LYS FREMTID: Uno-X Norwegian Development Team seiler opp som det nye flaggskipet blant de norske lagene. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Norwegian Development Team

– Det er så sinnssykt mange gode ryttere i Norge

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 8.02.19 08:41

Del på    

Uno-X-talentene mener tiden er moden for et norsk profflag.

(procycling.no): Livet som Uno-X-rytter er ikke så verst for tiden. Vinterstormer og snø i Norge er glemt, mens hele laget er på treningsleir like ved Cambrils noen mil sørvest for Barcelona.

– Ja, fy fader. Det er fint på tur altså, lyder den korte men treffende beskrivelsen Kristoffer Skjerping gir procycling.no om hvordan treningsleiren med hans nye lag går.

Torsdag i forrige uke fikk 25-åringen og resten av stallen til det norske kontinentallaget enda en ting å glede seg over. Da fikk rytterne høre om prosjektet som skal utforske mulighetene for at laget kan ta steget opp til prokontinental-nivå. Dagen etter ble nyheten sluppet til resten av verden.

– Du merker på hele gruppa at det gir litt ekstra boost. Den langturen vi hadde dagen etter gikk mye hardere enn de andre turene. Jeg tror folk er litt på en sky. Selv om det kanskje har ligget litt i kortene, så er det en utrolig kul melding å få at de faktisk har jobbet konkret mot det, fortsetter den ferske Uno-X-syklisten.

Allerede en solid organisasjon

Uno-X har tatt sykkelnorge med storm, og at det allerede utforskes muligheter for en prokonti-satsing overrasker neppe så mange. Minst av alt rytterne selv.

– Når det kommer til støtteapparat og utstyr så er alt på plass. Der er vi på prokonti-nivå, og kanskje på WorldTour-nivå allerede, vurderer Tobias Foss overfor procycling.no.

Årets Uno-X-kull inneholder ett navn som har erfaring fra nettopp WorldTouren. Kristoffer Skjerping syklet to år Cannondale Slipstream-systemet til Jonathan Vaughters. Sotrastrilen er enig i Tobais Foss sin vurdering.

– Med hånda på hjertet kan jeg si at støtteapparatet og organisasjonen er bedre enn Cannondale. Jeg vet ikke om det sier mest om Uno-X eller om Cannondale. Selvfølgelig så hadde de en ekstra buss og en ekstra lastebil i Cannondale, men det er ikke sånt som rytterne legger merke til. Med tanke på samling og sånne ting så er dette en helt annen verden, forkynner Skjerping.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN PROFF OG EN PEST: Andreas Leknessund pushet Edvald Boasson Hagen hele veien inn i kampen om NM-gullet. Det synes nok ikke Edvald Boasson Hagen bare var kjekt. Foto: Theis Magelssen/procycling.no

Flere må ta steg

Planene om en oppgradering til prokonti-nivå medfører også et slags press på ryttergruppa. Skal de få bli med videre, så må de også vise at de er klare for det neste steget. For et lag som siden starten har hatt fokus på U23-klassen og utvikling, er det dermed mange ryttere som fremdeles befinner seg i karrierens startfase.

Den aller yngste av rytterne til Uno-X er definitivt blant disse. Men, Andreas Leknessund, 19-åringen fra Tromsø har allerede rukket å bli et relativt etablert navn i norsk sykkelsport. Mye takket være en sølvmedalje i tempo-NM i fjor.

– Jeg tror det skal være mulig for laget å bli prokonti. Sånn som rytterne har tatt steg de siste årene. Om det fortsetter i år, og man i tillegg får inn noen andre ryttere utenfra, noen dansker og litt sånt så tror jeg det skal være fullt mulig å bli et bra prokonti-lag om et år, spår Leknessund overfor procycling.no.

Unggutten var nære ved å overraske Edvald Boasson Hagen i kampen om gullet i Sandefjord 2018. At Tromsø-gutten innehar et sjeldent stort talent er utvilsomt, men dårlig tid har han på ingen måte. WorldTour-kontrakter og store lag tenker han ikke på akkurat nå.

– Man må først stabilisere seg på høyt U23-nivå og få enda flere resultater. Jeg har ikke noe hastverk med å komme meg videre. Og i hvert fall om Uno-X tar et steg opp, så er jeg trygg på at jeg får nok matching her, konstaterer unggutten som forlater tenårene 21. mai i år.

MED DE STORE GUTTA: Dylan Groenewegen la ut dette bildet av Foss på Instagram under Jumbo-Vismas Alicante-leir.

Foss vil til WorldTouren

Høyt U23-nivå er allerede to år eldre Tobias Foss på. Med niendeplass i Tour de l’Avenir, sjetteplass i Okolo Slovenska og samme plassering i VM-tempoen for U23 har flere WorldTour-lag allerede lagt merke til Vingrom-gutten. Jumbo-Visma har allerede invitert 21-åringen på besøk.

Han er tydelig på en ting: får han tilbud fra WorldTouren, så blir han neppe en del av en eventuell prokonti-satsning i 2020. Men at han setter pris på tryggheten i det norske laget er utvilsomt.

– Det jeg føler per dags dato er at hvis jeg får muligheten på et WorldTour-lag, så går jeg nok for det. Jeg føler meg klar for det. Du ønsker selvfølgelig å sykle på det høyeste nivået. Får man tilbud derfra så synes jeg at jeg skal takke ja til det. Men det er en stor trygghet å vite at det går an å sykle gode ritt og leve som syklist framover om Uno-X blir prokonti.

Han føler dog at tiden snart er klar for å tre inn i rekkene til de virkelig store gutta.

– Ja, jeg synes det. Jeg har brukt fire år nå i U23, og har brukt de veldig godt. Jeg føler jeg har blitt en robust rytter, og føler ikke det er for tidlig å bli proff.

Skjerping: – Drøm om å bli proff igjen

Yngstegutt Leknessund har tid, mens Tobias Foss er sulten på WorldTour-livet. Gamlefar i Uno-X-troppen, 25 år unge Kristoffer Skjerping, er i en litt annen situasjon.

Som hjemvendt utenlandsproff ligger ikke WorldTour-lagene like langflate som de gjorde etter VM-bronsen fra U23-klassen i 2014. Den nye proffmuligheten kan plutselig oppstå i eget lag.

– Det er jo utrolig positivt. Om de nyhetene hadde kommet eller ikke, så har jeg en drøm om å bli proff igjen. Når det kommer fram så er det utrolig gode nyheter at, hvis du presterer godt, så har du muligheten til å leve av syklingen. Det er utrolig kult, forteller Skjerping.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRUTALT MØTE: Kristoffer Skjerping og Cannondale fant aldri helt tonen gjennom sotrastrilens to år i laget. Foto: Tim De WaeleKT/Tim De Waele/Corbis via Getty Images

Om Uno-X-satsningen blir realisert i et prokontinentallag, så vil det også bety mer å rutte med for lagets ryttere. Tobias Foss tror det vil gi nye sjanser til landets ryttere. Plutselig kan det kalles en jobb ikke bare med tanke på antall arbeidstimer, men også på det økonomiske plan.

– Jeg tror det har veldig mye å si. Jeg snakket med et par av gutta her nede. For både min, og for mange andres del, så føler man at man må få inn litt inntekt for at det skal bli en ordentlig jobb. At det vi gjør kan sammenliknes med en vanlig jobb, spesielt på inntektssiden. Det er kjent at kontinentalryttere ikke tjener flust. Det er ikke snakk om at man skal tjene mange millioner heller på prokonti-nivå, men det blir helt klart en større gruppe norske som blir på det nivået. Det blir en mye større gruppe norske ryttere som kan leve lengre av sykkel. Det økonomiske er veldig viktig, beretter 22-åringen.

Et nytt steg før WorldTour

Alle de tre Uno-X-rytterne er enige om at et prokontinentalnivå ikke bare er økonomisk viktig, men også vil gjøre det lettere for ryttere å følge en naturlig utvikling. Spranget fra kontinentalnivå til WorldTouren blir mindre ekstremt.

– Det gjør steget fra prokonti til WorldTouren litt mindre. Det er et naturlig steg som kanskje har manglet i norsk sykkel. Det er greit å ha et prokonti-lag som blir en mellomting mellom konti og WorldTour. Det gjør kanskje steget litt lettere å ta og gjør det mer naturlig, ytrer yngstemann Leknessund.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TREDJE ÅRGANG: Slik ser årets Uno-X-stall ut. Foto: Uno-X Norwegian Development Team

At Uno-X vil få et nytt tak på antall tillatte ryttere er også en stor fordel.

– Det vil gjøre at man får flere ryttere. Man kan være 30 mann på laget, som gir flere plasser. Så får man muligheten til å kjøre enda større ritt og får vist seg fram på et høyere nivå, forklarer nordlendingen.

Kristoffer Skjerping mener det er på tide at et norsk profflag oppstår.

– Jeg mener at det tilbudet er et tilbud Norge har trengt, lyder dommen fra sotrastilen.

– Det virker som om det var på tide. Det er litt spesielt for det virker som om sykkel-Norge er inne i en liten down etter VM. Uno-X er på vei opp og fram, selv om sykkel-norge er litt i knestående så er dette akkurat det som har manglet, konstaterer Skjerping.

Behov for rekrutering

I første omgang er et norsk profflag med stjerner som Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen i stallen trolig ikke å forvente. Men Skjerping tror bredden nå er såpass stor at et lag med en norsk ryggrad er gjennomførbart, men ikke utelukkende med nordmenn.

– Du har så sinnssykt mange gode ryttere i Norge, og jeg tror det er helt umulig å få samlet de aller beste på et lag som det her. Men om du klarer å signere noen av de beste så kunne du fått et sinnssykt bra lag med bare norske også. Men sannsynligheten er kanskje litt liten for det.

Mens både Kristoff og Boasson Hagen trolig blir værende på WorldTour-nivå, er en rekke andre norske proffer også på utgående kontrakt i 2019. Sondre Holst Enger, August Jensen, Odd Christian Eiking og Sindre Lunke er alle fire ryttere på utgående kontrakt, som sykler på prokonti-nivå. Overgangen til et norsk lag på samme nivå kan fort være fristende tror Skjerping, men om et WorldTour-lag melder interesse tror Skjerping han vet hva de vil velge.

– Det er vanskelig å svare på. Men jeg har snakket med mange av de som er proffe nå. Det går i samme praten hver gang du møter dem. «Hadde vi hatt et norsk profflag så hadde det vært veldig kult». Men står du med kontrakt hos et WorldTour-lag kontra et prokonti-lag så er det en vurdering du må ta. Sånn som for Eiking og Holst Enger sin del som er på prokonti-nivå, så tror jeg det bare vil være positivt med et norsk lag, sier eldstemann i Uno-X.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INNGÅR SAMARBEID: Drivstoffselskapet Uno-X er ny sponsor i danske Team ColoQuick. Her poserer Jens Haugland og Christian Andersen under avtaleinngåelse i Spania nylig. FOTO: Jan Brychta, Uno-X Norwegian Development Team.

Danske bidrag og bedre nordmenn

Tirsdag offentliggjorde Uno-X at de går inn som sponsor også for det danske kontinentallaget ColoQuick. En eminent måte å snappe opp et par talentfulle Dannebrog-ryttere til en fremtidig prokontinental-satsing.

– Rekrutteringen i Danmark virker å være utrolig bra. De har alltid veldig gode U23-ryttere og juniorer. Å alliere seg med lag som ColoQuick er utrolig smart tror jeg. Du har et ganske bra utgangspunkt med ryttere å ta av når du har markedet både i Norge og Danmark, vurderer Skjerping.

Tankene blant rytterne virker å være samkjørte med tanke på hva som skal til for å ta det neste steget opp til prokontinivå: Vi har alt vi trenger rundt laget, vi må bare bli enda litt bedre.

– Man mangler kanskje litt flere ryttere som skal kjøre resultat, som egentlig ikke har fokus på å kjøre resultat. Og det vil fremdeles være fokuset til Uno-X, men som prokonti-lag så trenger man folk som kan gjøre at laget hevder seg. Et par sånne signeringer må vel til. Men ellers så føler jeg at alt rundt rytterne er mer enn godt nok, konstaterer den trolig vordende sykkelproffen Tobias Foss.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse