SLIK SKAL DET GJØRES: Gianni Moscon og Ian Stannard unngår fortauet, og holder seg på brosteinen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Trosset advarslene fra UCI

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 26.02.17 09:34

Del på    

Sagan, Van Avermaet og Vanmarcke kjørte på fortauet under Omloop Het Nieuwsblad. Det fikk ikke forfølgergruppen lov til.

(procycling.no): Kort tid etter målgang i lørdagens Omloop Het Nieuwsblad flokket flere sportsdirektørene seg rundt UCI sine kommissærer. Både før, og under, det belgiske endagsrittet påpekte kommissærene at reglene forbyr sykling på fortauer og sykkelstier. Flere ganger ble advarslene ignorert av rytterne i gårsdagens klassiker. Spesielt et brosteinsparti skaper irritasjon i feltet.

148 kilometer ut i rittet kommer Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Greg Van Avermaet (BMC), Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac) og resten av teten samlet inn på brosteinspartiet Mater. Ved siden av sektoren, som også er kjent som Karel Martelstraat, løper et asfaltert fortau. Trioen benyttet seg av dette over store deler av den to kilometer lange brosteinssektoren, og holder helt til mål. Greg Van Avermaet er raskest i spurten.

Når forfølgergruppen når samme område med brostein, blokkeres fortauet av en motorsykkel med en av UCI sin kommissærer. Det forteller sykkelfotograf Tim De Waele til Cyclingnews.

– Gruppen, der blant annet Jasper Stuyven, Gianni Moscon, Matteo Trenitn og Ian Stannard satt, ble rasende da de oppdaget motorsykkelen på fortauet, hevder fotografen.

Trek-Segafredo-rytter Jasper Stuyven bekreftet historien etter målgang.

– Jeg kjørte som en amatør i spurten. Faktisk er Felline dagens vinner, fordi de andre kjørte på fortauet. Det fikk vi høre at vi ikke fikk lov til å bruke, sier Stuyven til Cyclingnews.

Stuyven sin lagkamerat, Fabio Felline, var bestemann bak tettrioen, og tok fjerdeplassen.

– Vi skjønner ikke hvorfor de første rytterne ikke kunne bli diskvalifisert. Alle vet at det ikke er lov å kjøre der. Alle så at de gjorde det. Det er ikke jeg som bestemmer dette, det gjør dommeren, men om reglene er slik så skal de gjelde for alle, beretter Felline.

UCI advarte mot sykling på fortau

Trek-Segafredo sin sportsdirektør, Dirk Demol, var rasende etter målgang. Han parkerte bilen, og startet jakten på kommissærene.

– De syklet på fortauet i to kilometer. For to dager siden hadde vi et møte med UCI, der de sa spesifikt at nå ville de begynne å håndheve disse reglene. Fredag gjentok de beskjeden, og la til at de også ville agere ved å sjekke TV-bilder etter rittet. Under rittet i dag sa en av kommissærene spesifikt at etter 148 kilometer var det forbudt å bruke fortauet, og at man måtte sykle på brosteinen. De første rytterne syklet på fortauet, og våre ryttere på brosteinen, forteller Demol.

Luke Rowe syklet inn til sjetteplass. Sky-rytteren forteller at rytterne var fullstendig klar over hva de hadde lov til.

– Vi ble fortalt i dag morges at vi ikke skulle sykle på sykkelstier og fortau, da ville man bli kastet ut. Over Karel Martelstraat syklet vi hele partiet på brosteinen. Jeg har nettopp kommet i mål, så jeg har ikke sett hva de andre gjorde. Det er en gråsone, men det er opp til kommissærene, sier Rowe, som mener det ikke var avgjørende at Sagan og co. fikk sykle på fortau.

– Om de syklet på brostein eller på fortau, så var de tre de sterkeste rytterne i rittet, konstaterer den 26 år gamle waliseren.

Van Avermaet: – Det kan ikke kontrolleres

På pressekonferansen etter premieseremonien fikk vinneren, Greg Van Avermaet, spørsmål rettet mot seg om fortausyklingen. Belgieren mener det er for vanskelig å kontrollere rittene på den måten UCI ønsker.

– Vi hørte om reglene, men i ritt som dette så fungerer det ikke med slike regler. De prøvde noe liknende for fire-fem år siden på en annen sektor i Kuurne-Brussel-Kuurne. Da kjørte teten på fortauet, og hovedfeltet på brosteinen. Det må gjøres som i Flandern rundt, der det ikke er mnulig å kjøre på fortauet, sier den regjerende olympiske mesteren.

– Om du skal ha slike regler så må det gjøres på den rette måten. I Flandern er det umulig. Etter starten så må du da ta ut halve feltet fordi du må bruke fortauet og sykkelstier for å avansere i feltet. Om det er en velt, så må du manøvrere rundt den via fortauet. Det kan ikke kontrolleres.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse