Prøv Procycling Pluss idag

FÅR KRITIKK: Katusha-sjef Jekimov synes Kristoff har noe å gå på når det kommer til valg i spurtene. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sjefen kritiserer Kristoffs spurtvalg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 6.07.16 20:15

Del på    

Tour de France-stjernen er uenig.

LE LIORAN (procycling.no): Mektige Vjatsjeslav Jekimov luftet overfor procycling.no sine tanker om hvilke grep Alexander Kristoff må ta for å vinne etappeseirer i årets Tour de France.

Lagsjefen i Katusha forteller at wattfilene til 29-åringen taler sitt tydelige språk, og at det er posisjoneringen som er problemet.

– Under spurten i går produserte han nesten 1700 watt. Det viser at han er i bra form. Du kan se at de andre spurterne sliter med å holde hjulet hans, men avstanden inn til mål ble for lang. Om han klarer å time det bedre, slik at han starter spurten nærmere mål, skal de bli spennende å se om noen klarer å slå ham, sier Jekimov til procycling.no.

Legger ansvaret på Kristoff
Etappen han omtaler var massespurten Marcel Kittel vant i Limoges.

Der gjorde Jacopo Guarnieri lenge en god jobb, men endte opp med å ta teten 650 meter fra mål.

Det satt nordmannen i en vanskelig posisjon. Han valgte til slutt å hoppe inn på Etixx-toget, men innrømmet selv at han nok ble litt for ivrig.

Ekimov sier at han ønsker å se en mer aggressiv Kristoff mot slutten av etappene.

– På hvilken måte bør han være mer aggressiv?

– Han må holde på posisjonen han ønsker seg. Hvis han ønsker seg et hjul: Boom, dette hjulet er mitt, skal han si. Ingen skal klare å fjerne ham fra det hjulet.

– Bør han hoppe over på andre opptrekk mot slutten?

– Ja, ja, ja, lyder formaningen fra russeren.

– Vi er i stand til å bringe ham inn til de siste 300 meterne og plassere ham på et perfekt hjul. Men det er det. Laget klarer ikke å gjøre mer enn det. Derfra og inn må han finne seg et godt hjul og lese når han skal åpne spurten.

Les også: Isolert Contador tapte tid før Pyreneene

Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

FIKK DET IKKE TIL: Alexander Kristoff kom for langt frem på den fjerde etappen, og hadde ikke kreftene til å kjempe om seier. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)

Kristoff: – Kanskje jeg var for aggressiv?
En sliten Katusha-spurter inntok målområdet i Le Lioran over halvtimen bak etappevinner Greg Van Avermat under den femte Tour de France-etappen.

Selv om han fremdeles står uten seier, var nok ikke kritikk fra lagledelsen det han mest ønsket seg.

Som han alltid gjør, svarte han like fullt etter beste evne, da procycling.no videreformidlet innspillene fra Ekimov.

– Du får beskjed av Ekimov her om å bli mer aggressiv i spurten og kanskje vente til det er 200 meter igjen, og angripe litt bakfra – er det innspill du tar med deg?

– Jeg vil si at jeg var aggressiv i går og «gunnet på» med en gang der (da han hoppet på Etixx-toget). Kanskje jeg var litt for aggressiv, så jeg kan vel ikke si meg helt enig i det. Det er vanskelig i spurtene. Jeg føler ikke vi har satt et helt lag for å kjøre i spurtene her. Da trenger vi mer folk for å gjøre det. Det er delt mellom klatrere og spurtere, så da blir det litt halvveis, kanskje.

– Er det ting du også kan gjøre annerledes?

– Jeg kunne gjort ting annerledes i går, men det er vanskelig å vite om det kunne blitt bedre. Jeg kunne ha stanset å trå med 250 meter igjen, sett om det kom noen forbi og så startet på nytt. Men det er lettere sagt enn gjort for du får fort syra når du slutter å trå. Da kommer syra med en gang. Det er bedre å ha litt trøkk på det. Når jeg blir levert i sånn posisjon, så langt unna mål, er det egentlig for tidlig – da har jo heller ikke laget avlevert meg perfekt. Vi har litt manko på folk, så de prøver bare å få meg så langt fram som mulig.

Les også: Kristoff-hjelper trodde han skulle ryke ut av touren

Siste mulighet før fjellene
Torsdag venter den siste muligheten for spurterne før Pyreneene.

Dersom nordmannen velger å følge rådene fra lagsjefen, vil han starte spurten litt senere enn ved forrige mulighet.

– Vi kjente ham som «300-metersgutten». Han holder kanskje litt kortere nå, men han har en høyere toppfart. Han er nødt til å spille på det. Han bør åpne spurten nærmere mål, gjerne med 200 meter igjen. Det er min mening.

Kristoff lover å gjøre så godt han kan på den siste muligheten den første uka.

– Jeg må prøve å time det bedre enn jeg klarte sist, og finne den riktige posisjonen. Det er litt hektisk på slutten. Jeg tror det er frontposisjon i morgen som gjelder, så det blir viktig å holde seg foran.

– Kan du dra nytte av blodslitet her i dag?

– Det kan være at det slår bra ut for meg i morgen. Da blir det forhåpentligvis litt slitne bein og litt større luker. Det vil gjøre det enklere å komme seg framover.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse