Prøv Procycling Pluss idag

TO MULIGHETER: Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen er nødt til å gjøre det på hver sin måte om de skal prestere for Norge under OL i Rio de Janeiro. Til venstre: Odd Christian Eiking som blir med deler av det norske laget til høyden i forkant.

TO MULIGHETER: Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen er nødt til å gjøre det på hver sin måte om de skal prestere for Norge under OL i Rio de Janeiro. Til venstre: Odd Christian Eiking som blir med deler av det norske laget til høyden i forkant.

Mener Norge har tre OL-alternativer

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.06.16 12:06

Del på    

- Han er ikke den første som blir hentet i et brudd.

(procycling.no): Landslagsledelsen holdt døra på gløtt for Odd Christian Eiking og Sondre Holst Enger, men falt til slutt ned på at disse fire skal til Rio de Janeiro:

Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen.

– Vi er ikke de klareste favorittene, men drar heller ikke til Rio de Janeiro for å delta. Vi har typer som kan kjøre inn både topp 12 og topp 6-plasseringer, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

– Ekstrem løype

OL-løypa er særdeles krevende i Brasil.

– Til mesterskap å være er den ekstrem, erkjenner Kristiansen.

Det starter på verdensberømte Copacabana. Deretter bærer det tre mil langs kysten, før rytterne skal igjennom en rundeløype ved fire anledninger.

• Les også: Tour de France-nei sender norske ryttere til høyden

– Det er både brostein og en kilometer lang bakke som holder seks-syv prosent, i tillegg er det én bakke til, forteller Kristiansen.

Spektakulær finale

Deretter bærer det «hjemover» mot finalen oppover Vista Chinese:

Tre runder á 22 kilometer. Altså én drøy times klatring og en bakke som stiger til 14 prosent.

I så tøft terreng vil ikke feltet holde seg samlet på de siste rundene. Spørsmålet er når det sprekker opp, når smeller Chris Froome og Nairo Quintana hammeren i fjeset på konkurrentene.

Og klarer da enten Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen å bite seg fast?

Men det åpner også opp for én annen taktisk manøver: Hvor langt foran har de sluppet bruddet? Og hvem skal kjøre inn det?

Ønsker Stake Laengen i brudd

De siste to spørsmålene har gjort at Kristiansen falt ned på å ta ut én bestemt mann: Brudd- og kjøresterke Vegard Stake Laengen.

– Han er ikke den første som blir kjørt inn i bruddet, sier landslagssjefen og tenker blant annet på soloforsøket som nesten gikk helt inn under forrige ukes ZLM Toer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJØRESTERK: Du skal være sterk selv om du henger på Vegard Stake Laengen når han setter inn toppgiret. Her fra Giro d'Italia. / © Tim De Waele

KJØRESTERK: Du skal være sterk selv om du henger på Vegard Stake Laengen når han setter inn toppgiret. Her fra Giro d’Italia.
/ © Tim De Waele

Den langstrakte mannen fra Asker var også i brudd under WorldTour-rittene La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège på vårparten.

– Et tredje norsk angrepsvåpen?

– I en gitt situasjon, kan vi ha mer enn to alternativer, ja. Om Vegard først skulle komme seg med i det brudet, vil han være et veldig godt emne. Dersom han kjører fjell i sitt eget tempo, holder han høy klasse.

Et annet moment som backer det momentet er alt lagene kommer klatrestinne til den brasilianske badebyen.

– Jeg ser fortsatt på fellesstarten i OL som en relativt åpen greie. Alle de store nasjonene nominerer klatrere på det tre, fire eller fem plassene. Så da spør jeg: Dersom det går et tidlig brudd, hvem skal kjøre det? Det er ikke mange hardtarbeidende ryttere blant de som er tatt ut, men mange klatrere. Er det snakk om mange minutter inn i stigningene kan det bli vanskelig å hente det inn igjen. Dersom vi klarer å få noen med i det bruddet, vil det være en slags sikkerhet for oss.

Slik skal Edvald og Lars Petter blomstre

Plan A er likevel at Nordhaug eller Boasson Hagen skal få til noe i motbakkene.

De som kjenner disse rytterne godt, vet at rudsbygdingen ofte er i sin beste del av sesongen i etterkant av Tour de France, altså i august måned.

Det er heller ingen hemmelighet at Nordhaug er svært flink til å trene seg i form. Derfor reiser fem norske proffer til høyden i forkant av mesterskapet.

– Nordhaug, Bystrøm, Stake Laengen, Sindre Lunke og Odd Christian Eiking. Og jeg er ikke akkurat lei meg for at Edvald kjører Tour de France i forkant, sier Kristiansen.

Gjør som Northug og Johaug

Avreisen til Livigno går 4. juli. Den norske mini-troppen skal ha tre uker med camp i 2000 meters høyde.

I nærheten vil de blant annet ha tilgang til Stelvio- og Gavia-passene, samt flere andre kjente stigninger fra Giro d?Italia.

Flyturen videre mot Rio-lekene går kun dager etter hjemkomst fra Italia.

– Dette er en klassisk høydesamling etter den norske skimodellen. Du er nødt til å akklimatisere deg for å prestere i høyden. Prestasjonsevnen synker betraktelig når oksygenmengden minker. Er du akklimatisert opprettholder du prestasjonsevnen på et mye høyere nivå. Men opplegget vårt er ikke designet for å vinne Tour de France. Vi skal trene i høyden og siden prestere i lavlandet. Det tar mellom 10 og 15 dager i etterkant før man får full effekt av oppholdet, og vi konkurrerer den ellevte og fjortende (tempo) dagen.

Ettersom norske roere også vil holde seg i Italia denne perioden, kan de norske syklistene også basere seg på lege, ernæringsfysiolog og fysioterapeut der nede.

Olympiatoppen har bevilget samlingen og hjelper også til med å kvalitetssikre opplegget for å gi full effekt foran lekene i Rio de Janeiro.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse