Prøv Procycling Pluss idag

MÅ PRØVE I ÅR IGJEN: I fjor tok Peter Sagan, Greg Van Avermaet og Oliver Naesen opp jakten på Philippe Gilbert i Oude Kwaremont, men verdensmesteren kjørte inn i gjerdet og gikk i bakken. I år må de gjøre et nytt forsøk på å vippe Quick-Step av klassiker-pinnen. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Sagan og Van Avermaet må overliste Quick-Step i åpent Flandern rundt

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 31.03.18 11:07

Del på    

VÅR VURDERING: Vi analyserer favorittene foran årets andre monument.

(procycling.no): 105 år er gått siden den første utgaven av Flandern rundt. Søndag er det klart for den 102.utgaven av det legendariske brosteinsmonumentet.

Det er særdeles åpent og mange om beinet for å komme først over målstreken i Oudenaarde etter 266,5 kilometer. I denne forhåndssaken analyserer vi søndagens ritt og dets favoritter. Blir det taktisk knockout fra Quick-Step i år som i fjor, eller kan den olympiske mesteren Greg Van Avermaet endelig ta seieren han alltid har drømt om?

I målbyen er det meldt noe usikkert vær, og alt ligger dermed til rette for en uforglemmelig utgave av Ronde van Vlaanderen.

Ruten

Etter den nøytrale starten i Antwerpen er de første tolv milene slående like et hvilket som helst sykkelritt. De to brosteinspartiene Lippenhovestraat og Paddestraat kommer som to små forvarsel etter 87,4 kilometer. Men det er etter tolv mil at Flandern rundt virkelig begynner.

Oude Kwaremont skal klatres totalt tre ganger. Rytterne er på toppen for første gang etter 121,2 kilomter. Da har de unnagjort én av atten hellinger, i en løype som er nesten identisk som fjorårets utgave.

Etter kjente navn som Wolvenberg, Berendris og Tenbosse kommer en av de største: Muur-Kapelmuur. Bakken ble et kritisk punkt i 2017-utgaven. Quick-Step Floors og Tom Boonen økte tempoet, og 14 mann satt igjen i første gruppe etter bakken.

MUUREN: Muur van Geraardsbergen står på programmet i Flandern rundt. Her er Sep Vanmarcke på vei opp mot kapellet på toppen av bakken under Omloop Het Nieuwsblad i februar. Foto: Tim De Waele.

Den andre gangen rytterne skal opp Oude Kwaremont er det 54,8 kilometer igjen, og her starter sannsynligvis finalen for alvor. Her falt avgjørelsen for tolv måneder siden, da Philippe Gilbert distanserte resten tetgruppa og bega seg ut på en monstrøs soloferd på vei mot en overbevisende seier.

Men mange bakker gjenstår fremdeles. Koppenberg, Steenbeekdries, Taaienberg og Kruisberg venter før de siste passeringene av Oude Kwaremont og Paterberg.

13,2 av de 266,5 kilometerne i den 102. utgaven av Flandern rundt gjenstår etter siste brostein på Paterberg. Disse kilometerne er relativt lettkjørte, men vind og taktiske disposisjoner kommer uten tvil til å spille inn i denne avgjørende fasen av rittet.

Favorittene

I fjor var det altså daværende belgiske mester, Philippe Gilbert, som stakk av med det gjeveste endagsrittet for en belgier. I år som i fjor er den tidligere verdensmesteren del av et Quick-Step-mannskap som er et hakk over konkurrentenes lag.

I tillegg til Gilbert, befinner også potensielle vinnerkandidater i Niki Terpstra, Zdenek Stybar og Yves Lampaert seg i Patrick Lefeveres syvmannstropp til årets andre monument.

Deres seieroppskrift har vært å få med en rytter (eller to) i frontgruppen, for deretter å markere angrepene bak. Det er ikke urealistisk at det belgiske laget kommer til å sette i gang hardkjøret tidlig – som i fjor – for å havne i forkant med minst én av kapteinene sine.

KAPTEINSKVARTETT: Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Zdenek Stybar og Yves Lampaert vil alle vinne Flandern rundt. Foto: Tim de Waele

Både Terpstra og Lampaert har allerede vunnet klassikere i år. Gilbert har uttalt at han ikke befinner seg på samme nivå som i fjor, men har likevel tidvis imponert med god kjøring. Den som kanskje har vist størst styrke i oppkjøringen til De Ronde er Zdenek Stybar. Han har spilt en uvurderlig rolle i flere av Quick-Steps resultater.

Spesielt i Dwars door Vlaanderen viste tsjekkeren seg frem. I Paterberg syklet han fra det som var, men det ble vanskelig å holde unna for de jagende rytterne på egenhånd. Den tidligere sykkelkrossverdensmesteren presenterte dermed fryktinngytende form før søndagens ritt. Dog har ikke han som vane å hente hjem store seire. Av Quick-Steps fire spydspisser, er det kanskje fjorårets andremann i Paris-Roubaix som fremstår som den fysisk skarpeste.

Den olympiske mesteren og regnbuetrøyen må overliste Quick-Step

Foran 2017-utgaven var alles øyne rettet mot Greg Van Avermaet. Etter å ha gått seirende ut av Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem maktet han «bare» å ta andreplassen, dette til tross for velt på Oude Kwaremont.

Merittlisten til den olympiske mesteren begynner å bli farlig god, men for Lokeren-mannen er det muligens ett ritt som rager aller høyest – et ritt han ikke har vunnet ennå.

Van Avermaet har på ingen måte gjort seg bort hittil i årets sesong, men har ikke klart å dominere som i fjor. Han har fortsatt et meget solid rundt seg, selv om Daniel Oss skiftet beite. Jürgen Roelandts har vært en fullgod erstatter, mens Stefan Küng har tatt ytterligere steg.

Dog må laget foreta bedre taktiske disposisjoner enn i E3 Harelbeke, der det på ingen måte ble tatt ansvar eller gjort forsøk på å hente ensomme Niki Terpstra i tet.

Foran OL i Rio beskrev vi Van Avermaet som en «evig toer». Det er et stempel han fint har klart å viske ut. Nå er det større forventninger og press på 32-åringen.

I BAKKEN: Peter Sagan, Greg Van Avermaet og Oliver Naesen veltet på Oude Kwaremont i fjor. Foto: Tim de Waele

Peter Sagan har notert seg for en seier Flandern rundt. Den tok han for to år siden da han krysset målstreken på bakhjulet etter å ha distansert konkurrentene.

I år droppet verdensmesteren den belgiske åpningshelgen. Han har bare kjørt to brosteinsritt denne sesongen. E3 Harelbeke var et kaotisk ritt der lite stemte for Sagan, men revansjen kom to dager senere i Gent-Wevelgem.

Der gjorde han som han ville i spurten. Spørsmålet er hvor god form Sagan egentlig er i. Det er flere ryttere som har vist at de er skjerpet fysisk denne sesongen. Der det i 2017 var et relativt stort gap fra Peter Sagan og Greg Van Avermaet ned til de andre, virker dette mellomrommet å være vesentlig mindre i år.

Bora-hansgrohe-rytteren har i tillegg fått Daniel Oss med på laget, noe som på ingen måte svekker hans sjanser. Likevel vet vi at slovaken aldri kan avskrives i et ritt som Flandern rundt.

Der andre ryttere er avhengige av spesielle scenarier for å vinne, behersker Peter Sagan omtrent alt.

Belgisk vidunderbarn

Det var først under sin fjerde proffsesong at vidunderbarnet Tiesj Benoot skulle hente hjem sin første proffseier. Og hvilken seier det var.

En episk Strade Bianche-utgave ble erobret av den unge belgieren som ble hyllet som Belgias neste sykkelhelt etter å ha blitt nummer fem i sin debut i Flandern rundt i 2015.

Nå som seieren har kommet, er det om mulig knyttet enda større forventninger til Lotto-Soudal-rytteren. I år har han attpåtil vist flere ganger at han er på et høyere nivå enn tidligere.

KUNNE IKKE TRO DET: Gjørme og sørpe gjorde forholdene i årets Strade Bianche vanskelige, men Tiesj Benoot bestemte seg for å gjøre forholdene til sine mulighet. Foto: Tim De Waele

Etter Dwars door Vlaanderen på onsdag uttalte 24-åringen at han følte seg som den sterkeste i rittet. Van Avermaet grein godt på nesen da landsmannen angrep på Knokteberg.

Benoots kapasitet er det ingen som betviler. Men han er mest sannsynlig avhengig av å kvitte seg med konkurrentene før oppløpet i Oudenaarde.

To nordmenn blant outsiderne

I tillegg til disse rytterne er det en rekke outsidere som står på trappene, klare for å kjempe om en plass i historiebøkene. Oliver Naesen er belgisk mester og har årets viktigste dag foran seg på søndag. AG2R-rytteren blir uten tvil å regne med og var i fjor fint med da Peter Sagan kjørte inn i et gjerde på Oude Kwaremont og veltet ham og Van Avermaet.

Det spørs likevel hvor mye velten på onsdagens ritt påvirker Naesen som slo kneet kraftig. Ingen brudd er meldt, og den belgiske mesteren er meldt klar til dyst. Wattverdiene under rekognoseringen fredag viste i hvert fall at det var en frisk AG2R-kaptein som var tilbake på sykkelen. 

Vi har snakket mye om Quick-Step-dynastiet foran årets ritt. En som forlot Quick-Step, nettopp for å kjøre for egne sjanser, er Matteo Trentin. Michelton-Scott-rytteren viser til stadighet at han blir å regne med i brosteinshellingene og har sett seg ut Flandern som et ritt han definitivt kan mestre.

Italieneren innehar også en meget habil spurt, noe som taler til hans fordel dersom han kommer i en mindre gruppe mot mål.

Flere som har gode avslutninger og som har ambisjoner om hedre plasseringer i helgen er nordmennene Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Alexander Kristoff må man aldri avskrive før et monument og kommer helt sikkert til å bite godt fra seg. Dessverre er det lite som tilsier at UAE-rytteren skal klare å bite seg fast når de aller hvasseste til å forsere hellinger trår til, men hans håp ligger i en mindre gruppe som samler seg på den siste milen.

KLAR TIL DYST: Søndag sykles Flandern rundt. Edvald Boasson Hagen merker formstigning inn mot det belgiske monumentet. Foto: Simon Z. Nessler/procycling.no

KLAR TIL DYST: Edvald Boasson Hagen merker formstigning inn mot det belgiske monumentet. Foto: Simon Z. Nessler/procycling.no

Boasson Hagen har på den andre siden hatt en meget god formutvikling den siste tiden. Etter å ha levert mer traurige prestasjoner i starten av sesongen, har det sett ut til å løsne litt for rudsbygdingen. I E3 pekte pilen oppover, men velt, punktering og tre sykkelbytter gjorde det vanskelig å hente et resultat. I Dwaars door Vlaanderen var Dimension Data-rytteren både sterk og smart helt til det gjensto en kilometer – da en taktisk bommert kostet 30-åringen både seier og podieplass. Flandern rundt er et ritt han sjeldent har lykkes i, men Boasson Hagen har ingen planer om å ikke prøve igjen i år.

Sep Vanmarcke er også blant rytterne hvis kapasitet er ubestridt. Senest onsdag viste han hvilke egenskaper som bor i ham, men EF-Education-rytteren sliter, som resten av laget, å hente hjem seire.

Sykkelverdenen hadde sannsynligvis uttrykket unison glede dersom 29-åringen hadde klart å ta steget opp på det øverste trinnet av pallen i Oudenaarde. Dessverre er det vanskelig å se for seg et scenario der belgieren vinner. Kanskje har han lært av landsmann Lampaert fra Dwars door Vlaanderen, og er i stand til å dra en lignende manøver hvis en slik situasjon skulle oppstå søndag.

Spennende debutanter

Den tredoble verdensmester i sykkelkross, Wout Van Aert, blir også å se i helgen.

Hans talent er tilnærmet unikt i sykkelsammenheng, og hans kapasitet har blitt presentert for landeveispublikummet ved en rekke anledninger. I Strade Bianche viste han at han blir å regne med på landevei også.

Spørsmålstegnene rundt Van Aert er distansen og erfaringen. Dette blir 23-åringens debut i sitt hjemlands monument, og han har liten erfaring med å sykle disse distansene i konkurranse.

I Gent-Wevelgem syklet han meget bra og viste offensiv og solid kjøring mot slutten av det 250 kilometer lange rittet.

GOD OGSÅ PÅ LANDEVEIEN: Wout Van Aert, her mens han tauer på Romain Bardet under Strade Bianche. Foto: Tim de Waele/Getty Images

En annen som gjør sin debut i rittet er Vincenzo Nibali. Milano-Sanremo-vinneren bruker nok rittet mest som trening foran brosteinsetappen i Tour de France senere i år, men bookmakerne vil ikke avskrive italieneren. Vi har større tro på lagkamerat Sonny Colbrelli hos Bahrain-Merida.

Team Sky stiller også med et spennende lag, hvor man kan se at Michal Kwiatkowski gjør sitt inntog på belgisk brostein for sesongen. Den tidligere verdensmesteren må aldri avskrives og behersker det meste, og det skal bli særdeles interessant å se ham opp mot de beste klassikerrytterne.

Gianni Moscon har også vist grei klassikerform de siste ukene, og har til stadighet vært foran og kjempet. Italieneren har kanskje ikke helt fått frem sin beste side på brosteinen hittil denne sesongen, og kommer garantert til å sitte langt fremme når det avgjøres på søndag. Fjorårets fjerdemann, Dylan van Baarle er også verdt å nevne, selv om han ikke har sett altfor bra ut hittil i årets klassikersesong.

procycling.nos favorittips:

***** Ingen

**** Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar, Tiesj Benoot

*** Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Matteo Trentin, Sep Vanmarcke, Oliver Naesen, Yves Lampaert

** Arnaud Demare, Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Jasper Stuyven, Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon, Wout Van Aert, Michael Valgren, Jurgen Roelandts

* Mike Teunissen, Edward Theuns, Alexey Lutsenko, Christophe Laporte, Tony Martin, John Degenkolb, Sonny Colbrelli, Magnus Cort Nielsen, Dylan van Baarle

Hør også på procycling.nos podkast, Musette. Der diskuteres de ulike favorittene før søndagens ritt, samt de norskes sjanser. Intervjuer med Boasson Hagen, Stybar og Susanne Andersen er også med i podkasten. 

Podkast: Flandern-spesial

Tagget med: , , , , , , , , ,

Les også disse