Prøv Procycling Pluss idag

KLATREKONGE: Amets Txurruka tok fredag kommandoen i kampen om Tour de Fjords prikkete trøye. Foto: Even Emberland, procycling.no

Tour de France-helt lover flere angrep i Norge

Even Emberland
Tips meg

Publisert 30.05.14 20:04

Del på    

- Det er uaktuelt å gi fra meg trøya, sier baskeren.

FORSAND (procycling.no): Etter flere år med Tour de France som World Tour-syklist, kjemper Amets Txurruka (Caja Rural) i år en kamp i Tour des Fjords.

Den 56 kilo tunge baskeren er verdenskjent i sykkelmiljøet etter sine utallige angrep og bruddforsøk i store ritt.

Denne uka har han satt sitt preg på det norske etapperittet. På onsdagens åpningsetappe til Ulvik sikret han klatretrøya.

Klassisk Txurruka
Den mistet han torsdag til Tsgabu Grmay.

I Sør-Rogalands indrefilet fredag var 31-åringen nok en gang sulten på å vise seg fram. På den kuperte 163 kilometer lange etappen var han på tokt. Først på veien sammen fire andre.

– Hovedmålet mitt for rittet var å vinne en etappe. Det gikk ikke på onsdag, så da måtte jeg jo forsøke igjen. Vi jobbet bra, men det gikk ikke fort nok, sier Txurruka til procycling.no på Forsand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOSTER: Amets Txurrukas kjørestil koster mye krefter. Her tar han seg inn før han skal på podiet og motta Forsands hyllest etter den tredje etappen i Tour des Fjords. Foto: Even Emberland, procycling.no

KOSTER: Amets Txurrukas kjørestil koster mye krefter. Her tar han seg inn før han skal på podiet og motta Forsands hyllest etter den tredje etappen i Tour des Fjords. Foto: Even Emberland, procycling.no

Baskeren sikret seg ti klatrepoeng underveis før han angrep og syklet solo fra det var 48 kilometer igjen.

– Det ligger ikke i min natur å vente på feltet selv om jeg vet vi kommer til å bli hentet. Da bruddkameratene stoppet opp, kunne jeg jo bare angripe igjen, smiler 31-åringen.

Les også: Kristoff frakjørt av 21-årig danske

– Uaktuelt å gi den fra meg
Til tross for at Txurruka har vært i brudd to av tre dager, lover han å forsøke igjen. Han vil ikke la klatretrøya glippe uten å kjempe for den.

Først bare gliser han til svar på procycling.nos spørsmål om han skal i flere brudd til helga.

– Selvsagt skal jeg det. Nå har jeg jo ei trøye å forsvare. Det er uaktuelt å gi den fra meg nå. Om jeg kommer i posisjon til å kjempe om en seier, blir det bare en bonus.

– Både på lørdag og søndag?

– Hvert fall i morgen. Jeg har kikket på løypa, og den ser ut til å ha flere fine bakker jeg kan kose meg i foran feltet. Det hadde vært godt å sikre trøya allerede på den fjerde etappen. Da slipper jeg å tenke på den på søndag, svarer Caja Rural-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amets Txurruka podiet Tour des Fjords

BELØNNINGEN: Etter hyllesten på podiet bar det til dopingkontroll for Amets Txurruka. Foto: Even Emberland, procycling.no

Etter fredagens etappe er han sju poeng foran Grmayi klatrekonkurransen. 

Barndomsminner fra norske veier
Txurruka, hvis fornavn Amets på norsk betyr «drøm», drømmer seg bort langs fjordene og fjellene i Tour des Fjords. Tilbake til fortiden.

31-åringen har syklet opp utallige episke fjell i både Alpene og Pyreneene, men de norske bakkene får ham til å tenke på Baskerland og regionen han er fra.

– Det er lett å miste konsentrasjonen her i Norge. Det har vært fantastisk å se fjordene, og når veien slynger seg oppover på smale, svingete og bratte veier, kommer gode minner fra barndomsårene i Baskerland.

Som basker satset Txurruka på sykling i Euskaltels utviklingslag i Orbea tidlig på 2000-tallet. Før 2007-sesongen fikk han endelig kontrakt med den oransje armé.

– Vueltaen står meg nærmest
Klatreren takket for tilliten med å vinne prisen for å ha vært Tour de Frances mest offensive rytter i 2007 samtidig som han ble tredjemann i kampen om den hvite ungdomstrøya.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN GANG DA: Amets Txurruka ble ikledd den hvite ungdomstrøya på Champs-Élysées i Tour de France 2007 etter å ha blitt nummer tre i konkurransen. Foto: Tim De Waele, (c)TDWSport.com

DEN GANG DA: Amets Txurruka ble ikledd den hvite ungdomstrøya på Champs-Élysées i Tour de France 2007 etter å ha blitt nummer tre i konkurransen. Foto: Tim De Waele, (c)TDWSport.com

Deretter fulgte fem år hvor han kjørte både touren og Vuelta a España hvert år for det baskiske laget.

31-åringen savner ikke å sykle verdens største ritt og være del av World Touren.

– Jeg trives i Caja Rural. Det føles som om vi er en stor kameratgjeng som reiser rundt i Europa på sykkeltur. Og vi får fortsatt sykle vueltaen, rittet som står meg aller nærmest.

– Hva skal du finne på i vueltaen i år da?

– Jeg skal kjøre som vanlig og gå i brudd og jakte klatrepoeng. Hva annet kan jeg egentlig gjøre? smiler Txurruka.

Amets drømmer om flere klatretrøyer. Aller helst skal han stå med en på podiet i Santiago de Compostela 14. september i år når Vuelta a España avsluttes.

Men først må han forsvare den han har kapret i Tour des Fjords.

Etapperittet fortsetter torsdag med den fjerde etappen.

Den følger du direkte på procycling.no fra klokka 13:20.  

Tagget med: , , ,

Les også disse