LEDET PROTEST: Chris Froome i prat med rittledelsen. Flere lag reagerer på det de hevder var en regelendring i løpet av gårsdagens etappe. FOTO: Eurosport Player

Rytterprotest før start på den 11. etappen

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 31.10.20 13:02

Del på    

Hevder regelendring i løpet av fredagen ga Roglic den røde trøya.

(procycling.no): Alt så ut til å gå som normalt ved starten av den 11. etappen i Vuelta a España.

Startbåndet ble sakset over av prominente gjester i Villaviciosa og rytterne sto samlet klare for den nøytrale starten.

Primoz Roglic i rød trøye. Aller først. Det var noe av kilden til problemet.

På gårsdagens etappe var sloveneren først over målstreken. Like bak fulgte Felix Grosschartner og flere andre. Guillaume Martin var 8. mann over målstreken.

Så var det en liten luke ned til Jasper Philipsen. Den luken var på litt over ett sekund. Er det mer enn ett sekund mellom to ryttere, så regnes det som en ny gruppe. Det var regelen som ble fulgt på fredagens etappe.

Dermed ble Philipsen starten på den andre gruppen over målstreken, som fikk sin måltid målt mot Primoz Roglic.

Richard Carapaz var nummer 14 i mål, og tapte dermed tre sekunder til Roglic som tok over ledertrøya. De to er nå på samme tid, men Jumbo-Visma-rytteren har bedre plasseringspoeng.

Se målgang i videoen her!

Ved startstreken dagen etter skal rytterne egentlig begynne å sykle. Chris Froome setter seg demonstrativt aller først.

Kun Luis Angel Mate (Cofidis) begynner å trille. Alle andre venter.

Før start gjorde Michael Woods et intervju med Eurosport om den kommende protesten. Rytterne mente det var en annen regel som gjaldt. Ett sekund skulle ikke skille gruppene ved målgang på den 10. etappen. Det skulle vært tre sekunder.

– Jeg tror det var en feil av UCI og av kommissærene. Før etappen sa de at det skulle være tre sekunder som gjaldt og ikke ett sekund. Når du ser på avslutningen så burde det vært ett sekund, som de sa ved starten. Ved målgang så endret de mening. Det er ikke rettferdig. Jeg synes ikke at du bare skal kunne endre reglene på et innfall fordi det endrer måten vi sykler på. Åpenbart så hadde han vært mer aggressiv inn i avslutningen og vært i bedre posisjon slik at man ikke måtte tette luker, konstaterer Woods overfor Eurosport.

– Magnus Cort ville syklet hardere for å sikre seg om at det ikke ble noen luker. Om du endrer reglene på den måten så endrer du måten man sykler på. Jeg synes det er en dårlig avgjørelse. Men slik er det nå. Vi har snakket med CPA om en protest som jeg tror alle er med på, også Jumbo-Visma, selv om de ikke tjener på det. Men jeg tror alle rytterne er om bord med tanke på å protestere mot dette, beretter Woods.

Magnus Cort var definitivt nære. Han var 10. mann i mål, men sluttet å tråkke på de siste meterne. Luken var trygg. Trodde de.

Rittleder Javier Guillén kom bort til Froome for en ordveksling og etter noen minutter med protest trillet de i gang den nøytrale starten.

INEOS-ledelsen bekreftet ifølge spanske RTVE at protesten var på grunn av regelen om tre sekunder eller ett sekund.

Sportsdirektøren til Movistar forteller at de ikke ante hva som skjedde.

Tagget med: , , , ,

Les også disse