FORENER KREFTER: Lederne i Lillehammer og Ringerike sykkelklubb, David Tofthagen og Tommy Berglind, sammen med sponsor Jens Haugland fra Uno-X.

Storstilt fusjon i norsk sykkel danner nytt talent-lag

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 3.09.16 11:10

Del på    

– En stor dag for norsk sykkelsport, sier partene.

STAVANGER (procycling.no): Møterom «Confidence» virket et egnet sted for å annonsere det partene betegner som «en av de største avtalene inngått» i norsk sykkelsport.

Under en pressekonferanse på Clarion Hotel Energy i Stavanger lørdag, ble det kjent at Lillehammer Cykleklubb, Ringerike sykkelklubb og Ringeriks-Kraft forener krefter for å etablere et nytt utviklingslag for unge, norske talent. Laget skal hete Uno-X Hydrogen Development Team.

– Dette er en stor dag, en stor dag norsk sykkelsport, sier Leonard Snoeks, sportsdirektør i Ringeriks-Kraft, til procycling.no.

Under Tour des Fjords har partene inngått en intensjonsavtale for et tettere samarbeid. Det skal nå etableres et selskap som skal eies 50/50 av klubbene selv. Uno-X er den økonomiske garantisten for prosjektet.

Snoeks trekker frem klubbene selv, Lars Holm og Jens Haugland i Uno-X som sentrale drivkrefter bak etableringen av samarbeidet.

– Klart dette er en stor dag. Dette skal utvikle norsk sykkelsport videre. Fremdriften som ligger der nå er veldig, veldig bra. Den reisen har vi lyst å bygge opp under og gjøre det på vår måte, forteller Haugland i Uno-X Gruppen til procycling.no.

– Sykkelklubbene Ringerike og Lillehammer kjenner vi godt. De representerer en sunn utviklingskultur av unge talenter i en region som er oss nær og kjær. Dette laget skal skape et naturlig neste steg for unge ryttere, sier Haugland.

Drakten er hovedsakelig hvit, et symbolsk fargevalg med tanke på lagets talentfokus. Samtidig finnes en grønn og en blå stripe på hver arm, for å representere klubbene.

NTG-koblingen
Klubbene har tette bånd til toppidrettsmiljøene på NTG-skolene i Bærum og på Lillehammer. Disse blir en viktig samarbeidspartner i den nye modellen, ifølge Haugland.

– NTG-skolene er ingen formell part i avtalen. Men vi ønsker å videreføre samarbeidet som eksisterer i dag på en fornuftig måte. Vi skal videreføre og forsterke denne relasjonen, sier Haugland – som ikke vil kommentere de økonomiske rammene for det nye kontinentallaget.

Uno-X har et stort, økonomisk engasjement i norsk sykkelsport. Sykkelklubbene Lillehammer, Stavanger og Ringerike, samt flere av kontinentallagene har drivstoffleverandøren som støttespiller. Det samme har rittene Tour des Fjords, Tour of Norway og Ladies Tour of Norway.

– Rammer er noe som ikke er helt bestemt ennå. Men jeg tror sykkelsporten kjenner Uno-X som en raus, men nøktern bidragsyter, sier Haugland.

– Også er det viktig å understreke at dette er et talentlag. Dette skal ikke være for gamle slitere som har vært på veien i 20 år og er på vei ned i sin karriere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: Leonard Snoeks gleder seg over den storstilte samarbeidsavtalen i øst. (foto: procycling.no)

FORNØYD: Leonard Snoeks gleder seg over den storstilte samarbeidsavtalen i øst. (foto: procycling.no)

Sportsdirektør Snoeks avslører imidlertid at laget vil ha større rammer enn det nåværende Ringeriks-Kraft.

– Dette kommer til å bli en ny hverdag for mange. Vi skal skape forutsigbare rammer, bygge drømmer og ta vare på de unge, slik at de kan ta steget til de beste konti-lagene eller ut internasjonalt, sier Snoeks.

– Dette gleder vi oss veldig til. Vi skal være strukturerte og fokusere på gode resultater, men vi skal også bygge gode verdier. Det blir en ny vår, nye budsjetter som styrker vår satsning i alle ledd, fra klubbnivå og oppover. Dette er en av de største avtale inngått, sier sportsdirektøren til procycling.no før 3. etappe i Tour des Fjords.

Joker-koblingen
31-åringen Snoeks er selv tidligere eliterytter og syklet to sesonger for Maxbo-Bianchi, det nåværende Joker-Byggtorget. Forbindelsene mellom Ringeriks-Kraft og Joker-Byggtorget er både gode og tette, og det skal de fortsette å være, selv om sistnevnte ikke har formel part i den nye samarbeidsmodellen. Flere av Joker-lagets nåværende ryttere kommer fra enten Lillehammer CK eller Ringeriks-Kraft.

– Vi er en konkurrent til Joker og skal fortsatt være det. Men vi har sett at det er mange ryttere som ikke er klare for de beste konti-lagene. Det er vår misjon å tette det hullet, sier Snoeks.

– Dette skal være ungt, dynamisk og bestå av gutter som virkelig står på. Ryttere vi mener kan kjøre gode løp i mellomsjiktet, det vi ser på som morgendagens helter. Dette blir det beste springbrettet for unge ryttere, sier sportsdirektøren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

874324d9-5ffd-427a-b59c-c04682e7a0fb-main_image-2

Haugland presiserer at Joker-Byggtorget ikke er del av den formelle avtalen som skal tegnes, men understreker samtidig at kontinentallaget på ingen måte vil holdes utenfor pyramide-modellen. Snarere tvert imot.

– Joker-Byggtorget har en naturlig, uformell plass i denne modellen, sier Haugland i Uno-X.

– Vi har hatt en god dialog med aktørene vi ønsker å samarbeide med på lang sikt. I praksis skal dette laget være en konkurrent med Joker, men vi skal også være bekjent vår plass i sykkel-Norge. Og vi vil bare applaudere hvis Joker-Byggtorget ser potensiale i våre ryttere.

Gino van Oudenhove, sportsdirektør i Joker-Byggtorget, ønsker naturlig nok den nye avtalen velkommen.

– Dette er en viktig avtale. Vi har veldig bra forhold til klubbene involvert. Det vil være et stort pluss for oss at noen tar vare på de yngste rytterne i U23-klassen. Det kan være et bra mellomsteg opp til oss, sier den belgiske sportsdirektøren til procycling.no.

Tagget med: , , , ,

Les også disse