SLITER: Chris Froome ser ut til å være langt unna toppformen noen uker før Tour de France-starten. Samtidig blomstrer Jumbo-Visma-kollektivet. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Froome avskrives – nå er Roglic Tour de France-favoritten

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 9.08.20 21:21

Del på    

Jumbo-Visma holdt stand mot Ineos for andre dag på rad.

(procycling.no): Vi har langt ifra alle svarene vi trenger foreløpig, men basert på Tour de l’Ain isolert sett – er det ikke lenger soleklart at Team Ineos kommer til å vinne årets Tour de France.

Akkurat nå heter den største favoritten Primoz Roglic. Det er nødt til å være konklusjonen etter at Team Jumbo-Visma for andre dag på rad viste større kollektiv styrke enn det britiske storlaget.

Avslutningen av Tour de l’Ain inneholdt tre brutale fjell. På det første stakk 12 mann av i brudd, og blant dem Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal). Over neste fjell, førstekategorien Col del Biche, var det kun Andrea Bagioli (vinneren av åpningsetappen) og Julien Bernard (leder av klatrekonkurransen) som satt igjen i bruddet. Ineos tok kontroll i hovedfeltet og brant tidlig av Geraint Thomas som hjelperytter og fartsholder i dalen på vei inn mot foten av Grand Colombier.

Ineos la opp til hardkjør

Med hans hjelp spiste hovedfeltet inn et halvt minutt på Bagioli og Bernard som nå kun hadde minuttet å gå på. Da Thomas var kokt overtok Andrey Amador som fartsholder for Ineos. Det virkelig imidlertid ikke til å bekymre Jumbo-Visma overvettes.

Bernard og Bagioli ble kjapt hentet inn, og Amador sendte stafettpinnen videre til Jonathan Castroviejo. Med 11,5 kilometer igjen til toppen skulle Chris Froome i aksjon. Han holdt tempoet oppe i tre kilometer, og i den perioden seg Bernal stadig lengre bak på halen av gruppa.

Mens Froome tok foten av gassen og kjørte sitt eget tempo inn til mål, havnet Bernal i trøbbel etter at Castroviejo fortsatte hardkjøret. Colombianeren meldte fra via radioen og spanjolen slapp seg deretter tilbake. Tom Dumoulin tok deretter en lang føring i front. Med sju kilometer til toppen tok kreftene også slutt for Castroviejo.

Scenariet fra den 2. etappen av rittet gjentok seg: Bernal ble sittende igjen for å slåss mot både Primoz Roglic og Steven Kruijswijk. I tillegg hang George Bennett med lenge. Med sju kilometer igjen var også Nairo Quintana (Arkéa Samsic), Richie Porte (Trek-Segafredo), Dan Martin (Israel Start-Up Nation) og Guillaume Martin (Cofidis) med i miksen.

Bennett strålte på nytt

Innenfor de siste tre kilometerne angrep Porte ved tre anledninger. Etter første gang kontret Bennett, noe som fikk Dumoulin til å slippe. Porte angrep to ganger til, men Bennett reagerte resolutt ved begge anledninger.

Så kom Bernals angrep innenfor den siste kilometeren, men Roglic hadde ingen problemer med å svare. Han åpnet sågar en luke bakover på de siste 200 meterne. Sloveneren tok både etappeseieren og «sammenlagten». Samtidig kjørte han seg inn i favorittstempelet foran Tour de France.

– Det var en tøff dag igjen. Ineos gjorde rittet skikkelig hardt og satte et høyt tempo foran alle klatringene. Laget vårt gjorde igjen en fantastisk jobb, og jeg matet å avslutte det hele, sa vinneren Roglic etterpå.

Han ble også spurt om egne ambisjoner på vei inn mot Tour de France.

– Jeg skal prøve å ankomme dit på et så høyt mulig nivå som mulig. Sammen med laget skal vi gjøre en så god jobb vi kan. Det er hovedmålet vårt, lød det diplomatisk.

Flere stiller nå spørsmålstegn ved Ineos-mannskapet, selv om Bernal ikke endte opp med å tape rittet med mer enn 18 sekunder. Geraint Thomas ble ofret underveis, mens Froome ikke ser ut til å ha nivået han holdt tidligere inne. De fleste husker nok at briten krasjet stygt på en rekognoseringstur under fjorårets Critérium du Dauphiné, og en slik rehabilitering vil naturlig nok både sette ham tilbake og stille spørsmålstegn ved om han kommer tilbake i godt, gammelt slag.

Lørdag tapte han over 12 minutter noe som fikk Bauke Mollema til å uttale til TV-stasjonen NOS at han «ikke lenger regnet med Froome blant Tour de France-favorittene». Også på vei opp Gran Colombier slet den flerfoldige Tour de France-mesteren. Han tapte nye 12 minutter og ble bare nummer 41 sammenlagt.

Spilte Ineos poker?

Uansett er det for tidlig å felle noen dom foran etapperittet som starter i Nice den 29. august. Onsdag begynner Critérium du Dauphiné, og klarer heller ikke Ineos der å mønstre mer kollektiv styrke, kan man virkelig begynne å så tvil rundt det sportslige nivået på de største profilene.

Underveis på søndagens etappe slapp Primoz Roglic seg ned til Bernal som for å kaste et par ekstra granskende blikk på ham. Spiller denne mannen poker, eller er han virkelig i trøbbel? At sloveneren slår den lette colombianeren i spurten er ikke noen verdensnyhet.

At Jonathan Castroviejo har vært hans største støtte i fjellene er mer oppsiktsvekkende.

PS: Vegard Stake Laengen endte opp på en 49.-plass i sammendraget, mens Carl Fredrik Hagen ble nummer 54.

Tagget med: , ,

Les også disse