(procycling.no): Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kunngjorde denne uken innføringen av minimumslønn for kvinnelige proffsyklister i en ny divisjon med oppstart i 2020.
Ifølge UCI skal damenes nye toppnivå bestående av WorldTeams fungere på linje med herrenes lag.
I likhet med dagens WorldTour-lag på herresiden, skal de nye WorldTeams på damesiden reguleres med en minimumlønnsordning, men det er ennå ikke kjent hvor høyt dette beløpet skal være.
– Dette er en fundamental videreutvikling av damesykling, og en styrking av damenes posisjon i vårt politiske landskap, hvilket er to sentrale punkter i UCIs 2022 agenda, sier David Lappartient, president i UCI.
– Beslutningen styrker profesjonaliseringen av denne sektoren ved å dra inspirasjon fra modellen til herresykling, men med visse nødvendige tilpasninger, sier UCI-presidenten videre i en pressemelding.
UCI har i tillegg besluttet å gjøre endringer på rittkalenderen. Fra 2020 skal damenes ritt klassifiseres etter fire kategorier. UCI WorldTour, UCI Pro Series, Class 1 og Class 2. Ifølge det internasjonale forbundet vil den nye ordningen være nært beslektet herrenes modell. Målet med omorganiseringen er å gjøre damesykling mer attraktivt. UCI har dessuten satt seg mål om like premiepenger for damer og menn innen OL i Paris 2024.
«Mixed lagtempo»
UCI har også besluttet å erstatte VM-lagtempoen med en mixed lagtempo-øvelse i U23- og elite-klassen. Den nye VM-disiplinen vil bestå av seksmannslag, der mannlige ryttere kjører en runde og veksler deretter med tre kvinnelige. Lagets plassering bestemmes ut i fra tiden på den andre kvinnen som krysser målstreken.
Mixed-øvelsen skal utkjempes med landslag og vil være på VM-programmet under neste års mesterskap i Yorkshire.
– Dette er et steg videre mot likestilling mellom kjønnene innenfor sykkelsporten. Mellom 2012 og 2018 har lagtempoen vist frem UCI-lagene. Dette nye formatet vil sette søkelyset på de nasjonale forbundene og deres ryttere mens man promoterer likestilling mellom kvinner og menn, sier Lappartient.
– Øvelsen vil også ha en positiv effekt på lagenes budsjett og arrangøren. Dette er et signifikant steg fremover med henblikk til UCI sine målsetninger om å øke interessen rundt VM, utvikle damesyklingen og promotere de nasjonale forbundene.
UCI Classics series
Fra og med 2020 vil også herrenes kalender være organisert på en ny måte, med rittene fordelt på tre nivåer: UCI WorldTour, UCI ProSeries og UCI kontinental. UCI WorldTour skal bestå av de tre Grand Tours, ulike etapperitt og endagsritt. Endagsrittene skal i tillegg samles under den nye serien, UCI Classics Series.
Detaljene rundt sistnevnte skal meisles ut i samarbeid med representater fra lagene, arrangørene og rytterorganisasjoner. I utgangspunktet er det ventet at UCI Classics Series vil bestå av 20 store endagsritt, deriblant de fem monumentene Milano-Sanremo, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege og Il Lombardia.
Den kommende WorldTour-ordningen vil ifølge UCI bestå av 185 rittdager og arrangørene vil velges inn på en tre år lang basis.
Færre wildcard
Lagene har etter alt å dømme fått gjennomslag for flere av sine krav, ettersom WorldTouren vil bestå av 18 lag, og ikke et redusert antall som har blitt foreslått tidligere. Lagene skal dessuten bestå av 27-30 ryttere, noe som later å ta vinden ut av seilene til Lappartients mål om å ha kun seks ryttere per lag i Tour de France, i et forsøk på å kue Team Skys dominans.
Antall ryttere per lag i Grand Tours ble før denne sesongen redusert fra ni til åtte.
De to best rangerte lagene på ProTeams-nivå, klassifiseringen som skal erstatte det nåværende Prokontinental-nivå, får automatisk rett til å delta i Grand Tours når reformene trer i kraft i 2020. Dermed må arrangørene belage seg på å kunne dele ut færre wildcard-invitasjoner.
De tre beste lagene på ProTeams-nivå vil dessuten være automatisk invitert til å delta i ritt i Classics Series og andre WorldTour-ritt.