I FOKUS: Det er mange som følger spent med på utviklingen i dopingsaken rundt Chris Froome. Her fra Tour de France i 2015, flankert av Tim Kerrison (venstre) og Dave Brailsford. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

Sky-sjefen: – For meg er det ikke noe spørsmål, han har ikke gjort noe galt

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 6.02.18 19:43

Del på    

Stiller seg bak Chris Froome.

Dave Brailsford har foreløpig vært relativt stille i alt oppstyret rundt Chris Froome de siste månedene. Briten har som kjent levert en positiv dopingprøve for salbutamol under fjorårets Vuelta a España, hvor han hadde dobbelt så mye som den tillatte mengden i urinen.

– For meg er det ikke noe spørsmål, han har ikke gjort noe galt. Ikke noe spørsmål, gjentar han ifølge Cyclingnews.com.

Brailsford er sammen med Team Sky i Colombia, for rittet Colombia Oro y Paz. 53-åringen ville ikke selv svare på spørsmålene fra nettstedet, som han tidligere har indikert at han har et anstrengt forhold til, men snakket velvillig med de lokale journalistene.

 – Situasjonen er vanskelig. Jeg ville vært gal om jeg ikke sa at den var vanskelig. Vi ønsker at UCI skal lede sporten, vi har WADA-regelverket, og så har vi laget og den individuelle rytteren. Min rolle er å se etter laget og rytterne, men jeg må også tenke på sporten i sin helhet. Men jeg tror han er uskyldig, sier Sky-lederen.

 – Det burde fremdeles vært konfidensielt. Det skulle aldri ha vært offentlig på dette tidspunktet, og alle har krav på en rettferdig prosess. Det er derfor tror jeg, for øyeblikket, at vi har valgt å støtte ham og sørge for at han får en rettferdig prosess, selv om jeg forstår at det er en veldig vanskelig situasjon for alle, sier han om avsløringen av den positive prøven.

Ønsker rask avgjørelse

Tidligere denne uken kunngjorde Team Sky at Chris Froome starter sesongen sin i Andalucía neste uke – en avgjørelse som ikke overraskende skapte en del reaksjoner.

– Vi har sett på det fra rytterens ståsted, fra lagets ståsted, fra andre lags ståsted, fra fansens ståsted, fra arrangørenes ståsted og det er vanskelig for alle. Men jeg tror på rettferdighet, og jeg tror i dette tilfellet på at Chris ikke har gjort noe galt og jeg synes han bør få muligheten til å demonstrere det, sier Brailsford.

Mange har ment at Sky burde suspendere Froome i påvente av en avgjørelse i saken. Ettersom grenseoverskridelser av et særskilt stoff, som salbutamol er, ikke automatisk betyr en suspensjon, har dette ikke blitt gjort. Brailsford forsvarer det med å vise til det nevnte regelverket til UCI, og mener de har falt ned på det rette valget.

Noe mange sykkelfans nå frykter er at en endelig avgjørelse vil drøye lenge i tid. Alberto Contador ble for eksempel fratatt seieren i Giro d’Italia i 2011 på grunn av hans positive test for clenbuterol under Tour de France året før, og direktør i Giro d’Italia, Mauro Vegni, er blant dem som har gått ut og krevd at saken er avgjort før giroen starter (hvor Froome hadde meldt sin ankomst før dopingsaken dukket opp).

 – Vi ønsker (en avgjørelse) så raskt som mulig. Jo lenger det drar ut, jo vanskeligere er det for oss og Chris. Vi ønsker å få dette overstått. Men samtidig må det bli gjort korrekt og det er en prosess, sier han.

Vil ikke sammenligne med Henao

Nede i Colombia vant Fernando Gaviria den første etappen. Sky har med flere gode klatrere til rittet, blant dem Sergio Henao. Colombianeren var suspendert av Team Sky da man etterforsket noen unormalheter i blodpasset hans i 2014, uten at Brailsford ser noen grunn til at suspensjon den gang også burde betydd suspensjon for Chris Froome nå.

– De to situasjonene er ganske ulike. Med Sergio gjorde vi tester da han kom tilbake til Colombia, men med situasjonen til Chris så har han ikke blitt siktet for noe enda. Han har kun blitt spurt om å bidra med informasjon, og det burde være konfidensielt, mener han.

– Vi skal føle at vi har en rettferdig behandling og vi bør holde oss til prosessen. Vi forholder oss til reglene til UCI. Reglene til sporten er der, vi følger dem. Derfor har vi i dette tilfellet tatt den avgjørelsen vi har tatt, forteller Brailsford, som nok har noen stressende noen uker foran seg fram til saken endelig er avgjort.

Tagget med: , ,

Les også disse