– Dette er svært beklagelig, men vi har heldigvis hatt en god dialog med arrangøren og er svært glad at arrangøren ønsker å arrangere rittet og opprettholder deler av rittilbudet, sier arrangementsansvarlig i Norges Cykleforbund Cato Karbøl i en pressemelding fra forbundet, hvor det blir kjent at årets Tour de Hallingdal (5.-8.juli) ikke lenger arrangeres som en del av Norgescupen.
Etter at man først hadde store problemer med å få nok arrangører til årets Norgescup, er situasjonen igjen ganske prekær for de nest beste syklistene i Norge. Tour de Hallingdal kom inn som Norgescup-ritt i 2017, etter å ha blitt arrangert med stor suksess som et lokalt ritt. Det endte med et økonomisk underskudd, men rittet har vært klart ønsket med videre av NCF.
Med økte kostnader knyttet til de nye forskriftene til vakthold, ble arrangøren dermed med under forutsetningen om at de kunne kreve en startkontingent som var høyere enn grensene til NCF.
– Det har vært en prosess hvor avgjørelser er tatt i beste mening, for sykkel-Norge vil ha dette rittet. Jeg har fremdeles tillit til folkene i forbundet, men prosessen ble feil. Blant annet var det meningen at startkontingentene skule være tema på sykkeltinget, men der dreide alt seg om Sykkel-VM. Det har gitt uheldige utslag, for eksempel hadde de kun tre søkere til Norgescup-rundene i år, sier Ole Christian Nymoen, rittleder for Tour de Hallingdal, til Hallingdølen.
Tror ikke på mange Norgescup-syklister
Da invitasjonene til Tour de Hallingdal gikk ut var det derfor med startkontingent utover NCFs regelverk (1800 kroner mot 1040 kroner som hadde vært tillatt) og for tre uker siden ble arrangøren informert om at det hadde kommet inn klager på at de brøt med det gjeldende regelverket. De samme begrensningene gjelder ikke for turritt.
– Torsdag kveld hadde lovutvalget i forbundet saken til behandling. De ga oss et negativt svar på søknaden om høyere startkontingent, selv om dette var avklart med forbundet i forkant. De begrunnet det med gjeldende lover og regler, sier Nymoen.
Istedenfor et etapperitt over fire dager med Norgescup-standard, blir det nå et turritt over tre dager. Der skal det tas tid på to av de minst trafikkfarlige strekningene.
– Vi får ikke 200 Norgescupsyklister til dette arrangementet. De store lagene tar nok ikke turen hit, men vi håper at noen kommer og tar det som god trening. Vi risikerer jo å floppe, at det ikke kommer så mange. Vi har mistet flere måneder med markedsføring av et slikt type ritt, sier Nymoen.

I LEDELSEN: Kristian Aasvold vant Norgescupen i Skien og leder fremdeles sammenlagt. FOTO: Norges Cykleforbund
– Hjelper ikke å kjøre turritt
Blant de som ikke kommer er Kristian Aasvold (Team Coop), som leder Norgescupen sammenlagt etter tre runder. På papiret var Tour de Hallingdal, sammen med åpningsrunden i Skien, rittet som passet ham best denne sesongen.
– Grunnen til at jeg ville kjørt er jo at jeg hadde ledet Norgescupen. Det blir nok noe annet ritt som blir prioritert nå eller en treningsperiode, sier han til procycling.no på telefon fra Danmark.
Der har han tidligere på dagen spurtet inn til en femteplass i Fyen Rundt. Han spøker med at nå som Tour de Hallingdal er avlyst, så han seg nødt til å trene på spurten før den neste og siste Norgescup-runden i Bærum 4. august.
Både resultatet og det faktum at han deltar i et dansk 1.1-ritt er med på å vise at det ikke er ryttere som Aasvold som lider mest av avlysningen av Tour de Hallingdal.
– For de på nivået under er det veldig kritisk, vil jeg si. De har jo nesten ikke ritt. Fire Norgescup-ritt og et par UCI-ritt i Norge er det de har. Det er veldig synd for norsk sykkelsport at regler skal gjøre at det blir slik, mener Aasvold.
Han sier at «det er vel og bra» at Tour de Hallingdal fremdeles kommer til å bli arrangert som et turritt, men er klar på at klubbrytterne ikke er tjent med en hverdag hvor turritt blir arenaen for matching.
– Det hadde kanskje vært bedre med et litt annet oppsett for Norgescupen. Det er nok vanskelig for arrangører å få det til, men til neste år kunne det vært smart å se på en annen modell for å få inn flere ritt. Det er mange turritt, men klubbrytterne trenger matchingen fra kontinentalrytterne og de beste klubbrytterne for å ta steget videre og vise seg fram. Da hjelper det ikke å kjøre turritt, sier Coop-rytteren.

WESTGAARD: Kristoffer Westgaard (til høyre) ble nummer to i Gylne Gutuer og er nummer to sammenlagt i Norgescupen etter tre ritt. Foto: Norges Cykleforbund
Viktig for matchingen
Mannen som har vist seg som den sterkeste på klubbnivå så langt i Norgescupen er Kristoffer Ylven Westgaard (Asker CK), som ligger oppe på en andreplass i sammendraget etter at han syklet inn til andreplass i forrige helgs Gylne Gutuer.
– For min del har det vært et ritt som normalt sett går når man har litt ferie fra ritt og slikt etter NM. Nå som jeg ligger på andreplass i Norgescupen er det selvfølgelig et ritt jeg kunne sanket inn mer poeng. For veldig mange har det mye å si angående matching før høstsesongen starter hjemme i Norge. Det er absolutt veldig synd at de må avlyse, og i hvert fall så kort tid før. Det er mange som har gjort store endringer i planene sine for sommeren for å få det lagt inn i kalenderen, og så avlyser man to uker i forkant.
– Det er ingen tvil om at hvis vi kun tenker Norgescup i Norge, så er det ingen tvil om at det er et altfor dårlig tilbud. Nå som Tour de Hallingdal er avlyst blir det jo plutselig kun fire ritt vi får kjørt på det nivået og matchet oss mot kontinentalrytterne, sett bort fra UCI-rittene. Men der er det heller ikke alle klubblagene som får kjørt. Det er ingen tvil om at det er få ritt.
Han forteller at han tviler på at han selv tar turen til Hallingdal og tror heller ingen andre Asker-ryttere vil kjøre rittet. Fokuset for dem vil nok heller bli rettet mot U6 i Sverige uka.
For Westgaard, rent egoistisk sett, er ikke nødvendigvis selve avlysningen av rittet dårlige nyheter for sjansene til å ta sammenlagtseieren i Norgescupen.
– Hvis vi skal se så enkelt på det, er det jo ingen tvil om at Aasvold går bedre oppover enn hva jeg gjør. Når planen var at det skulle være fem Norgescup-ritt og det er hva man har innstilt seg på, så var jeg gira på å kjøre Hallingdal og hente så mange poeng som mulig. Så får en heller tape litt poeng og gå for å ta det inn i Bærum. Ser du bare på poeng og løypa i Hallingdal er det til fordel for meg i forhold til Aasvold. Men jeg skulle gjerne kjørt.