Prøv Procycling Pluss idag

TROSSER MISNØYE: Mange reagerer på at Team Sky setter Chris Froome tilbake i konkurranse. Det britiske laget står imidlertid på sitt. FOTO: Reuters

Sky bøyer ikke av for kritikerne: Lar Froome sykle i Spania

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 5.02.18 11:49

Del på    

– Omstendighetene er vanskelige, innrømmer Sir Dave Brailsford.

(procycling.no): I helga gikk Jeremy Whittle, forfatteren av Bad Blood som tok for seg dopingkulturen i Tour de France-feltet fram til 2008, ut mot Chris Froome via Cycling News og ba ham selv ta ut midlertidig suspensjon.

Whittle mener Froome ikke gjør annet enn å skade sykkelsporten, med sin tilstedeværelse i ritt etter at han leverte fra seg en urinprøve med grenseoverskridende Salbutamol-verdier under fjorårets Spania rundt:

«Froome trenger å holde seg på den riktige siden av historien her, og bli sett på en som bidrar til å løse sykkelsportens problemer i stedet for å forsterke dem, via måneder med fornektelse mens han sykler Grand Tours. Og potensielt vinner dem, kun for å løpe risikoen for å motta en sanksjon med tilbakevirkende kraft», skrev Whittle i sin kommentar hos Cycling News.

Hører ikke på kritikerne

Mandag melder Team Sky at Froome ikke er på vei ut mot sidelinja, men gjør seg klar for sesongdebut under Ruta del Sol i midten av februar.

Etter at nyheten om Salbutamol-funnet sprakk mens Sky-kapteinen gjorde seg klar for treningssamling med laget på Mallorca, har han stort sett oppholdt seg i Sør-Afrika der han har lagt ned store treningsmengder i sesongoppkjøringen så langt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FJORÅRETS VINNER: Det var Alejandro Valverde som stakk av med seieren under forrige utgave av Ruta del Sol. FOTO: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I så måte er det ingen overraskelse at forberedelsene fortsetter i konkurranse. Ettersom Froome ikke er tatt for et forbudt stoff, trenger verken arbeidsgiveren hans eller det internasjonale sykkelforbundet (UCI) å iverksette en midlertidig suspensjon.

Men det mangler likevel ikke på kritiske røster som mener at 32-åringen burde trådt til siden på eget initiativ.

Gikk hardt ut mot Wiggins

Whittle peker blant annet på uttalelsene Froome kom med at Bradley Wiggins havnet i trøbbel etter avsløringer om bruk av medisinske fritak i forkant av viktige sykkelritt.

I et intervju med BBC i januar i fjor, fortalte Froome blant annet at han ikke ønsket å motta en TUE (medisinsk fritak) mot slutten av Tour de France i 2015 på grunn av etiske årsaker.

– Det føltes ikke riktig for meg, moralt sett. Det er ikke bra for idretten generelt at vi diskuterer gyldigheten av resultatene.

«I følge regelverket, er han ved sin fulle rett til å agere slik han gjør. Men, som Froome selv påpekte når han avsto fra å bruke TUE i 2015, så er det stor forskjell på lovverket og etikken», påpeker Whittle.

Du kan lese hele kommentaren til Whittle her!

Brailsford: – Vanskelig

Team Sky har stått fast på at Froome ikke har gjort noe galt, og at de ønsker å etterprøve prøveresultatet fra fjorårets vuelta.

Fremdeles er planen at han skal gå etter både Giro d’Italia og Tour de France i inneværende kalenderår, på tross av at en potensielt karrieretruende suspensjon henger over både ham og laget:

– Vi er alle nødt til å erkjenne at omstendighetene er vanskelige, samtidig er det viktig for alle parter at prosessen blir grundig gjennomgått før konklusjonen er klar. Det er en kompleks situasjon, men vi jobber så hardt vi kan sammen med Chris for å løse ting så fort som mulig, sier Sir Dave Brailsford i Team Sky.

Tidligere har UCI og sykkelpresident David Lappartient uttalt at saken skal bli behandles i forkant av Giro d’Italia-starten.

Lappartient har også tatt til orde for at Sky burde ha tatt affære mot sin egen rytter i denne saken:

– Team Sky burde ha suspendert Froome. Det er likevel ikke opp til meg å ta affære. Uten å gå nærmere inn på skyldspørsmålet, hadde dette gjort det enklere for alle parter, har Lappartient uttalt tidligere til Le Telegramme.

Tagget med: , , , ,

Les også disse