Prøv Procycling Pluss idag

<b>PÅ SITT BESTE:</b> Lars Petter Nordhaug kan ikke kalkulere med startplass hos Team Sky under sommerens Tour de France. Løsningen kan bli et høydeopphold under oppladningen til OL i Rio. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

PÅ SITT BESTE: Lars Petter Nordhaug kan ikke kalkulere med startplass hos Team Sky under sommerens Tour de France. Løsningen kan bli et høydeopphold under oppladningen til OL i Rio. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Tour de France-nei sender norske ryttere til høyden

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 26.11.15 14:12

Del på    

OL-håp vurderer samling i Livigno.

OSLO (procycling.no): Nairo Quintana, Alberto Contador og Chris Froome håper å ankomme Rio de Janeiro i praktslag med tre tøffe Tour de France-uker i beina.

Oppladningen vil ligne veien mange ryttere velger foran VM på høsten.

Men det er ikke like lett for OL-aktuelle norske ryttere å kopiere opplegget.

Unntaket er Edvald Boasson Hagen, og muligens Vegard Stake Laengen i IAM Cycling, men for brorparten av de OL-aktuelle rytterne ser veien til årets Tour de France lang ut.

Problemstillingen vil trolig også gjelde for Lars Petter Nordhaug. 31-åringen fra Nøtterøy er ventelig mannen det norske laget vil samle seg rundt den 6. august, neste sommer.

– Tror du et tøft Tour de France er den beste oppkjøringen til OL?

– Det er vanskelig å si. Jeg tror Tour de France er et veldig godt alternativ, men om man får til et bra høydeopplegg og kombinerer det med et kortere et etapperitt og San Sebastian, kan det være vel så bra, sier Lars Petter Nordhaug til procycling.no.

På utgående kontrakt hos Team Sky, er han likevel ikke i tvil om hvordan han selv hadde valgt — om avgjørelsen var opp til ham:

– Skulle jeg bli tatt ut til Tour de France, vil jeg heller kjøre der. Det trumfer nok det meste når det kommer til optimale forberedelser foran OL.

Italia eller Spania mest aktuelt

Det er fremdeles 254 dager igjen til landeveisrittet i OL, men landslagssjef Stig Kristiansen har alt startet forberedelsene sammen med blant andre Roger Gjelsvik hos Olympiatoppen.

En av tingene som drøftes er en alternativ oppkjøring til lekene.

Gjelsvik har hovedansvar for utholdenhetsidrettene og vil blant annet sende triatletene våre til høydeopphold i USA i forkant.

Padlerne har gjerne flere høydeopphold i løpet av sesongen, men vil ikke innta høyden i siste fase av oppkjøringen.

For syklistene er Livigno øverst på ønskelista, men også Tenerife og Sierra Nevada er på lista over mulige destinasjoner.

På resorten i Nord-Italia, som også er en svært populær destinasjon for det norske langrennslandslaget, vil blant annet Stelvio-passet være innen rekkevidde.

– Jeg tror dette er en plass det er mulig å trives på i løpet av to til tre uker for ryttere som trenger høydemeter i OL-oppkjøringen. Her går det an å finne leiligheter i ønsket høyde i fjellsiden og ekstremt gode forhold for sykling, sier Kristiansen til procycling.no.

Norsk delegasjon testet tøff løype

I starten av oktober dro en norsk delegasjon fra terrenglandslaget til sørøstkysten av Brasil for å kikke nærmere på forholdene.

Les også: Nordhaug vil ha særnorske høyderegler fjernet

Med seg hadde de fagansvarlig for teknologi i Olympiatoppen, Felix Breitschädel. Det ble filmet i løypene både terreng- og landeveiseliten møter neste sommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PLANLEGGER: Landslagssjef Stig Kristiansen har allerede holdt de første møtene hos Olympiatoppen om Rio-OL. Foto: procycling.no.

PLANLEGGER: Landslagssjef Stig Kristiansen har allerede holdt de første møtene hos Olympiatoppen om Rio-OL. Foto: procycling.no.

Det er en blytung affære som venter Nordhaug og de andre norske proffene.

Løypa har blitt endret, og har nå start- og målgang på selveste Copacabana. Lengden er 241 kilometer, og spesielt på de tre avsluttende rundene vil spesialiserte klatrere sitte med svært gode kort på hånden.

I løpet av rittets første 15 mil, blir rytterne mørnet over både bakker og brostein.

Tøffest er det likevel mot slutten, der man skal over Canoas og Vista Chinese ved tre tilfeller.

Den første bakken holder ifølge sykkelforbundets måling rundt 9,5 prosent i snitt over 4,5 kilometer.

Deretter venter en kilometers hvile før rytterne dundrer inn i bunnen av Vista Chinese med partier på opptil 18 prosent i starten.

Ferden oppover Tijuca nasjonalpark er fem kilometer lang, men flater ut mot toppen og holder ikke mer enn seks-syv prosent i snitt.

Favorittnavn fra Ardennene og Tour de France

At man skal klatre rundt 9 av 24 kilometer mot slutten, og da med 17 mil i beina allerede, gjør dette til et ritt for ryttere med mange år fra WorldTouren på baken.

Man kan enkelt se for seg at det vil passe typer som Dan Martin, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Rigobert Uran, Domencio Pozzovivo, Roman Kreuziger, Thibaut Pinot eller Rafal Majka godt, men også en Contador, en Nibali, Quintana eller en Froome.

– Det blir 22 minutters intens klatring, kun atskilt av en liten utforkjøring mellom de to bakkene. Generelt kan vi si at de første 12 minuttene er hardere enn de siste åtte. Man skal tre ganger opp her, og det er 241 kilometer totalt. Så den er hard. Det er definitivt klatrere som skal til her, påpeker landslagssjefen.

På verdensbasis finnes det langt mer spesialiserte klatrere enn Nordhaug, men vi har ikke mange typer som har hevdet seg i de tøffeste endagsrittene i 250-kilometersklassen.

– I Norge skiller Lars Petter seg ut med tanke på hva han har prestert i harde sykkelritt tidligere, mener landslagssjef Kristiansen.

– Kanskje den råeste løypa noensinne

Ett år i forkant av landeveisrittet ble det arrangert en testevent kalt Aquece Rio International Road Cycling Challenge i OL-løypene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VANT OL-TEST: Alexis Vuillermoz var del av et svært potent, fransk mannskap som inntok Rio i august. Her vinner han etappe under Tour de France. EPA/KIM LUDBROOK

VANT OL-TEST: Alexis Vuillermoz var del av et svært potent, fransk mannskap som inntok Rio i august. Her vinner han etappe under Tour de France. EPA/KIM LUDBROOK

Det var ikke mer enn 16,5 mil langt, og ble dominert av et kruttsterkt, fransk klatremannskap.

Alexis Vuillermoz gikk solo inn til seier, Romain Bardet tok tredjeplassen, Tony Gallopin ble fjerdemann og Thibaut Pinot ble nummer seks.

Da terrengsjef Eddy Knudsen Storsæter sjekket ut løypa i oktober, var testeventet i terrenget hovedgrunnen til at han var der.

Hans refleksjoner rundt landeveisløypa er ikke mindre interessante av den grunn:

– Jeg tror den første delen av bakken vil skille helt sykt. Det er kanskje den råeste løypa som har vært i et mesterskap noensinne, sier Knudsen Storsæter til procycling.no.

Han forteller at nasjoner som Belgia og Nederland har forsøkt å protestere på den tøffe løypa, dog uten å bli hørt.

– I en slik løype kan det holde seg relativt samlet opp her den første gangen, men på runde to og tre tror jeg rytterne vil være «all over the place». Fjellgeitene vil dominere, spår han.

Terper OL-intervaller

Nordhaug har alt sett opptak fra traseen.

Den er filmet med et 360-graderskamera noe som gir unike muligheter i forberedelsesfasen.

– Det vil si at om du har på deg briller og setter deg på sykkelen, så kan du se deg til høyre og se det samme som om du hadde vært i selve løypa, påpeker Roger Gjelsvik fra Olympiatoppen.

Les også: Nordhaug går gamle veier for å finne toppformen

Hjemme på rulla i Oslo har Nordhaug allerede begynt å kjøre lange intervaller som ligner på OL-bakkene.

– Jeg har begynt å jobbe litt med det allerede nå. Det har sikkert litt å gjøre med at jeg er norsk og tidligere skiløper, men jeg har veldig sansen for OL. Det blir i så fall mitt tredje forsøk og jeg synes det er en fin gulrot å ha i treningshverdagen.

– Dette høres jo ut som noe som bør passe deg godt?

– Det blir et langt og tøft endagsritt. Jeg viste blant annet under VM i Firenze at jeg kan takle det og kjøre fort mot slutten. Det kan være at vi har bedre klatrere som er enda bedre skikket til å reise enn meg, men jeg ønsker i hvert fall å bygge opp sesongen slik at jeg er i godt slag til dette. Jeg har satt opp OL som et av hovedmålene mine i 2016.

Nærmest giroen eller vueltaen

Uttaket av den norske OL-troppen skjer ikke før den 25. mai i regi av Olympiatoppen.

Før den tid vil sykkelforbundet levere sin innstilling for det som trolig blir fire norske plasser. Foruten Nordhaug og Boasson Hagen, vil typer som Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm, Odd Christian Eiking, Sindre Lunke og Fredrik Strand Galta være aktuelle.

Under en samling hos Team Sky i starten av neste måned, vil Nordhaug ha et klarere bilde av hvordan sesongen hans ser ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>MOTIVERT:</b> Lars Petter Nordhaug får både Gabriel Rasch og Stig Kristiansen som støttespillere i 2016. Sammen skal de finne den rette balansen for Nøtterøy-mannen foran 2016-sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

TERPER ALLEREDE: Intervaller som ligner det som venter i Rio, er allerede en del av Lars Petter Nordhaugs treningsprogram denne høsten. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Han ligger foreløpig an til å bli reserve til Giro d´Italia og kan ende opp med å ta sin andre sesong på rad uten en treukersritt på programmet.

Selv tror han det er mulig å komme seg med i enten giroen eller vueltaen, men det skal også passe med andre ting på programmet til den ferske småbarnsfaren.

– Hvordan vil Giro d´Italia harmonere med satsingen mot Ardenner-klassikerne?

– Det hadde vært fint å kjøre giroen, men det kan bli tungt mentalt etter Ardennene. Er man i form, bør det ikke være noe problem. Men man kan også ende opp med å klappe sammen halvveis ut i rittet, sier han.

– Plager det deg at du sliter med å få sjansen i treukersritt?

– I Sky er det så mange gode ryttere at man bare må ta de sjansene som dukker opp. Jeg er vel ingen treukersfantast, og det er ikke vel ikke det jeg synes er morsomst. Men det var gøy forrige gang (for Belkin Procycling i 2013, vår anm.), da jeg våknet til live mot slutten og satt med de beste rytterne opp Alpe d´Huez.

Nordhaug om løypeprofilen: – Ingen spøk

På en kafé i Oslo sentrum viser vi fram etappeprofilene som venter i Rio de Janeiro.

Også disse har Nordhaug studert før, og hans dom er som følger:

– Det er ingen spøk, og man kommer til å kjempe mot de beste klatrerne i verden. Men det er også mye som kan skje i sykkelritt. Jeg har sett flere av de beste klatrerne gå på en smell mot slutten av Liège-Bastogne-Liège.

På veien mot Rio lover Olympiatoppen å hjelpe OL-aktulle syklister med trening og treningsinnhold, motorikk, balanse, styrke og ellers annen ekspertise som finnes ved Toppidrettssenteret på Sognsvann i Oslo.

Om det, kombinert med et veltimet opphold i høyden, er nok til å gi Norge en medaljekandidat i landeveisrittet, er 31 år gamle Nordhaug fortsatt usikker på.

– Per dags dato er jeg langt ifra noen favoritt til OL-gullet. Jeg håper å ankomme i min beste form, og aller helst enda litt bedre. Men det er langt igjen dit ennå.

– Medaljehåp?

– Det er vanskelig å spå. Hadde det vært en flat løype, er det enkelt å utrope Alexander Kristoff til medaljehåp. Jeg er ikke blant verdens ti beste klatrere, og da er jeg ikke noe medaljehåp heller. Jeg ser på meg selv som en outsider til en god plassering, og jeg håper å gjøre et godt løp den dagen, sier Nordhaug og legger til:

– Jeg er ikke redd for å si at jeg drømmer om å stå på podiet.

Tagget med: , , ,

Les også disse