SKAL LÆRE AV EGNE FEIL: Inn mot La Vuelta føler Vegard Stake Laengen seg tryggere på egen form enn han gjorde i våres. UAE-proffen har tatt grep for å unngå ny høydesmell. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

SKAL LÆRE AV EGNE FEIL: Inn mot La Vuelta føler Vegard Stake Laengen seg tryggere på egen form enn han gjorde i våres. UAE-proffen har tatt grep for å unngå ny høydesmell. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Stake Laengen tror han vet hva han gjorde galt inn mot Giro d’Italia

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.08.18 09:47

Del på    

29-åringen lader opp til vueltaen helt på egenhånd.

(procycling.no): Rett over grensa til Italia, ved vintersportstedet Sestriere, har Vegard Stake Laengen for andre gang denne sommeren installert seg for å gjøre unna forberedelsene til nok en Grand Tour.

Fra 25. august er det La Vuelta og åpningen i Malaga som gjelder for 29-åringen fra Asker.

Uten å ville røpe for mye sier han at UAE Team Emirates stiller med et sterkt mannskap. Landsmann og lagkamerat Sven Erik Bystrøm vil være på plass, og trolig skal også Fabio Aru i aksjon etter at han sto av etappe 19 av giroen tidligere denne sesongen.

Det italienske etapperittet ble heller ingen stor suksess for Stake Laengen. Den langstrakte nordmannen tror også han har funnet ut av hvorfor:

– Jeg prøver å holde litt igjen når jeg trener. Det er lett å bli for ivrig i høyden. Man føler seg bra, men så ender det opp med at man kjører seg i senk. Så er man tilbake i ritt, og har ingen krefter igjen. Derfor gjør jeg det litt annerledes nå enn jeg gjorde på den andre samlingen ved Teide (Tenerife, vår anm.) i våres. Den ble nok litt for hard og jeg fikk ikke formen jeg ønsket meg i giroen, forteller han procycling.no.

Best på trening – alene

Trener Giacomo Notari har satt opp et mer forsiktig treningsprogram for Stake Laengen foran de 10 dagene han nå tilbringer mutters alene på grensa mellom Italia og Frankrike.

Han beskriver programmet som ’kontrollert’, og forteller at det dreier seg om intervaller i en del forskjellige wattsoner.

– Jeg har noen innslag over syregrensa, men ikke over lengre tid.

– Nå er du også alene på samling. Er det mer optimalt for deg?

Jeg føler egentlig at jeg alltid har fått best resultater når jeg har trent alene i høyden. Ofte har det gått litt dårligere i en gruppe. Man må gjøre feil for å lære også, så nå prøver jeg å finne litt ut av hva som gikk galt. På Teide var det en del italienere som kjørte på, og da endte det nok opp med å bli litt for hardt for meg, erkjenner han.

Alene på tur er det han selv som bestemmer når han står opp om morgenen. Han trenger ikke å forholde seg til faste punkter på dagsplanen som massasje, uttøyning, lunsj og middag. I tillegg er det mindre sosialt og enklere å få nok hvile underveis i oppholdet i rundt 2000 meters høyde.

– Sestriere er ikke så langt unna Nice (der Stake Laengen bor, vår anm.). Og du kommer deg greit ned til Brianconne, dersom du ønsker å sykle opp enten Galibier eller Col d’Izoard, sier han og namedropper samtidig to velkjente Tour de France-fjell.

Enige om UAE-fortsettelsen

Det viktigste er kanskje at han nå har en bedre følelse enn han hadde inn mot giroen.

Og tillegg har han funnet seg godt til rette i UAE Team Emirates, og nyter både stor tillit og frihet fra lagets sportslige ledelse.

– Du er på vei ut av kontrakt. Er det mer en formalitet at du signerer den?

– Det har vært ganske avklart hele tiden. Etter giroen har vi vært enige. Jeg har nesten glemt det bort selv, så jeg må passe på slik at jeg ikke står igjen når sesongen er ferdig uten kontrakt. Ut ifra det jeg har forstått på agenten min, så har vi en muntlig avtale med laget om en toårig forlengelse. Men foreløpig har jeg ikke skrevet under på noe.

– Blir en del «diesel-jobbing»

I del to av sesongen er det først vueltaen og siden VM i Innsbruck som er hovedmålene hans.

Trolig blir det også de eneste to rittene han kjører, etter at han kom seg igjennom London-Surrey og Clásica San Sebastian i slutten av juli.

Mellom der ble det også tid til et nytt opphold i høyden, og før den tid var det Slovenia rundt som ble hans eneste ritt etter Giro d’Italia.

– Jeg synes opplegget i år har vært veldig bra. Totalt sett blir det kanskje ikke så mange ritt, men jeg tror jeg nærmer meg 50 konkurransedager. Det blir jo en del dager når du får to Grand Tours i løpet av en sesong.

– Hva slags rolle ser du for deg at du får i vueltaen?

– Det blir nok en «diesel-jobbing», sier han og ler.

– Nibali sa i går at vueltaen nok er den beste oppkjøringen til VM. Er du enig i det?

– Ja, jeg er for så vidt det. Du får gjerne et løft i etterkant av et treukersritt, dersom du ikke kjører deg helt ned. Det er mye endagsritt ellers på høsten, og ikke all verdens med etapperitt. Vueltaen er i hvert fall det beste alternativet for meg.

– Ingen norsk toppkandidat

Når det gjelder VM i Innsbruck har han ikke de aller største ambisjonene. Til det er løypeprofilene rett og slett for krevende.

– Man er nødt til å være realistisk, og Norge har ingen toppkandidat i årets mesterskap. Jeg tror vi kan være med på litt av kjøret, og det er alltids mulig å bli med i et brudd. Jeg mener det er riktig av oss å sende et lag dit, selv uten medaljesjanser.

Til mesterskapet kan han fort ende opp med å få med seg Bystrøm, i tillegg til Odd Christian Eiking, Edvald Boasson Hagen, Sindre Lunke og trolig en eller flere ryttere fra Team Coop eller Joker Icopal.

– Det er alltid ryttere å ta av. Slik det er nå, er vi som nasjon bedre forspent på flatene enn vi er i bakkene. Odd Christian går bra for tida, og det blir spennende å se om Sven Erik har tatt noen steg i bakkene når vi ankommer vueltaen. I tillegg har vi flere gode ryttere fra kontinentallagene, selv om de er uprøvd på nivået man får kjenne på til daglig ute i WorldTouren, avslutter Stake Laengen.

PS: Årets La Vuelta åpner i Malaga den 25. august og avsluttes i Madrid den 16. september. VM-fellesstarten i Innsbruck går søndag 30. september.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse