkelforbundet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.01.18 13:36

Del på    

– Vi er takknemlige, sier sportssjefen.

(procycling.no): VM-underskuddet ulmer ubehagelig nære. For Norges Cykleforbunds del vet man foreløpig ikke helt hvordan det vil påvirke forbundets aktivitetsnivå utover sesongen.

Den usikkerheten ønsket ikke de tre gjenværende norske kontinentallagene å leve med.

Sammen med forbundet har de diskutert seg fram til en løsning for hvordan man på best mulig vis skal opprettholde satsingen på U23-landslaget på et akseptabelt nivå.

Det etter at Uno-X Development Team hadde kommet med et generøst tilbud om å dekke alle kostnader og stå for gjennomføringen av Nations Cup-rittene Gent-Wevelgem, Flandern rundt, det lille Fredsrittet og Tour de l’Avenir.

Fremdeles er det forbundet som skal stå for uttak og gjennomføring til mesterskap.

– Det gir oss mulighet til å opprettholde satsingen vi hadde i innværende år. Samtidig frigjør det tid og kan gjøre det mulig for oss å gi et godt tilbud til utøverne i terrenget, samt junior- og dameklassen. Vi vet ikke helt hvor vi lander på det økonomiske, men det kommer til å bli mindre penger enn i fjor. Vi opplever en turbulent periode med et ekstraordinært forbundsting og mulige utskiftninger i styret. Vi vet ikke nå hva et nytt styre eventuelt vil tenke om vår aktivitet og økonomiske rammer. Derfor er vi takknemlige for innspillet fra Uno-X, sier sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund til procycling.no.

Konkurrerer med landslagsdrakter

I utgangspunktet har Uno-X tinget fire plasser til hvert uttak, mens de resterende plassene mest sannsynlig fylles opp av Team Coop eller Joker-Icopal – alt etter hva slags ritt og egenskaper man er på utkikk etter.

Sykkelsjef Jens Haugland forteller at de ikke gjør dette for å få sponsormerkene sine på de norske landslagstrøyene, men at det dreier seg om å legge forholdene til rette for rytternes egenutvikling.

– Er du bekymret for uenighet rundt uttakene til disse rittene?

– Vi ønsker å få med de beste rytterne i Norge, og de som har behov for denne arenaen. Samtidig er det viktig for oss å sikre en plan som gir rytterne muligheten til å kjøre disse rittene. Vi har apparatet og ressursene å løse dette. Vi påtar oss en jobb, og dekker inn en betydelig kostnad for forbundet. Vi skal sykle i landslagsdrakter, men det er ingen tvil om at vi ønsker en påvirkning for hvem av våre ryttere som skal kjøre hvor. Nations Cup er en ting, men vi har også en stor kabal i andre ritt i denne aldersgruppen, sier Haugland til procycling.no.

Mot slutten av sesongen venter etapperittet Tour de l’Avenir og der er det kun de 20 beste landene i NationsCup som blir invitert.

Rittet vil være sesongens hovedmål for Tobias Foss, og det er en av grunnene til at Uno-X valgte å gå støttende inn i forbundets U23-satsing.

– Feil å si at uttakene er nøytrale

Tidligere har uttakene til NationsCupen ligget på helt og fullt ligget på forbundets skrivebord, men slik blir det ikke lenger:

– Det blir feil å si at det er helt nøytralt uttak. Vi får ikke den type uttak som vi har vært vant til de siste fem-seks årene, påpeker Stig Kristiansen som i fjor gikk ut av rollen som landslagssjef og inn i rollen som sportsdirektør i Uno-X-laget.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GIKK FRA FORBUNDET TIL UNO-X: Tidligere landslagssjef Stig Kristiansen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Hvorfor tar dere dette grepet?

– Forbundet hadde ikke ressurser til å gjøre det vi har gjort tidligere, og da har vi tilbudt oss å påta oss de kostnadene. Vi ønsker oss i utgangspunktet fire plasser, men vi kan endre på dette om vi ser andre løsninger som er bedre. For oss går dette også litt på rytterlogistikken. Vi er nødt til å si ifra oss andre ritt for å få logistikken for disse rittene for å gå opp, da er det naturlig at vi også får noe tilbake.

Konkurrerende lag støtter løsningen

I hovedsak vil det si at Uno-X disponerer sine fire plasser fritt, mens det formanes til dialog med forbundet, Team Coop, Joker-Icopal og eventuelt klubblag for å fylle opp ledige plasser.

Per nå har Uno-X hele 9 U23-ryttere i stallen, i tillegg har de sikret seg intensjonsavtaler med Andreas Leknessund, Idar Andersen og Jonas Iversby Hvideberg – som starter sesongen på klubbnivå.

Les også: Gigantunderskudd for Sykkel-VM

Utenom disse er det ryttere som Rasmus Tiller, Iver Johan Knotten, Joakim Kjemhus, Håkon Aalrust og Olav Hjemsæter (med intensjonsavtale hos Coop) som er mest aktuelle for landslagsoppdrag.

– Landslaget bør stille med de best kvalifiserte rytterne til enhver tid. Vi har såpass bra rittprogram at vi føler at våre tre U23-ryttere får gode utviklingsvilkår og muligheter, sier Stian Remme i Joker-Icopal.

Også hans kollega i vest virker positivt innstilt til avtalen:

– Det er ingen garanti for at verken Joker eller oss får rytterne med i uttakene, men når Uno-X – med den største U23-stallen, setter at ressurser og tar på seg utgifter som kommer i forbindelse med gjennomføringen, synes jeg det er rett og rimelig at de har noe forutsigbarhet. Kommunikasjon inn mot forbundet blir fremdeles viktig da det er de som gjør et endelig uttak til alle landslagsoppdrag, sier Magnus Børresen i Team Coop.

Er blir gjort av Sky og Rabobank

Innenfor sykkelsporten er det ikke uvanlig at kommersielle sponsorer også lar det dryppe nedover i de aldersbestemte rekkene på forbundsnivå.

Blant annet har Team Sky vært tett knyttet til British Cycling og i Nederland har Rabobank sponset eget proff- og U23-lag, i tillegg til en omfattende avtale med forbundet (KNWU).

For å få systemet til å fungere i praksis er kontinentallagene nødt til å gi og ta litt når uttakene til de forskjellige rittene skal gjøres.

Les også: Landslagssjefen ønsket i ambisiøs satsing

Sportssjefen i forbundet tror ikke løsningen vil by på altfor store utfordringer.

– Så lenge det er vi som tar ut laget, ser jeg ikke at dette skal by på problemer. Det har alltid vært diskusjoner rundt laguttak, og slik skal det være. Jeg tror verken Joker eller Coop har interesse av å få inn egne ryttere i konkurranser som passer bedre for andre typer, sier Falk.

Haugland i Uno-X påpeker at ikke alle ryttere vil være tilgjengelig til konkurransene etter hvert som sesongen skrider fram.

– Slik jeg lærte å kjenne denne aldersklassen i fjor, så vil vi oppleve å ha romslighet underveis. Hvis det går på skadesituasjon eller om det er ryttere fra andre lag som tar voldsomme steg, så er det mulig at vi stiller med tre mann i stedet for fire. Det vil også være mulig for de andre kontinentallagene å varsle om at de ikke ønsker å delta i et ritt, og at vi i stedet kjører med et rent U23-mannskap.

Uno-X-laget planlegger også en egen høydeleir i forkant av Tour de l’Avenir. Det skjer i regi av laget og er ikke en del av avtalen med Norges Cykleforbund.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse