KJØRER GIROEN: Chris Froome annonserer her under Giro d'Italia-presentasjonen i november, sin deltakelse i 2018-utgaven av rittet. FOTO: AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO

Krever avklaring i Froome-saken før Giro-starten

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 16.01.18 18:31

Del på    

Vegni vil ikke akseptere en situasjon hvor Froome sykler rittet, uten avklaring i saken.

(procycling.no): Salbutamol-saken til Chris Froome skaper ikke bare ubehag for ham selv og Team Sky, men ettersom briten ikke har mottatt noen midlertidig suspensjon står han fritt til å konkurrere.

Det kan gi oss et scenario hvor 32-åringen kjører en rekke konkurranser gjennom våren, for å så å motta en suspensjon for sin overtredelse under fjorårets Vuelta a España.

I verste fall kan Froome sykle Giro d’Italia (og Tour de France), vinne, for å så bli fratatt seieren i etterkant. Det er en situasjon Giro-direktør Mauro Vegni ikke kan akseptere.

– Jeg håper vi har et endelig resultat snart, men hva enn som skjer, så kan vi ikke akseptere et kompromiss som med Alberto Contador i 2011, hvor seieren ble fjernet fra historiebøkene, grunnet en test som skejdde i et annet ritt, sier direktøren i et intervju med L’Equipe gjengitt av Cyclingnews.com.

Situasjonen han sikter til, er da Alberto Contador under Tour de France i 2010 testet positivt for det anabole stoffet clenbuterol. Det spanske sykkelforbundet la i januar 2011 frem et forslag om ett års utestengelse, men ombestemte seg like etter og frikjente Contador.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Verdens antidopingbyrå (WADA) anket imidlertid avgjørelsen og tak saken til CAS. Frikjennelsen fra det spanske forbundet gav likevel spanjolen mulighet til å konkurrere, og han gikk noen måneder senere hen og vant Giro d’Italia. Først 6. februar 2012 ble den endelig avgjørelsen tatt: Contador mottok en toårig utestengelse, med tilbakevirkende kraft, noe som gjorde at Giro-seieren ble strøket, sammen med øvrige resultater.

Vil ha rask avklaring

Under presentasjonen av årets Giro-utgave i slutten av november, meddelte Froome at han stiller til start i årets ritt, og tar sikte på Giro/Tour-dobbelen i 2018. Bare noen uker senere sprakk salbutamol-saken, hvor det ble kjent at Froome hadde avgitt en urinprøve som viste 2000 ng/ml av astmamedisinen salbutamol, dobbelt så mye av den tillate dosen (1000 ng/ml).

– Vi var svært glad for at Froome skulle sykle rittet vårt. Nå må vi bare håpe at alt blir avklart raskt. For Froome, for giroens del og for sykkelsporten generelt.

I tråd med regelverket for «særskilte stoffer», som salbutamol faller inn under, kreves en midlertidig suspensjon UCI, ei heller Team Sky – som selv står fritt til å gjøre som de ønsker.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VANT VUELTAEN: Chris Froome stakk av med seieren i Vuelta a España, men kan miste seieren, om han blir funnet skyldig i regelbrudd i salbutamol-saken. FOTO: Tim De Waele (TDWSport.com)

Det vil være opp til Froome og hans apparat å bevise at det ikke har blitt begått noen regelbrudd, men i slike saker foreligger det ingen tidsrammer. Det betyr at saken i teorien kan drøye i lang tid.

– Denne gangen så dukket Froomes sak opp i september 2017 og giroen starter i mai 2018. Det betyr at det er åtte måneder til å finne en løsning. Jeg vil tro at det er nok tid, hvis ikke, må vi stille spørsmål ved vår evne til å drive sporten vår. Fansen vil ikke forstå og heller ikke jeg.

– Alt ligger i UCIs hender

Froome og hans støttespillere forbereder i disse dager sitt forsvar, som skal forklare den høye konsentrasjonen i dopingprøven. Ifølge L’Equipe vil forklaringen basere seg på et nyreproblem, som skal ha skapt en unormal høy konsentrasjon i urinprøven.

Tidligere har Tour de France tatt grep i lignende saker. I 2008, da Tour de France midlertidig ikke var en del av UCIs kalender, valgte ASO å ikke invitere Astana (som Alberto Contador da syklet for) til touren. Året i forveien hadde Alexandre Vinokourov testet positivt for bloddoping og hele Astana-laget trakk seg fra rittet.

ASO ville også i 1999 nekte Richard Virenque å kjøre touren – etter Festina-skandalen i 1998 – men avgjørelsen ble overstyrt av UCI.

Vegni ønsker ikke at et lignende scenario skal oppstå i 2018. For at noe slikt skal kunne være mulig, må Vegni trekke Giro d’Italia fra UCIs kalender og ut av World Touren.

– Ærlig talt håper jeg ikke det går så langt.

Han legger presset over på UCI og mener det er i alles beste interesse at forbundet tar grep, og sørger for en oppklaring så snart som mulig.

– Det er ikke opp til meg å bestemme eller håndheve reglene. Organisatorer har ikke den statusen i saker som dette. Det er opp til Froome å bevise [sin uskyld]. Alt ligger i UCIs hender. De må garantere at alt blir oppklart mellom nå og da.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse