MERKER ALVORET: Odd Christian Eiking er usikker på hvor lang tid det tar før han kommer igang etter sykdomsperiode i etterkant av Critérium du Dauphiné. - Jeg har følt meg bedre i år, sier 24-åringen og snakker om månedsskiftet februar/mars. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Det er Tour de France. Jeg vet ikke helt hva som venter

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.07.19 20:44

Del på    

Odd Christian Eiking usikker på egen form etter sykdom.

BRÜSSEL (procycling.no): Det klirret i champagneglass og det ble slafset i fingermat da Wanty-Goubert inviterte til Tour de France-vorspiel ved fasjonable Espace Wallonie.

Her ble samtlige ryttere presentert for de inviterte, inkludert en førstereis fra Askøy utenfor Bergen.

Vi kjenner 24 år gamle Odd Christian Eiking som en rytter som skyter fra hofta både på og av sykkelen, men foran den gedigne sykkelfesten som starter i Belgia lørdag – er nordmannen litt avslepen i uttalelsene sine.

– Hvordan er formen din?

– Jeg tror den skal være bra. Jeg har følt meg bedre, jeg har det. I mars i år følte jeg meg veldig bra. Jeg var bra i starten av Dauphiné og, så fikk jeg sykdom for første gang i år der. Det ble en uke sengeliggende som ikke var ideelt. Heldigvis kom jeg meg igjen og fikk gjennomført en treningssamling. NM var helt greit, så jeg får håpe at de siste forberedelsene gjør at jeg er der jeg burde være, sier Eiking til procycling.no i den belgiske hovedstaden.

– Hadde jeg kommet fra seier, hadde jeg sagt at etappe 3 er min

Etappe tre mot Épernay byr på en flat innledning og en knallhard avslutning. Nå snakker vi selvsagt Tour de France, hele verdenseliten og ryttere i knallbra form – og det alvoret har visst også begynt å sige innover vestlendingen.

– Hadde jeg kommet hit nylig fra en seier eller en solid prestasjon, så hadde jeg sagt at etappe 3 er min. Selvsagt håper jeg at jeg kan kline til på den dagen, men det er alt på dag 3. Det er Tour de France. Jeg vet ikke helt hva som venter. Jeg sitter ikke og lader opp alt av mental energi foran den etappen der, medgir han.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Dag tre av touren har også etappestart i byen Binche. Her har også Wanty-gruppen sitt hovedsete. Det mobiliseres derfor voldsomt når selveste Tour de France svipper innom. Det for å markere at det er 50 år siden Belgias største syklist, Eddy Merckx, kjørte seg inn i sin aller første gule ledertrøye.

– Laget er veldig gira. Dette er kjempestort. Alle sponsorene er her fra området. Alle er motivert for at vi skal gjøre det bra og vise oss fram fra starten av, sier Eiking.

Sjefen tror på godt resultat

Hovedskissen til Wanty-laget er naturlig nok en solid sammenlagtplassering for Guillaume Martin. Den lille, klatresterke franskmannen skal likevel ikke holde nordmannen i altfor fast grep.

Det mener i hvert fall ikke sportsdirektør Steven De Neef:

– Han har mye talent. Det er hans første Tour de France, men jeg tror han kan få til et skikkelig godt resultat på en god dag. Kanskje ikke på de tøffeste fjelletappene, men på en av dagene innimellom der. Det er noen korte bakker vil passe ham bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØRSTE LAG UT: Lagkaptein Guillaume Martin tok med seg Eiking og de seks andre Tour de France-uttatte Wanty-rytterne ut på podiet på et fullstappet Grand-Place i hjertet av Brüssel. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

– Får han frihet til å prøve seg, eller vil han måtte holde seg tett på lagkaptein Guillaume Martin?

– Noen ganger må han være tett på kapteinen sin, men det gjelder ikke for alle etappene. Andre dager kan han kjøre på et måte som passer ham selv for å gå et etter resultater, hvis han ønsker det, sier De Neef.

– Jakte etappeseirer hele veien

Som et lite lag i den store sammenhengen, blir det gjerne opp til Wanty, Cofidis, Total Direct Energie og Arkéa Samsic å sette preg på de mer hendelsesfattige etappene.

– Gir det deg litt mer spillerom når du sykler for et av de minste lagene i touren?

– Det er mange etapper hvor det nesten ikke er ryttere som vil av gårde. Da blir omtrent, slik som jeg har hørt det, prokonti-lagene dyttet litt fram av de andre rytterne for å slippe dem av gårde. Men på de etappene hvor alle vil i brudd, er det ingen fordel – eller det har ikke noe å si. Noen dager kan det være en liten fordel, men andre dager er det de sterkeste rytterne som kommer seg av gårde, påpeker Eiking.

Han sier følgende om lagets strategi og egen rolle:

– Den første uka er det både spurtetapper og tøffe etapper, men vi får se da. Hvordan jeg føler meg. Om jeg kommer inn i rytmen med en gang, eller om det tar litt lengre tid. Jeg vet ikke, jeg er litt spent på det selv. Det blir å prøve å jakte etappeseirer hele touren, egentlig. Og som en bonus prøve å være litt oppe i sammendraget med Guillaume Martin (lagkaptein, vår anm.).

Snarlig kontraktsavklaring

Det er liten tvil om at nordmannen har funnet seg godt til rette i belgisk sykling og det nest øverste nivået av internasjonal sykkelsport.

Tidligere i sommer innrømmet han var i dialog om ny kontrakt i forkant av touren.

– Jeg trives veldig godt, og har fått et tilbud herfra. Jeg har også snakket med andre lag i den øverste divisjonene. Der jeg er nå i karrieren, har jeg det veldig bra her med det løpsprogrammmet Wanty har. De tilbyr meg en rolle i laget og alt sånt. Jeg er veldig motivert for dette laget. Jeg føler jeg får gjort sykling slik som jeg liker det.

De Neef bekrefter at laget «ønsker å satse videre på nordmannen» og at de håper at «han kan signere i løpet av kort tid».

– Det blir ingen problemer

Mot slutten av oppholdet i franske Groupama-FDJ gikk det skeis mellom 24-åringen og lagledelsen.

Det var ikke alltid han ønsket å utføre oppgavene som ble tildelt han underveis i rittene. Etter å ha blitt kastet ut av FDJ-laget under vueltaen i 2017, fikk han også et ry på seg for å være vanskelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PLAN A: Det er lille Guillaume Martin Wanty-laget samler seg rundt når det gjelder sammendraget. (Photo by Chris Graythen/Getty Images)

Sjefen hans i Wanty-systemet er ikke bekymret for at det blir slitasje i samarbeidet mellom han og lagkaptein Martin underveis i touren.

– Hvis han er trygg på at Martin kommer til å kjøre inn et godt resultat, så er jeg trygg på at han kommer til å hjelpe ham. Det blir ingen problemer.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Om episodene i Frankrike nevner Eiking selv én av tingene han likte dårlig innenfor systemet til Marc Madiot.

– Det har vært noen ganger med ryttere i starten av 30-åra, som har vært litt avdanket, og så forventer de at de unge skulle kjøre for ham. Jeg følte at jeg hadde mer å bidra med, og de ble det nok noen «error’er» oppe i hodet mitt, som kanskje ikke var riktig fra min side heller, sier Eiking foran Tour de France-debuten.

– Hvor bundet kommer du til å være til Martin og det han skal gjøre?

– Jeg er ikke veldig bundet. Vi prøver å hjelpe hverandre. Viser han superform og virkelig kan gjøre det store her nå, så blir det å hjelpe ham. Men det blir det uansett, sant. Vi prøver å hjelpe hverandre på de etappene en av oss har muligheter. Jeg har en relativt fri rolle, altså, konstaterer han.

Tagget med: , , , ,

Les også disse