Prøv Procycling Pluss idag

KONKURS: Bergen 2017 AS

KONKURS: Bergen 2017 AS, som var arrangørselskapet bak Sykkel-VM i Bergen, er slått konkurs i Bergen tingrett. FOTO: Hans Arne Vedlog, Dagbladet

Selskapet bak sykkel-VM slått konkurs

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.03.18 11:22

Del på    

Partene møttes i retten: – Verdens tristeste dag for sykkelsporten.

(procycling.no): Bergen 2017 er slått konkurs. Det skriver Bergens Tidende.

– Forholdene for konkurs er til stede. Derfor vil det bli åpnet konkurs, sa dommer Reidar Mowatt under rettsmøtet i Bergen tingrett, skriver avisen.

Det er sponsorselskapet Interspons som sendte inn en konkursbegjæring mot selskapet i midten av forrige måned, etter at de ikke var fornøyde med framdriften på et utestående krav pålydende 1,8 millioner kroner.

Bergen 2017 har bestridt deler av dette beløpet.

Taper 3,2 millioner umiddelbart

Styreleder i Bergen 2017, Mona Hellesnes, har over tid mant til ro i rekkene under den økonomiske oppvasken etter VM i Bergen. Dette blant annet fordi momskompensasjon på 3,2 millioner kroner faller bort når selskapet slås konkurs.

Det er en lang liste kreditorer som (hele 33 selskaper) som totalt har et sted mellom 70 og 80 millioner kroner utestående, ifølge BT.

– Hvis vi hadde fått mer tid ville vi hatt et bedre utgangspunkt for å tilbakebetale mest mulig av gjelden, sier Hellesnes i dag.

Nå blir det opp til bobestyrer å fordele det som er igjen av verdier etter Bergen 2017 mellom kreditorene. Ifølge TV 2 Sporten har selskapet en beholdning på 17,4 millioner kroner (da er momskompensasjonen utelatt).

Etter sykkel-VMs økonomiske havari har bidragsytere til VM-festen opplevd å gå konkurs. Blant disse er eventselskapet Possibility AS som har 13 millioner kroner utestående hos Bergen 2017.

De største kreditorene er Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Vest politidistrikt. Blant de private kreditorene sitter selskapet Flex Reklame AS med et krav på rundt 2,8 millioner kroner.

– De må forholde seg til næringslivets spilleregler

Det skal ha pågått samtaler mellom Interspons og Bergen 2017 AS i løpet av helgen, men disse skal ikke ha ført fram.

– I og med at vi er her, er det et tegn på at Interspons mener sitt. Informasjon har vært et uttalt ønske, men der har man dessverre kommet til kort, sier advokat Sølve Herdal, som representerer sponsorselskapet til BT etter at den 13 minutter lange seansen i tingretten var over.

– Hva tenker du nå om utfallet?

– Dette er verdens tristeste dag for sykkelsporten, men det er på tide at idretten slutter å tro at de driver idrett i næringslivet. De må forholde seg til næringslivets spilleregler.

Herdal forteller videre selskapet han representerer «mistenker at Bergen 2017 har drevet for kreditors regning», noe som er forbudt etter norsk lov.

Sykkelforbundet går 18 millioner i minus

Sykkel-Norge var i helgen samlet til forbundsting i Tønsberg i helga, og der ble det lagt fram nye tall for regnskapet til Norges Cykleforbund.

Årsregnskapet viste et underskudd på 18,248 millioner kroner, mens konsernregnskapet viste hele 35,436 millioner kroner i minus.

Les også: Underskudd på 35 millioner for sykkelforbundet

Generalsekretær Rune Midthaug forklarte fra talerstolen at hele underskuddet stammer fra sykkel-VM i Bergen.

Tallene var et «worst case»-scenario, og at Bergen 2017 går glipp av momskompensasjonen vil ikke hjelpe på et allerede blodrødt regnskap.

PS: Nettstedet procycling.no er eid av Interspons AS.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse