DYSTRE TALL: Underskuddet er stort for Norges Cykleforbund etter sykkel-VM i Bergen. Her Harald Tiedemann Hansen under det ekstraordinære forbundstinget i januar. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

Underskudd på 35 millioner for sykkelforbundet

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 10.03.18 15:54

Del på    

– Hele underskuddet kommer fra VM.

(procycling.no): Under lørdagens forbundsting i Tønsberg ble årsregnskapet for Norges Cykleforbund presentert.

– Regnskapet er satt opp med worst case scenario. Det blir ingen flere forpliktelser enn det som er satt opp, forklarte generalsekretær Rune Midthaug fra talerstolen.

Underskuddet ble mottatt med gisp fra forsamlingen. Årsregnskapet for Norges Cykleforbund ble et underskudd på 18,248 millioner, mens konsernregnskapet til NCF viste et underskudd på 35,436 millioner.

Stort krav fra politiet

Blant annet foreligger det et krav fra politiet på 13,4 millioner kroner for deres tjenester under VM i september. Bergen 2017 AS, som var arrangør av mesterskapet, er heleid av Norges Cykleforbund.

De har imidlertid nektet å betale ti millioner av det kravet. Styreleder i Bergen 2017 AS, Mona Hellesnes, var invitert til forbundstinget og kunne utdype kravet fra talerstolen og hvorfor man har bestridt det.

– Politiet informerte Bergen 2017 at de ikke kom til å fremme kravet. Politiet sa de alene ikke ville stoppe arrangementet, med mindre Bergen 2017 fikk ekstra støtte. [..]. Det gjorde vi, men det var ikke til politiet. […] Bergen 2017 sa seg aldri enig i kravet, men plutselig dukket kravet opp etter sykkel-VM.

Hellesnes fikk en rekke spørsmål fra talerstolen, alt fra ønske om mer konkret fremstilling av regnskapet til hvordan de eventuelt ville behandle utbetaling/tilbakebetaling til mindre, mer utsatte bedrifter, som man står i gjeld til etter sykkel-VM.

– Hele underskuddet kommer fra VM

Under presentasjonen av årsregnskapet for Norges Cykleforbund tok generalsekretæren forsamlingen igjennom de forskjellige postene.

Han forklarte at NCF hadde budsjettert med et overskudd på drøye 2,893 millioner i 2017 og fortalte at før man legger til forpliktelser knyttet til Bergen 2017 AS, så var resultatet 2,888 millioner.

– Det synes jeg man skal ta med seg videre, fortalte han som en av få positive ting.

Legger man nemlig til forpliktelsene forbundet har vedrørende sykkel-VM i Bergen får man nemlig et bokført tap på 18,248 millioner.

I Kontrollkomiteens beretning for 2017 skrives det:

«Bokført tap i NCF er etter utgiftsføring av forpliktelser knyttet til VM i Bergen er totalt kr. 16.248.820,- . I tillegg kommer tap på fordringer på ca. kr. 1.161.395,- mot Bergen 2017 AS, og nedskrivning av aksjer på kr. 3.725.817,-. Totalt kr 21.136.032,-.»

I de 21,136 millionene inngår blant annet den UCIs garantikostnad på 14,467 millioner, samt kausjonsansvar fra OB Team/TV 2, Eurocard og Møller Bilfinans på totalt 1,781 millioner, som NCF er solidarisk ansvarlig for.

Midthaug presiserte at «hele underskuddet kommer altså fra VM.»

Egenkapitalsituajsonen til forbundet omtales også som urovekkende i notatene til årsregnskapet.

«Egenkapitalsituasjonen i forbundet er anstrengt. Årsregnskapet for 2017 er satt opp under forutsetning om fortsatt drift. Dette er langt på vei avhengig av at NCF kommer til enighet med UCI om en avtale vedrørende omfanget av den gjenstående garantiforpliktelsen […]. Dersom Norges Cykleforbund ikke kommer til enighet med UCI om en langsiktig nedbetalingsplan, vil det bli behov for en langsiktig lånefinansiering for å kunne betjene garantiforpliktelsen. En avklaring med UCI er således av stor betydning for veien videre for NCF og hvilke tiltak som må iverksettes.

Alt av dokumenter og regnskap knyttet til forbundstinget finner du ved å klikke her!

Vurderer søksmål

I oppbygningen til forbundstinget har det igjen stormet rundt avtroppende sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, som på egenhånd skal ha avtalt med det internsjonale sykkelforbundet (UCI), at de kunne ta den mye omtalte garantisummen på 4,5 millioner kroner, som NCF overførte til en sveitsisk konto.

– Styret var ikke kjent med avtalen om at UCI skulle kunne ta pengene, fortalte visepresident Hans Petter Gulbrandsen til NRK.

Ifølge jusprofessor Hans Fredrik Marthiniussen ved Universitet i Bergen kan dette få personlige konsekvenser for sykkelpresidenten.

– Jeg tror Tiedemann Hansen kan havne i personlig erstatningsansvar, sier han til Bergens Tidene.

LES OGSÅ: – NCF må nok se langt etter de pengene

Lørdag ble det kjent at også en av kreditorene til sykkel-VM vurderer, Flex Reklame, vurderer å stille Tiedemann Hansen og øvrige styremedlemmer i Bergen 2017 AS personlig ansvarlig for det økonomiske knyttet til mesterskapet.

– Vi opplevde ren inkompetanse. Du kan ikke bestille varer når du ikke har penger, og du er klar over det. Her lekte man med andres penger, sier Espen Hansen i Flex Reklame til  VG.

I en epost til VG skriver styreleder i Bergen 2017 AS, Mona Hellesnes:

–  Styret tar enkeltkreditors trusler om å gjøre gjeldende et personlig ansvar til etterretning. Det er beklagelig når enkeltkreditorer blir påført tap, men dette betyr ikke i seg selv at det er grunnlag for et personlig erstatningsansvar. Styret er ikke bekymret for utfallet av en slik sak.

Tagget med: , , ,

Les også disse