Prøv Procycling Pluss idag

DET NESTE STEGET: Fra 2022-sesongen vil Uno-X Pro Cycling Team ha et eget damelag som skal inn i Women's World Tour. FOTO: Jan Brychta

Uno-X med satser i Women’s World Tour fra 2022

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.09.20 14:00

Del på    

«Det neste steget» er bestemt.

(procycling.no): Sykkelsjef i Uno-X Pro Cycling Team, Jens Haugland, hadde med seg store nyheter da han inntok TV 2s Tour de France-sending, fredag ettermiddag.

Det er nemlig klart at sykkellaget han styrer skal stable en egen kvinnesatsing på beina i 2022. Også den skal innta landeveien under navnet Uno-X Pro Cycling Team.

– Vi lar 2021 passere som et slags hvileår, men også en periode vi kan bygge opp strukturen og finne de rette menneskene til forskjellige posisjoner i satsingen vår. Så, i 2022, tar vi sats og lanserer det damelag i WorldTouren. Det er et viktig punkt i videreføringen og forsterkningen av prosjektet vi har satt igang. Man skal kunne kjenne igjen det som er Uno-X-stemplet i dag hva angår ressursbruk, utstyr og utvikling, men også goder som lønn, forsikring og pensjon, sier Jens Haugland til procycling.no.

Dansker og nordmenn vil dominere

Som på herresiden vil satsingsområdet speile interessene til moderskipet og energiselskapet Uno-X og hovedsakelig kretse rundt norske og danske ryttere.

Les pressemeldingen fra Uno-X her!

Haugland estimerer et sted rundt 10-12 ryttere i første omgang. Han åpner også opp for å tre ut av det skandinaviske markedet for den rette utøveren:

– Vi har alt ambisjoner og tanker rundt hvem som skal være med i satsingen. Basis er norske og danske ryttere, men vi kan også vurdere å flytte blikket utover det skandinaviske markedet.

Kontinuerlig utvikling siden høsten 2016

Uno-X Pro Cycling Team har vært i stadig utvikling siden den høsten 2016 ble klart at herrene Vegar Kulset og Jens Haugland startet et lag på kontinentalnivået. Den gangen var det miljøene i Ringerike sykkelklubb, Lillehammer CK og Team Ringeriks-Kraft som dannet grunnlaget for satsinga. Senere den høsten ble Kurt Asle Arvesen hentet fra Team Sky som lagets sportslige leder.

Den påfølgende høsten meldte Stig Kristiansen overgang fra rollen som landslagssjef i Norges Cykleforbund. Laget tok etter hvert navnet Uno-X Norwegian Development Team.

procycling.no (+): – Vi har ikke det samme underdog-stempelet

I april 2019 bekreftet laget at de kom til å søke lisens som Pro Team i 2020, altså det neste øverste nivået i sykkelsporten. Satsinga Dare Bikes Development Team ble startet opp for å rendyrke norske klatrere, og foran neste sesong er det klart at denne satsinga tar steget opp som kontinentllag.

Uno-X har også slått seg opp på arrangørsiden. Tidligere i høst ble Uno-X Development Weekend arrangert for tredje gang. Haugland & Co. har også gått inn og reddet etapperittet Tour de Hallingdal, som i dag bærer navnet Uno-X Tour te Fjells.

Tobias Svendsen Foss tok steget ut til Jumbo-Visma fra lagets rekker i år, mens det alt er klart at Andreas Leknessund sykler for Team Sunweb fra 2021-2023.

Ingen planer om oppgradere ytterligere

Denne gangen er det altså kvinnene som får hovedfokus. Satsinga som ser dagens lys i 2022, skal ta steget rett inn Women’s World Tour.

procycling.no (+): Norsk proffrytter har alt satt seg på skolebenken

Ifølge Haugland er det ingen umiddelbare planer om å oppgradere ytterligere på herresiden av satsinga. Som UCI Pro Team kan laget i utgangspunktet motta invitasjon til Grand Tours, selv om de ikke automatisk betinger plass på sykkelsportens neste høyeste nivå:

– Vi er egentlig veldig tilfreds med statusen vi har på systemet vårt totalt sett. Nå har vi et eget Pro Team og får et lag i WorldTour på kvinnesiden. Hva framtida bringer har jeg lært meg at man ikke vet helt sikkert. Vi skal vente og se, og tar til enhver tid de avgjørelsene vi mener er riktige for vårt system.

PS: Uno-X Pro Cycling Team har i dag 23 ryttere i stallen. 6 av disse er dansker, resten er nordmenn.

Tagget med: ,

Les også disse